Právě čtete

Začíná období růžových vín

2438  
Sdílet: 

Začíná období růžových vín

Květen už není jen měsícem lásky, ale i růžových vín. Svěží vína s tóny ovoce ve vůni a chuti se báječně hodí do teplých dní i na vlahé letní večery a kombinovat je lze se všemi plody, které právě dozrávají. Prvního května se už víc než Svátek práce slaví Svátek růžových vín, který můžete oslavit na mnoha místech republiky.

3. 5. 2017 3 min. čtení Kristina Zábrodská
Začíná období růžových vín
Slavnost ruzovich vin / svatovaclavska vinice, Praha, HradcanyZdroj: Vinařský fond

Jak vzniká rosé

Růžové víno není červené zředěné bílým, ale plnohodnotné víno. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů nejčastěji tak, že pomleté hrozny pár hodin leží, než se z nich vylisuje šťáva. Tomuto procesu se říká macerace. Tím se ze slupek uvolní barvivo, které dává rosé barvu, a třísloviny, jež se starají o chuť. „Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování,“ vysvětluje Ing. Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín ČR ve Valticích, kde můžete ochutnat sto nejlepších tuzemských vín za uplynulý rok, která byla oceněna v mnohakolové expertní degustaci.

Při druhém nejběžnějším typu výroby se lisují rovnou celé hrozny, takové víno se nazývá klaret. Poznáte ho podle velmi světlé barvy s tóny bronzové, protože rychlým lisováním se do moštu neuvolní skoro žádné barvivo ze slupek.

Příjemná kombinace

Výrazné tóny drobného ovoce, jahod a třešní a svěží šťavnatá chuť předurčuje růžové víno k popíjení u grilu. Rosé se hodí ke steaku i rybě, k salátům, těstovinám i lehčím dezertům s ovocem či smetanou. Až na výjimky není rosé určené k archivaci, pijte aktuální nebo předešlý ročník. „Správnou chuť nechá vyniknout teplota vychlazení, která by se měla pohybovat mezi 8–12 °C. Rosé je vhodné podávat ve sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který podtrhne vůni a chuť vína. V případě, že doma tento typ sklenice nemáte, zvolte sklenice určené pro bílé víno,“ doporučuje someliér Marek Babisz.

Máte-li raději sušší, méně voňavé odrůdy, Modrý Portugal, André či Rulandské modré vás okouzlí jemným nádechem ovoce a květin v chuti. Zweigeltrebe, Merlot či Frankovka bývají v chuti i vůni plnější. Výrazem se nejvíce podobají červeným vínům odrůdy Cabernet Sauvignon či Cabernet Moravia.

Slavnost ruzovich vin / svatovaclavska vinice, Praha, Hradcany

Co čekat v láhvi

  • Svatovavřinecké: voní a chutná po lesních jahodách, malinách a černých třešních
  • Frankovka: v ovocné chuti jsou patrné přezrálé višně, švestky a mírně skořice
  • Merlot: k vůni červených lesních plodů, malin a jahod se přidává chuť malinového kompotu s nádechem červeného  grepu
  • Cabernet Sauvignon: ve vůni převládají květiny a bezový květ, v chuti ostružiny a bílý rybíz
  • Zweigeltrebe: lesní ovoce jako maliny a jahody se smetanou

Kde v květnu ochutnat rosé

Růžová vína koupíte v každém supermarketu i vinotéce, ale na speciálních degustacích můžete objevit jak zajímavé víno, tak se i seznámit s vinařem. Například 5. května se projděte se sklenkou rosé či sladkého vína historickým centrem Znojma na Májové romantické prohlídce. Degustace probíhají na netradičních místech, prohlídka začíná v 18 hodin a rezervace je nutná na www.navajn.cz. O dva dny později se tu koná národní soutěž růžových vín a klaretů Jarovín rosé, na které můžete ochutnat vína oceněná i ta bez medaile.

V Praze můžete 12. května plout Na vlnách růžového vína po Vltavě a během tří hodin si užít růžové víno v kombinaci s jídlem, swingovou hudbou a pohledem na město z hladiny řeky . V sobotu 13. května rozehraje swing pražskou Náplavku, na které představí 25 tuzemských vinařů svá růžová vína a klarety.

Další akce najdete na webu www.wineofczechrepublic.cz.

IMG_6774

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články