Právě čtete

Jak prát ekologicky, aby prádlo nezašedlo

75446  
Sdílet: 

Jak prát ekologicky, aby prádlo nezašedlo

Bílé kousky ve vašem šatníku přichází do módy víc než kdy dříve a každý z nás by si jistě přál, aby po léta nošení vypadaly stejně, jako když jsme je pořizovali. Udržet prádlo bílé však není zrovna nejlehčím úkolem o to více, pokud se při praní snažíme brát ohledy i na naše životní prostředí.

8. 5. 2017 4 min. čtení Redakce
Jak prát ekologicky, aby prádlo nezašedlo

Ekologické praní zabere sice více času, při správném provedení je ovšem výsledek od klasického praní k nerozeznání a u srdce nás může zahřát, že alespoň malou částí přispíváme k lepším životním podmínkám.

Musíme si však uvědomit, že ekologické praní není jen o výměně klasického pracího prostředku za dražší ekologickou verzi. Jedná se o celkový proces, který je třeba plánovat s alespoň několikahodinovým předstihem. Pokud si však uděláte čas a tuto alternativu vyzkoušíte, uvidíte, že si velmi brzy zvyknete a poděkuje vám nejen vaše prádlo (ke kterému je často tento způsob šetrnější), ale také naše planeta.

eko prani_-13

Tvrdá voda

Nejprve je dobré změřit tvrdost vody vaší domácnosti. Tvrdá voda na bílém prádle z podstaty zanechává šedý filtr a při jejím dlouhodobém užívání vám žádné bělicí přípravky nepomohou.  Pokud je tedy vaše voda příliš tvrdá, je lepší ji především na předpírku změkčit přírodním změkčovačem.

Barevná separace

Možná si budete říkat „To je přeci jasné“. Pro jistotu však toto nejzásadnější pravidlo zmíníme hned na začátek. Bílé prádlo perte pouze s dalším bílým prádlem! Pokud kombinujete světlé a barevné kusy dohromady, barvivo pouští a snadno se pak chytá i na okolní tkaniny.

Jak odstranit skvrny od kávy?

Jak na skvrny

Asi největší problém představuje fakt, že ekologické prostředky neobsahují látky zabírající na odolné skvrny – tudíž si musíme pomoci předpírkou. Mezi nejšetrnější a zároveň nejúčinnější odstraňovače skvrn patří bezesporu žlučové mýdlo s přídavkem hovězí žluči. Tyto enzymy (odpad současné produkce masa, který by jinak zůstal nevyužitý) jsou v likvidaci textilních nečistot doposud nepřekonané. Mýdlo zakoupíte ve většině obchodů s bio přípravky a cena i výsledek vás jistě mile překvapí.

Prádlo s mýdlem namočíme na několik hodin do teplé vody a posléze jej vypereme spolu s ostatním bílým prádlem v pračce. Dbejte na množství praného prádla – buben pračky nesmí být přeplněný!

Pozor na aviváž

Ačkoli to může znít podivně, prádlo nešedne jen po tvrdé vodě, ale také po mnoha druzích prodávaných aviváží. Proto doporučujeme raději použít domácí směs vody, octa a esenciálního oleje (prolink na DIY aviváž), která odvede stejně kvalitní práci bez šednutí a zcela ekologicky.

kava_skvrny-4

Pomocníci z kuchyně – Citronová šťáva nebo jedlá soda

Dobrou službu dokáží odvést i suroviny, které jste zatím používali pouze při přípravě nápojů a pokrmů. Jednou z nich je například citronová šťáva, která při nakapání do předpírky s bělením nažloutlého prádla opravdu pomáhá. Ale pozor! Nenanášejte ji přímo na látku – při bezprostředním styku či příliš vysoké koncentraci vyvolá naprosto opačný efekt.

Podobnou službu vám udělá také zázračná jedlá soda hodící se především na ruční praní bílého jemného prádla. Může se ovšem stát, že je po jejím užití prádlo o něco tvrdší – doporučujeme tedy do vody taktéž přilít trochu octa (zhruba 1 dcl na velký lavor), který prádlu dodá měkkosti. Ocet vám pomůže i se zákeřnými skvrnami od potu a uvidíte, že vaše prádlo opravdu prozáří.

eko prani_-16

Vyhněte se chlorovaným bělidlům

Ač mohou reklamy svádět k naprostému opaku, zkuste se vyvarovat bělidlům na chlorové bázi. Textil po nich sice vybledne, nicméně pokud sušíte prádlo na sluníčku, časem se jeho zažloutnutí vrátí v mnohem větší míře. V neposlední řadě chlor taktéž neprospívá životnímu prostředí, a jak jsme se již dočetli, lze jej velmi snadno nahradit.

Sušte na slunci

A nakonec to nejdůležitější – sušte prádlo venku na sluníčku! Sluneční paprsky nejen, že prádlo bělí, také mu dodávají hebkost, měkkost a svěží vůni. To ovšem neplatí pro sušení barevného prádla, které vám na přímém slunci viditelně vyšisuje.

Tuto techniku taktéž nedoporučujeme ve větších městech, u silnic či v oblastech, kde se topí uhlím – na čerstvě vyprané prádlo pak padá prach a popílek.

Tak neleňte a pusťte se do přírodního bělení. Nezaručíme vám zázraky a viditelné zlepšení – minimálně však se stejným výsledkem ušetříte nejen peníze, ale především naše životní prostředí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články