Právě čtete

Zrádné jarní sluníčko

4320  
Sdílet: 

Zrádné jarní sluníčko

Taky máte takovou radost, když po dlouhé zimě konečně vykoukne sluníčko a jeho teplé paprsky začnou laskat kůži? Ač slunění neholduji, na jaře přímo lapám paprsky a vyhřívám se na slunci jako had, klidně ještě zabalená v dece. Profesorka MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA však před jarním sluncem varuje. „Sluneční záření sice není ještě příliš intenzivní, ale naše kůže není po zimě na působení slunce zvyklá a je citlivější, proto je třeba ji důsledně chránit. I jarní slunce ji může spálit.“

13. 3. 2017 5 min. čtení Kristina Zábrodská
Zrádné jarní sluníčko
35 5853425982_984df1bdcc_o
Zdroj: Flickr.com

Opalování dle fototypu

Fototyp určuje, kolik melaninu (kožního barviva) v kůži máme. Chrání nás před UV zářením a zároveň je zodpovědný za přirozené zabarvení kůže. Jeho množství je dáno geneticky, souvisí s barvou očí a vlasů. Zjednodušeně lze říci, že čím máte světlejší pleť, vlasy a oči, tím nižší fototyp pleti máte a snesete méně slunečního svitu. Nejčastěji se rozlišují čtyři fototypy. Nejrozšířenější je fototyp III – lidé mají tmavě blonďaté až kaštanové vlasy, šedé či hnědé oči a béžovou barvu pleti bez pih. Na slunci se začnou opalovat po 20 až 30 minutách. Lidé fototypu II mají pokožku světlou občas s pihami, světlé vlasy a modré, šedé či zelené oči. Na slunci vydrží 10 až 20 minut, a pokud se spálí, zrudnou.

Lidé s olivově hnědou pletí s tmavými vlasy a očima se mohou opalovat až 45 minut, na slunci jejich pleť získá bronzový odstín. Nejméně obvyklým je v našich zeměpisných šířkách fototyp I s velmi citlivou pletí, často s pihami a zrzavými vlasy. Na slunci vydrží 5 až 10 minut, pak se spálí. „Ochrana před slunečním zářením záleží na jeho intenzitě a fototypu pleti, avšak nejlepší je kůži slunci nevystavovat, krýt ji oděvem a na nekryté části použít krém s dostatečným ochranným faktorem,“ upozorňuje MUDr. Jana Hercogová.

32 1163140001_6730b4cc5e_o
Zdroj: Flickr.com

Krém i do města

„Slunění bez použití ochranných krémů se vůbec nedoporučuje,“ vyvrací častý omyl MUDr. Jana Hercogová. I proto mají kvalitní kosmetické krémy a pudry SPF alespoň 10–15, který vaši pleť ochrání při krátkých pochůzkách po městě, při cestě z práce a do práce nebo slunění během pauzy na oběd. Správná péče o pleť je základem jejího pěkného opálení. UVA paprsky pronikají hluboko do kůže a mohou narušovat její pružnost (rozrušením kolagenu a elastinu), a způsobit tak její předčasné stárnutí. Dostatečná hydratace je tak nejen při slunění zásadní.

„Péče o pokožku je nutná celoročně, vhodná je kombinace hydratace a fotoprotekce a samozřejmě pečlivé čištění pokožky. Pečovat je třeba i o vlasy, které na jaře bývají zpravidla sušší. Důležité je správné složení jídelníčku a pohyb,“ doporučuje MUDr. Jana Hercogová.

 

1 540874976_bbb49eda8c_o
Zdroj: Flickr.com

Slunce i ve stínu

Pokud se nemůžete dočkat slunce, pečlivě se namažte a i na jaře se mu raději vyhýbejte přes poledne. A pokud se chcete opálit, důsledně používejte ochranné krémy a zvykejte svou tvář na sluneční paprsky postupně. Nezapomeňte, že slunce opaluje i přes sklo, tj. i přes okno v kanceláři nebo v autě, a také ve stínu. I tam získáte tolik potřebný vitamin D, který se malým dětem přes zimu dodává v kapkách Vigantolu. „Kojence vůbec nevystavujte přímému působení ultrafialového záření. Malé děti před ním chraňte pobytem ve stínu, oděvem, případně krémy s vysokým ochranným faktorem (SPF 30 a více) a ochranou před UVA zářením. Kůže větších dětí se podobá kůži dospělých a ochrana před UV zářením tak záleží na jejich fototypu,“ popisuje MUDr. Jana Hercogová.

26 50748964_c54eb58f46_o
Zdroj: Flickr.com

Na hory s třicítkou

Pokud se chystáte ještě na jarní lyžování do Alp a těšíte se, jak se za tři dny opálíte, raději to přehodnoťte. Tento slunný náraz pokožce škodí nejvíce, a pokud nepoužijete žádný krém, můžete se velmi rychle spálit. Pandu bude váš obličej připomínat prvních pár dní, pak se bude pár týdnů loupat a nepříjemně pnout a bolet. Častou komplikací bývá také spálený ret, nezapomeňte si pusu namazat balzámem s vysokým faktorem a přimázněte i zátylek, čelo, nos a uši. Čím výš jedete, tím vyšší ochranný faktor volte a namažte se, i když je pod mrakem. Slunce opaluje i tak a nikdy nevíte, jestli se nezmění počasí na azuro.

Soláriem k rakovině

Toužíte-li po bronzové pleti, spíš než na solárium vsaďte na samoopalovací krémy. „V soláriu kůži na slunce nijak nepřipravíte, jen si zvyšujete riziko vzniku kožních nádorů a předčasného stárnutí kůže. V soláriích je záření UVA, které ani nepomáhá k přeměně vitaminu D na aktivní formu, k tomu je třeba UVB z přirozeného slunce.“ Nesázejte ani na betakaroten – pokud ho užíváte před dovolenou, můžete při opalování lépe zhnědnout, ale nikoliv proto, že by vás ochránil před UV zářením. To je rovné SPF 2–3, tj. de facto žádné.

Pokud vás v dětství vystrkovaly babičky ven, abyste získali zdravou barvu, můžete jen doufat, že to nebylo na dlouhou dobu a nespálili jste se. I jedno spálení stačí ke vzniku rakoviny kůže. Kůže si všechna příkoří pamatuje a sčítá je, jakmile se její schopnost regenerace vyčerpá, může dojít ke zhoubnému bujení.

Pokud máte sebemenší obavy, navštivte kožního lékaře nebo si nezvykle vypadající místo můžete také vyfotit a poslat na www.derma-help.cz, kde vám může poradit i paní doktorka Hercogová.

30 3783928203_cc6d400256_o
Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články