Právě čtete

7 otázek a odpovědí k péči o funkční prádlo

27366  
Sdílet: 

7 otázek a odpovědí k péči o funkční prádlo

Sportovní oblečení není zadarmo, takže se určitě vyplatí se o něj starat co nejlépe. Ne s každým způsobem praní totiž zůstane funkční tričko savé a bunda nepromokavá.

5. 3. 2018 3 min. čtení Zuzka Košutová
7 otázek a odpovědí k péči o funkční prádlo

1. otázka: Jak často prát?

Odpověď se liší podle materiálu, ze kterého je oblečení ušito. Než jej hodíte do pračky, mrkněte na etiketu: pokud jde o kousek z vlny merino, která je přirozeně antibakteriální, vydrží klidně i několik dnů opakovaného nošení, mezi kterými ho provětráte na šňůře nebo třeba aspoň přes židli.

Naopak svršek z polyesteru nebo polypropylenu může putovat do bubnu takřka ihned. V opačném případě by se mohl potem zanést a ztratit tak své prodyšné schopnosti.

Sportovní oblečení (ilustrační fotka)

Záleží také na tom, jak blízko k tělu si daný materiál pouštíte. Třeba takové tílko se logicky propotí mnohem snáze než větrovka, pod kterou nosíte ještě triko a mikinu. Svrchní části oděvu pak bohatě stačí vyčistit jednou za pár měsíců.

2. otázka: Na kolik?

Čím vyšší je teplota vody v pračce, tím lépe se ničí bakterie, jenomže funkční materiály bývají obzvlášť choulostivé a mnohdy nesnesou praní na více než 40 °C.

Než tedy odstřihnete všechny škrábající visačky, dobře si prohlédněte, co se na nich uvádí. Jedině díky dodržování pokynů výrobce se vám nic nesrazí ani neztratí své zázračné schopnosti.

3. otázka: Který program je ten pravý?

Nejlepší službu by vám měl prokázat program jemného praní. Pokud nemáte pračku s předpřipravenými programy, pak určitě stáhněte otáčky na 800 nebo ještě lépe na 600. Prádlo potom raději jemně doždímejte v ruce.

Když navíc naplníte buben jenom do poloviny, obrátíte oblečení naruby, zapnete veškeré zipy a pečlivě zkontrolujete, jestli se v kapsách neskrývá nějaký ten zapomenutý kapesník, výsledek by měl dopadnout na jedničku.

Funkční prádlo můžete prát také v ruce. Nejprve si pro něj připravte vodní lázeň, ve které rozpustíte trochu čisticího prostředku a necháte v ní oděv chvíli namočený. Poté jej prsty promněte, vytáhněte a opatrně vyždímejte. Nakonec oblečení důkladně propláchněte čistou vodou a znovu jemně vyždímejte.

Zapněte všechny zipy, obraťte oblečení naruby a jemné kousky perte v pytlíku

4. otázka: Jaký prášek zvolit?

Prášek raději žádný. :-)

Když jde o funkční materiály, musí nastoupit mnohem vychytanější prostředky. Zejména membránové oblečení by se pak mohlo vypráním v nevhodném prostředku nenávratně poškodit.

Perte tedy v prostředcích, které jsou pro tyto účely přímo stvořené – prodávají je v každém sportovním nebo outdoorovém obchodě.

POZOR! Zapomeňte na aviváž nebo změkčovače vody. Mohly by totiž narušit strukturu vláken, snížit pevnost materiálu, a dokonce úplně odbourat jeho prodyšnost.

5. otázka: Jak na opravdu hodně špinavé funkční oblečení?

Dobrodruzi se zálibou běhu v kalužích, případně nešikové, kteří uklouzli na blátě, by měli obzvlášť znečištěné kousky prádla předem vyčistit odděleně od ostatních. Použijte jemný kartáč nebo hadřík a mýdlový roztok, kterými hrubé nečistoty snadno odstraníte.

Teprve pak věci přihoďte k těm zbylým do pračky.

Hodně špinavé kousky očistěte nejprve mydlinkovou vodou

6. otázka: Může to do sušičky?

Bohužel ne. Ostatně to najdete i na visačkách. Sušička by poškodila vlákna i speciální membrány. Naštěstí ale funkční prádlo obvykle hodně rychle schne i při pokojové teplotě.

Pozor, sportovnímu oblečení nesvědčí ani sušení na sluníčku.

Funkční prádlo sušte na vzduchu

7. otázka: Jak ho nejlépe skladovat?

Sezonní funkční prádlo vyžaduje zvýšenou pozornost nejen při čištění, ale také při skladování. Do vakuových pytlů ho proto rozhodně nedávejte. Spíše mu, pokud vám to prostor dovolí, dopřejte volnost na věšáku ve skříni.

Kdyby totiž dlouho leželo zmačkané, můžete poškodit jeho kvalitu. Materiál, který dýchá, takový osud rozhodně nečeká a za rok ho najdete zase jako nový.

PS: Triky na praní jsme vyzkoušeli s novou kolekcí Tchibo

Barevné sportovní kousky, které vidíte na fotkách, jsou z kolekce Běhání a fitness. Na e-shopu bude k dispozici do 9. dubna 2018 nebo do vyprodání zásob.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články