V mých tipech vás možná zarazí, že ne všechno použité ovoce je sezónní a já naprosto souhlasím, že borůvky a maliny teď v zimě bývají občas jen u dvanácti měsíčků. Všechno se dá ale nahradit podle chuti, vlastních představ i aktuální nabídky obchodů.
Nezapomeňte, že všechny alkoholické koktejly jsou pouze pro starší 18 let. Ozdoby ale můžete využít i do limonád a jiných nealko nápojů. Ať to bude verze jakákoliv, vždy do sklenic nasypte dostatek ledu, na tom koktejly stojí! Do některých se dokonce více hodí ledová drť. Buď si ji můžete vyrobit doma (pod utěrkou rozbijete ledové kostky), nebo se dá celkem často sehnat i v hypermarketech už nasekaná.
Udělejte si ozdoby do zásoby
Abyste se nezdržovali, až dorazí návštěva, přichystejte si zdobená párátka předem. Uskladněte je v krabičce v lednici.
Okurková kličkovaná
Hodí se většinou do světlých koktejlů, například k ginu nebo vodce. Místo borůvek můžete použít i hroznové víno nebo jiné drobnější bobulovité ovoce.
Budete potřebovat:
- Okurku
- Borůvky
- Párátko
Postup:
- Pomocí škrabky na brambory odřízněte z okurky delší pruh. Okurku neloupejte – slupka dodá hezký efekt a navíc bude ozdoba lépe držet tvar.
- Spodní kraj okurky napíchněte na párátko a následujte ho borůvkou.
- Ozdobu kousek posuňte směrem do středu párátka, abyste udělali místo pro další postup dekorace.
- Znovu napíchněte okurku (v místě, které je dále na řadě) a další borůvku.
- Pokračujte v postupu až do konce okurkového proužku.
Střapatá květinka
I tady je základem okurka, takže využití do koktejlů je podobné jako u kličkované. Do středu květiny jsem dala malinu, kterou také můžete nahradit jiným bobulovitým ovocem, ale tentokrát se nehodí borůvky. Byly by ve středu příliš malé.
Budete potřebovat:
- Okurku
- Maliny
- Párátko
Postup:
- Pomocí škrabky na brambory odřízněte z okurky delší pruh. Okurku neloupejte – slupka dodá hezký efekt a navíc bude ozdoba lépe držet tvar.
- Pomocí nože nakrájejte jeden „lem“ okurky na střapce. Dejte pozor, ať nerozříznete proužek celý.
- Malinu položte na jeden cíp pruhu a opatrně zarolujte. Středem propíchněte párátko.
- Pomocí prstů roztahejte střapce, aby připomínaly květinu.
Růže z kaki
Exotické kaki je v zimních měsících už stálicí v nabídce obchodů. Pokud byste ho přesto nesehnali, můžete ho nahradit jablkem nebo mrkví. Jablko je ale potřeba zakápnout citronem, aby nezhnědlo.
Budete potřebovat:
- Kaki
- Borůvky nebo jiné bobulovité ovoce
- Párátko
Postup:
- Kaki nejdříve oloupejte škrabkou na brambory.
- Pomocí škrabky si pak z kaki vyrobte co nejdelší proužek. Nevadí, když se roztrhne. Můžete použít i více kratších.
- Proužek zarolujte do trubičky a napíchněte na střed párátka.
- Postupně dokola přidávejte další a další proužky, až vytvarujete růži.
- Na každém konci zafixujte růži například borůvkou. Díky tomu bude dobře držet tvar.
Citrusová spirála
Na obrázku vidíte limetku, která se perfektně hodí do vodky se sodou nebo třeba do cuba libre. Spirálu ale dělávám i z citronu, grepu nebo pomeranče. Grep dobře chutná s ginem, k pomerančové spirále můžete přidat trochu zázvoru. Pak si to sedne například s moscow mule (vodka se zázvorovou limonádou).
Budete potřebovat:
- Limetu, citron, pomeranč nebo grep
- Párátko
Postup:
- Odkrojte tenké kolečko citrusu, který jste si zvolili (i s kůrou).
- Nožem kolečko rozkrojte, skoro jako byste ho chtěli rozpůlit, ale nedokrojte úplně.
- Skrz kůru u začátku řezu propíchněte párátko.
- Citrus zatočte kolem párátka do tvaru spirály a nahoře opět propíchněte skrz kůru.
Pomerančová šipka
Pomeranč ráda kombinuji s tmavými koktejly, třeba s obsahem rumu nebo whiskey. Stejnou šipku ale uděláte i z citronu nebo limetky, takže využití postupu je hodně univerzální.
Budete potřebovat:
- Pomeranč
- Borůvky
- Párátko
Postup:
- Škrabkou na brambory si udělejte z kůry pomeranče delší proužek.
- Proužek nožem ze všech stran zarovnejte a pak ho stočte dokulata. Napíchněte na vršek párátka.
- Pod kolečko z kůry navlékněte borůvku.
- Na druhý konec párátka napíchněte špičku vyřízlou z pomeranče.