Právě čtete

4 způsoby, jak skládat mašle na dárky

50559  
Sdílet: 

4 způsoby, jak skládat mašle na dárky

Jedno z nejkrásnějších období v roce je tady. Advent nám důrazně zaklepal na dveře, zaplnil domácnost atmosférou očekávání svátků a pohádkových zázraků. A pokud zrovna nepečete, nebo snad už dokonce nejíte cukroví, určitě chystáte dárky pro svoje nejmilovanější. Výběr a nakupování vánočních dárků je nádherný proces, do kterého dáváte srdce, to bezesporu. A co jejich balení?

11. 12. 2015 3 min. čtení Redakce
4 způsoby, jak skládat mašle na dárky

Na to se dnes podíváme trochu podrobněji, konkrétně na mašličky. Obchody sice dneska nabízejí nespočet již připravených výrobků, které stačí jen zbavit čárového kódu a připevnit na dárek, ale uznejte, že to, co uděláte vlastníma rukama, se nedá srovnat s dekorací, kterou navrhl a realizoval někdo jiný. Nachystejte stuhy, nitě, jehly a provázky a jdeme na to.

Mašličkový řetěz

Tento řetěz se bude hodit jako ozdoba na dárky z netradičního materiálu, jejž použijete při balení (například kovu), nebo na dárky, které jsou větší a obyčejná mašlička by nestačila. Důležité je stuhu nestřihat do té doby, než budete mít řetěz hotový. Mašličky spotřebují docela dost stuhy a váš původní odhad nemusí vyjít.

Postup:

Vezměte konec stuhy a poskládejte na sebe vlnky tak, jak to vidíte na obrázku. Poté mašličku zavažte tenčí stužkou. A takto pokračujte do vámi požadované délky řetězu. Až budete mít hotovo, stuhu ustřihněte.

Královská mašle

Proč královská? Protože má nádherně jednoduchý tvar a zároveň se jedná o opravdu ryzí mašli, kterou můžete udělat během dvou minut. Vypadá skvěle, díky jednoduchému provedení může být jakkoli velká a hned víte, že jde o dárek.

Postup:

Ustřihněte si pořádný kus silné zdobené stuhy. Složte ji způsobem, který vidíte na obrázku, a zavažte. Poté ji upravte a ostřihejte konce, aby byly ostré. Máte hotovo!

Mašle 3 v 1

Tato mašle je kouzelná tím, že vypadá náročně, a přitom vůbec není. Dokáže ozdobit jakýkoli dárek, stačí jen vybrat správnou šíři stuhy, aby odpovídala velikosti dárku.

Postup:

Ustřihněte si 3 kusy stuhy. Každý má být tak o 1/3 kratší než předešlý. Poté je složte stejným způsobem, jako jsme si ukázali u královské mašle (výše), a umístěte mašle na sebe. Teď si vezměte užší stuhu a pomocí dvou uzlů spojte všechny tři mašle dohromady. Upravte mašli a ostřihejte konce, aby byly pěkně ostré. Trojitá mašle je připravena k použití!

Tradiční netradičně

Podobnou mašli jste nejspíše zvyklí vídat někde v obchodě už jako hotovou a nejčastěji z umělé hmoty. Ale co ji udělat doma z látkové stuhy? Časový odhad je pět minut podle zručnosti, ale výsledná mašle vypadá na daleko více práce. Zkuste ji!

Postup:

Nastřihejte si 4 delší kusy stuhy (pokud je složíte napůl, zjistíte výsledný rozměr mašle), 3 cca o polovinu kratší a jeden, který má třetinovou délku těch nejdelších. Pomocí nitě a jehly vytvořte z připravených kusů stuhy kolečka. Potom sešijte ta největší kolečka dohromady, aby odpovídala tvaru na obrázku. Totéž proveďte s menšími kolečky. A teď můžete složit mašličku dohromady jako svatební dort. Hezky menší růžičku na větší a na závěr přišijte malé kolečko. Mašle za milion je hotová!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články