Právě čtete

Zdravé grilování

6020  
Sdílet: 

Zdravé grilování

Když se řekne jaro, většina z nás si vybaví sluníčko, rozkvetlé stromy, pampelišky, první včely a motýly, ale jsou i tací, kteří se vrhnou do garáže a už se nemůžou dočkat, až konečně zase vytáhnou gril.

4. 5. 2016 5 min. čtení Kamila Šemberová
Zdravé grilování

Jiní se grilování naopak vyhýbají, protože jsou přesvědčeni, že grilovaná strava nepatří k té nejzdravější. Ovšem existuje pár způsobů, jak se nezdravému grilování vyhnout a jak si udělat pokrm, který budete moci dopřát i dětem, které často bývají parťáky při grilování.

Je grilovaná strava nezdravá?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď – ano, grilované pokrmy v sobě mohou obsahovat karcinogenní látky. Dobrá zpráva je, že na tuto otázku lze zároveň odpovědět ne – když víte, jak na to, tak se nebezpečných látek vzniklých při grilování bát nemusíte. Stačí dodržovat pár základních zásad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zásady zdravého grilování

  • Dobrá příprava je základ, vše si nachystáme dopředu a pak už si jen užíváme příjemně stráveného času a dobrot.
  • Používáme kvalitní potraviny, pokud nejsou kvalitní, grilováním se zázračně nezlepší.
  • Grilujeme bez marinád, kvalitní potraviny jsou dobré samy o sobě, stačí je ochutit při podávání. Pro děti solíme málo, ale chuť můžeme dotáhnout různými bylinkami – rozmarýnem, petrželkou nebo třeba i česnekem (pečený není tak štiplavý).
  • Chceme-li grilovat špízy, namočíme předem špejle na několik hodin do vody, nebo použijeme grilovací jehly.
  • Grilujeme-li na tácku, snažíme se, aby odkapávající tuk nekapal na rozpálené uhlí, tím se totiž z grilované dobroty stává karcinogenní bomba: při grilování příliš tučného masa z něj po chvíli začne na rozžhavené uhlíky odkapávat tuk. Ten se při vysoké teplotě rozkládá na sloučeniny, které díky kouři a plamenům stoupají zase zpět do masa. Tyto sloučeniny, které zůstanou na povrchu, mohou obsahovat karcinogenní látky napomáhající rakovinnému bujení látek.
  • Grilujeme na rozžhavených uhlících dřevěného uhlí, nikoliv na přímém ohni. Praktickou alternativou jsou kokosové brikety, které mají dlouhou výdrž.
  • Množství tepla regulujeme podle potřeby – pomocí rozprašovače s vodou, grilované kousky pravidelně obracíme kleštěmi, lépe se propečou.
  • Po stole rozložíme ubrousky, kuvhyňské utěrky a misky s teplou vodou, ať je vše na mytí rukou připraveno.
  • Gril i veškeré náčiní po grilování vždy důkladně omyjeme, případně odstraníme napáleniny kartáčem.
  • A jedna rada speciálně pro děti: děti mají rády jednoduché chutě, kombinovat lze časem. Každopádně báječná marinovaná žebírka s pikantní mangovou salsou ocení až o pár let později.

Grilování s dětmi

Grilování s dětmi a pro děti má svá specifika, ať již ze zdravotního či bezpečnostního hlediska. Samozřejmě záleží na tom, jak velké děti máme na mysli, grilování pro kojence postrádá smysl, ale i velmi malé děti, třeba dvou či tříleté, už se mohou z grilu dobře a zdravě navečeřet a přitom budou blažené, že jedí stejné věci jako dospěláci. Samozřejmě si ke každému jídlu (snad kromě grilovaného ovoce) poručí pořádnou dávku kečupu, ale pokud bude domácí nebo aspoň poctivý a plný rajčat, tak nelze nic namítat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grilovaná zelenina

Suroviny:
4 kukuřičné klasy
2 cukety
1 kg rajčat – běžná i cherry
4 papriky
Bonus: 250 g baby mozzarelly
olej na potření (může být i česnekový, rozmarýnový, bazalkový)

Postup:
Zeleninu nakrájíme na centimetrové plátky, kukuřici na dvou až třícentimetrové, potřeme olejem, jemně osolíme a grilujeme pár minut po obou stranách. S rajčaty se dobře snoubí bazalka, s cuketou rozmarýn a s paprikou petrželka, kukuřici můžeme grilovat nasucho a potřít rozpuštěným máslem. Dekorativně působí zeleninové špízy s mozzarellou – střídavě napichujeme kousky papriky, cherry rajče a baby mozzarellu, potřeme olejem a grilujeme, dokud sýr nezačne hnědnout.

_DSC0834

Burgříky

Suroviny:
500 g mletého hovězího masa (nejlepší je plec)
30 g strouhanky
1 špetka soli
1 špetka pepře (nejlepší je čtyřbarevný nahrubo mletý)
olivový olej
4 malé houstičky
Na oblohu:
3 nakládané okurky nakrájené na plátky
1 červená cibule nakrájená na jemné plátky
2 lžíce hořčice

Postup:
Umleté hovězí maso promícháme se strouhankou, lžící oleje, špetkou soli a špetkou pepře. Namočenýma rukama vytvarujeme menší placičky (dle velikosti housek). Grilujeme, ideálně pod poklopem cca 10 minut, jednou během této doby je obrátíme. Když jsou téměř hotové, rozkrojíme houstičky a položíme je řeznou plochou na gril (cca na 1 minutu). Pak houstičky potřeme hořčicí, položíme na ně hamburger, navrch ozdobíme plátky okurek a červenou cibulkou a přiklopíme druhou půlkou houstičky.

14893647985_d947ea66a6_o
zdroj: Flickr.com

Kuřecí paličky

Suroviny:
8 kuřecích paliček
sůl
olivový olej na potření
8 větviček rozmarýnu

Postup:
Kuřecí paličky posolíme (jemně), potřeme olejem a propíchneme větvičkami rozmarýnu (ideálně po délce). Grilujeme za průběžného obracení cca 12-14 minut.
Vychytávka: Hotové paličky obalíme v místě, kde je kost, do alobalu (přeložíme 8 cm široký pruh alobalu na polovinu), takže je paličku za co držet.

KFCZ_082

Minipizzy – absolutní hit

Suroviny:
1 pizza těsto (předpřipravené či koupené hotové)
olivový olej
1 hrnek passaty
10 dkg šunky nakrájené na kostičky
2 rajčata nakrájená na kostičky
1 paprika nakrájená na tenká kolečka
1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
čerstvě mletý pepř, oregano
sýr – nastrouhaný (může být mozzarella, čedar, ementál, parmazán)

Postup:
Nejprve si připravíme všechny ingredience (rozkrájíme zeleninu, šunku, nastrouháme sýr). Rozválíme těsto (koupené je již připravené), potřeme je olivovým olejem a rozkrájíme na čtverce (lze vytvořit i kruhy, ale pak je zbytečně velký odpad). Vložíme je potřenou stranou na gril. Potřeme i druhou stranu olejem. Jakmile se zapečou a půjdou otočit, otočíme je pomocí obracečky a kleští. Pak už velmi rychle přidáváme ingredience – passatu, šunku, papriku, rajčata a cibuli. Dochutíme oreganem a čerstvě mletým pepřem a nakonec posypeme sýrem. Máme-li gril s víkem, tak jej na tři až pět minut přiklopíme, průběžně pizzy kontrolujeme, jakmile je okraj křupavý a sýr roztavený, je pizza hotová.

_DSC0586

Grilované ovoce

Grilovat můžeme jablka, banány (ve slupce), nektarinky, broskve a hlavně ananas. Ovoce lze nakrájet na plátky, ogrilovat a podávat přelité nejrůznějšími omáčkami (mascarpone s mlékem a kapkou medu, řidší švestková povidla, džus svařený s medem a skořicí). Mezi dětmi hodně frčí špízy z ovoce (kousky ovoce jednoduše napícháme na předem namočené špejle a ogrilujeme), pokud si je pak ještě mohou namočit do čokolády, stanete se jejich nejoblíbenějším šéfem grilu. Loni jsme grilování ovoce věnovali celý článek, podívat se na něj můžete zde.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články