Právě čtete

Schovejte do sladkého pečení zeleninu tak, že to nikdo ani nepozná

4577  
Sdílet: 

Schovejte do sladkého pečení zeleninu tak, že to nikdo ani nepozná

Zelenina je do sladkého pečení skvělá. Díky ní je těsto mnohem vláčnější a šťavnatější a v neposlední řadě i o něco zdravější. Navíc si nikdo ani nevšimne, že by dezert chutnal jinak a to je největší výhoda.

31. 5. 2021 4 min. čtení Romana Böhmová
Schovejte do sladkého pečení zeleninu tak, že to nikdo ani nepozná

Připravujete doma pořád tytéž recepty a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Co takhle přidat do těsta trochu zeleniny a připravit si krásně vláčný dezert? Pokud jste teď dvakrát odpověděli ano, jste na správném místě. Mám tu pro vás spoustu tipů, jak si ozvláštnit vaše oblíbené dezerty.

6 druhů zeleniny, které se hodí na sladké pečení

Pokud vaše děti nebo manžel nemají rádi zeleninu, tohle jsou moje tajné triky, jak ji do jídla nenápadně schovat tak, že si ani nevšimnou. Ale nikomu to neříkejte! :-) Další nápady najdete v článku s recepty pro děti.

1. Mrkev

Mrkev je asi nejoblíbenější zelenina, kterou na pečení používám. I proto jsem si pro vás připravila recept na svoji mrkvovou bábovku, který najdete na konci tohoto článku. Mrkev dodá dezertu nejen vláčnost, ale i skvělou chuť. Když k ní přidáte trošku skořice a vlašských oříšků, vaše chuťové buňky budou v sedmém nebi. Kromě bábovek ji přidávám do těsta na palačinky nebo třeba do dortových korpusů i snídaňových ovesných kaší.

Jak použít mrkev do sladkého pečení?


Mrkev stačí oloupat a nastrouhat na jemném struhadle. Můžete ale také připravit mrkvové pyré tak, že mrkev povaříte do změknutí a rozmixujete.

2. Dýně

Kdo by neznal tradiční americký dýňový páj. V USA se nejčastěji připravuje na Den díkůvzdání. A nemusíte skončit jen u tradiční dýně hokkaido, klidně zkuste i máslovou. Ať už vyzkoušíte dýňový páj, vafle, cheesecake nebo cupcaky, rozhodně nešlápnete vedle. Skvěle také chutnají brownies, do kterých přidávám dýňové pyré a jsou pak ještě „mazlavější“ než ty klasické. Do tohoto receptu se hodí přidat i červené fazole.

sladké pečení ze zeleniny

Jak použít dýni do sladkého pečení?


Dýni používám podobně jako mrkev. Buď ji najemno nastrouhám za syrova, nebo nachystám pyré. U dýně hokkaido ani nemusíte loupat slupku. Když máme dýňové přebytky, udělám si pyré do zásoby a po menších porcích ho zamrazím. Při pečení pak jako když najdu. :-) Některé dezerty ale snesou i dýni přiznanou, nakrájenou na malé kousky. Třeba nejrůznější koláče z křehkého těsta.

3. Cuketa

Cuketa je naprosto skvělá zelenina na pečení, protože dodá dezertům zvláštní vláčnost a navíc ji uvnitř ani nepocítíte, protože má nevýraznou chuť. Já z ní nejčastěji připravuji cuketový chlebíček, ale je skvělá i do perníku. Nezapomeňte ale, že po nastrouhání je dobré ji zlehka osolit a nechat tzv. vypotit (nesolte ji ale moc, aby nepříjemně neovlivnila chuť sladkého dezertu). Poté už nemusíte do dezertu přidávat „špetku soli“, která bývá skoro v každém sladkém receptu pro zvýraznění chuti.

Jak použít cuketu do sladkého pečení?


Cuketu většinou najemno nastrouhám a míchám do těsta. Díky ní je po upečení opravdu krásně šťavnaté a vláčné.

4. Batáty

Samozřejmě nemůžu zapomenout na batáty. Ty dezert krásně osladí a dodají mu lehce oranžovou barvu, pokud se tedy nepustíte do skvělých batátových brownies, u kterých čokoláda přebije i výraznou oranžovou barvu batátů. Můžete z nich ale připravit i skvělý batátový krém, který se hodí třeba na dort nebo chlebíček. Vynikající jsou i snídaňové lívance, do kterých přidávám batátové pyré.

sladké pečení ze zeleniny

Jak použít batáty do sladkého pečení?


Batáty v rámci způsobů použití řadím do stejné skupiny jako mrkev. Buď je zasyrova oloupu a jemně nastrouhám, nebo povařím a připravím pyré.

5. Špenát

Špenát je stejně jako cuketa bez výraznější chuti, takže z tohoto hlediska ho v dezertu nemáte šanci objevit. Na rozdíl od cukety ale těsto krásně obarví a dá se přidat snad do čehokoli – a to v čerstvé i mražené podobě. V poslední době je největším trendem mechový dort, ale určitě zkuste špenát rozmixovat i do těsta na palačinky nebo lívance. Získají sytě zelenou barvu a věřte, že tím rozhodně sklidíte úspěch především u dětí.

sladké pečení ze zeleniny

Jak použít špenát do sladkého pečení?


Špenát do sladkého pečení vždy hladce umixuji a je jedno, zda používám mražený nebo čerstvý. Čerstvý před mixováním krátce spařím horkou vodou, scedím a buď ho mixuji s trochou vody, nebo rovnou s dalšími tekutými surovinami, které mají přijít do těsta.

6. Červená řepa

Stejně jako špenát, i řepa dodá dezertu netradiční barvu. Skvěle se tak hodí třeba při pečení slavného dortu red velvet, kde nahradí potravinové barvivo, nebo ji můžete přidat do těsta na muffiny či do nejrůznějších sladkých chlebíčků. Perfektně si rozumí s čokoládou a obecně dodá sladkým receptům hlubší chuť.

sladké pečení ze zeleniny

Jak použít řepu do sladkého pečení?


Řepu vždy dobře oloupu a najemno nastrouhám. Na tuto práci doporučuji vzít si gumové rukavice, abyste kromě krásné barvy těsta neměli i stejnobarevnou kůži na rukách. :-) Můžete ale použít i vařenou vakuovanou řepu z obchodu. Tu je nejlepší rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat.

Recept na vláčnou mrkvovou bábovku

Ingredience vám vystačí na střední bábovku – velikost takové formy odpovídá asi objemu 1,4 l.

Budete potřebovat:

  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 140 ml oleje (např. řepkového)
  • 175 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Tip na vysypání formy


Pokud vás nebaví klasické vysypávání formy moukou, zkuste ji tentokrát vysypat strouhaným kokosem!

Postup:

  1. Pokud nemáte jemný třtinový cukr, rozmixujte ho v mixéru najemno.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (zabere to asi 5 minut).
  3. Do mísy prosejete mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  4. Předehřejte troubu na 180 stupňů (já používám funkci 4D horký vzduch).
  5. Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašlehejte olej. Poté přidejte prosetou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citronovou kůru.
  6. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
  7. Hotové těsto nalijte do formy a bábovku pečte 35–40 minut. Vždy ji před vytažením otestujte špejlí, zda je již hotová (poznáte to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
  8. Bábovku vyndejte z trouby a nechte ji 2–3 minuty zchladnout. Poté ji vyklopte na talíř. Před podáváním ji můžete posypat moučkovým cukrem.

Toto těsto je neskutečně univerzální. Nebojte se z něj připravit korpus na dort, muffiny či cupcaky, ale třeba i mrkvový chlebíček. Ideální je v kombinaci s tvarohovým krémem. A pokud máte rádi rozinky, namočte je přes noc do rumu a přihoďte je do těsta!

Čtěte také: Recept na bábovku zvlhčenou ovocem nebo zeleninou a základní rady, jak na pečení

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články