Právě čtete

Využijte kufry i mimo turistickou sezónu

4972  
Sdílet: 

Využijte kufry i mimo turistickou sezónu

Cestování je krásný koníček a je s ním bezesporu spojena otázka zavazadel – kufry, krosny, tašky. Kvalitní cestovní zavazadlo je jednou z podmínek pohodové dovolené. Ale jak vybrat to správné? Velikost, materiál, zamykání či vnitřní organizace zavazadla, cena, design?

31. 5. 2017 4 min. čtení Gabriela Nováková
Využijte kufry i mimo turistickou sezónu

Největší otázkou bývá bezesporu velikost. Na každém kufru by tato informace určitě neměla chybět, a to nejen o celkovém objemu kufru, ale i o rozměrech vnitřní části. Taková čtyřčlenná rodina z vlastní zkušenosti obecně potřebuje 3 typy zavazadel: 1 velký kufr 103 l, 1 střední kufr – 58 – 75 l a 1 příruční zavazadlo rozměru 55x40x20 cm. Věřte, že ač se to může zdát až příliš, všechna tato zavazadla při dovolených využijete.

19 4747392864_82213e997b_o
Zdroj: Flickr.com

Jaký materiál? Skořepinové (pevné) nebo textilní (měkké) kufry? Každý má své výhody. Skořepinové jsou odolnější proto oděru, omyvatelné, vhodné pro převoz křehkých věcí a většinou mají velmi dobře organizovaný vnitřní prostor. Na druhou stranu se takovýto kufr může velmi špatně skladovat, a zbytečně tak doma snižovat prostor. Textilní kufry mají výhodu ve své váze, jsou velmi lehké samy o sobě a skvěle se přizpůsobí velikosti úložného prostoru.

Pokud máte doma více kufrů a nevíte, kam s nimi, nechte se inspirovat a mimo sezonu je využijte jako stylovou dekoraci.

11 6625298297_33d338e266_o
Zdroj: Flickr.com

Konferenční stolek

Velmi jednoduché a efektní řešení pro velké kufry ze skořepiny představuje jejich využití jako konferenčního stolku – k tomu vám postačí jen 4 nožičky a vrchní deska. Jako nožičky můžete použít staré knihy či malou dřevěnou stoličku, případně dřevěnou bedýnku, tenisáky či jiné tvrdé balónky. Důležitá je stabilita, která se odvíjí především od velikosti a váhy použitého kufru. Ani při výběru desky se neostýchejte, nechte si u skláře uříznout sklo na míru nebo u truhláře masivní desku o tloušťce 3-4 cm.

Z kufru lze vyrobit i jiné kusy nábytku. Noční stolek, odkládací stolek, police v obývacím pokoji.

Na lanech

Pokud máte doma prázdnou neozdobenou zeď, proč nevyužít právě kufry, které zrovna necestují? Připevněte do zdi háčky, na které pověsíte za očko lano, a na něj pak kufry i menší tašky s klidem můžete zavěsit. Důležitá je volba správného místa tak, aby zavěšený kufr nevadil v průchodu, a zároveň správné odhadnutí potřebné nosnosti háčků i lana.

24 34445672412_d2e559342b_o
Zdroj: Flickr.com

Na neviditelných policích

Trochu tajemně budou působit kufry zavěšené na neviditelných policích, které velikostí i barvou odpovídají skladovanému zavazadlu. Toto řešení se více hodí na malé kufry, ale v případě, že byste takto rádi umístili na zeď i velké kufry, dejte při výběru polic pozor na jejich dostatečnou hloubku, aby daný kufr dobře držel a nepadal. Neviditelné police lze zakoupit hotové v daných rozměrech nebo nechat vyrobit na míru v libovolné barvě.

Ve vzduchu

Snad všichni známe létajícího Čestmíra, ale létající kufry? Proč ne. Stačí jen zavěsit kufry na silonová lanka od stropu a kufr levituje. Co k tomu vše potřebujete? Silné silonové lano, háček do stropu včetně hmožděny podle typu vašeho stropu (SDK nebo cihla, beton, panel). Podle velikosti kufru a výšky od stropu, kde by měl kufr levitovat, naměřte potřebnou délku a tuto délku násobte 4x až 6x, abyste kufry mohli uchytit z více stran. Množství silonových úchytů odpovídá i potřebné množství háčků. Háčky i lanka koupíte v každém „kutilském“ obchodě či železářství. K instalaci si připravte i štafle či schůdky, abyste navrtali díru do stropu a zároveň poté zavěsili lanko.

Lavice

Větší kufry můžete využít i jako lavice k sezení. Stačí jen ušít jednoduchý obal či sedák, který vám jeho užívání zpohodlní a krásně dotvoří domácí atmosféru. Pokud chcete použít měkké kufry, naplňte je nepotřebnými knihami či časopisy, abyste si kufr neprosedli. Ideálním řešením je proto samozřejmě kufr skořepinový, který je pevný a něco vydrží. Látku na sedák vybírejte podle vlastní fantazie či stylu bydlení, ve kterém žijete. Pokud se necítíte na domácí šití, změřte svůj kufr a požádejte švadlenku ve vašem okolí, která jej vyrobí šupy dup.

20 8641270197_2f76fcf34a_o
Zdroj: Flickr.com

Sezení v trávě

Stejně jako doma si na kufru můžete posedět i při zahradních slavnostech či domácím grilování. V této variantě doporučuji použít nepromokavý materiál silnější ráže, aby se neprodřel či nenamočil. Myslete na to, že obal by měl být jednoduše snímatelný, aby šlo kufr pohodlně vyndat v případě, že se vydáváte opět na cesty.

8 15074846260_f697d69cb3_o
Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články