Právě čtete

Voňavé zahřátí

6125  
Sdílet: 

Voňavé zahřátí

I když nejste milovníci zimy, má toto roční období jedno nepopiratelné kouzlo – horké nápoje. Po návratu z lyží, koulovačky, krmení ptáčků v lese nebo bruslení vám vysloveně vlijí energii do žil a na drobné omrzliny, promočené nohy a studené prsty rázem zapomenete.

1. 2. 2017 3 min. čtení Kristina Zábrodská
Voňavé zahřátí

Horké drinky považuji za výjimečné pití. S prvními mrazíky a plískanicemi už probírám recepty, během adventu zkouším různé druhy svařeného vína a nový rok patří punčům. Kombinace kvalitního alkoholu, černého čaje a voňavého koření se perfektně hodí na oslavy i dlouhé zimní večery. Hrnec s punčem nechte mírně zahřívat na sporáku, ať se každý obslouží podle libosti. Vedle postavte libovolný alkohol – rum, brandy, whisky, calvados nebo jinou ovocnou pálenku. Z koření se nejčastěji používá hřebíček a skořice, ale zkuste punč ozvláštnit hvězdičkou badyánu, kuličkou jalovce či černého pepře, kardamomem nebo vanilkou.

Nepochybovala jsem o tom, že punč vymysleli v Anglii, obsahuje přeci brandy a černý čaj. Z omylu mě vyvedla Milena Holoubková, majitelka obchodu se stáčenými likéry, whisky a rumy Vom Fass v Praze. „Pochází z Indie, kde ho objevili angličtí námořníci a koncem 17. století ho přivezli do Evropy. Jeho indické jméno panča znamená pět. Naznačuje, že se v Indii připravoval z pěti základních složek – čaje, cukru, lihoviny, vína a vody. Koření a ovoce ho dochucovalo. Správně by měl punč obsahovat kolem 30 % alkoholu a alkohol se do něj nalévá těsně před podáváním, aby nevyprchal.“

A jak ho podávat? Ač je to horký nápoj, servíruje se tradičně ve skle – ve speciálních punčových či čajových sklenicích, které mívají kolem sebe kovovou objímku a ouško. Prasknutí skla zabráníte vložením kovové lžičky do sklenice, ale pro jistotu si zkontrolujte, že je sklo varné. Křišťál nezachrání ani lžička.

Ochutnejte punče od Mileny Holoubkové, které rozehřejí i největší zmrzlíky.

zazvorovy punc 2_darja

Zázvorový punč

Suroviny
3 lžičky černého čaje
4 lžíce medu
2 lžíce zázvorového nebo javorového sirupu
350 ml jamajského rumu
2 karamboly na ozdobu
2 lžíce třtinového cukru na ozdobu (podle libosti)

Postup
Čaj zalijte 750 ml horké vody a nechte zhruba 3 minuty louhovat. Přeceďte ho do hrnce, přidejte med, sirup a rum a prohřejte. Podávejte s plátky karamboly. Okraje skleniček můžete obtisknout do cukru (přetřete je nejprve vlhkým papírovým ubrouskem).

TIP: Pokud na zázvoru ujíždíte, klidně ho nastrouhejte na tenké plátky a nechte vylouhovat v čaji.

vanocni punc 2_darja

Vánoční punč
(vhodný i pro nevánoční příležitosti a milovníky skořice)

Suroviny
100 g rozinek
50 g sušených brusinek
300 ml Cherry brandy
500 ml silného černého čaje
1 l červeného vína
1 citron
4 svitky skořice
cukr dle chuti

Postup
Sušené ovoce zalijte brandy a nechte alespoň 2 hodiny macerovat. Citron nakrájejte na tenké plátky a svařte se skořicí, čajem a vínem. Do nahřátých sklenic rozdělte ovoce s brandy, zalijte punčem a podle chuti doslaďte. Můžete také vše smíchat.

citrusovy punc_darja
Fotografie: Darja Thomasová

Citrusový punč

Suroviny
300 ml pomerančového džusu
300 ml grapefruitového džusu
200 ml černého čaje
2 lžíce třtinového cukru či medu
5 svitků skořice
5 hřebíčků
100 ml calvadosu
1 pomeranč

Postup
Oba džusy, čaj, cukr či med a skořici zahřejte těsně pod bod varu. Do čajového sítka vložte hřebíčky a nechte 5 minut louhovat. Vyjměte koření, přilijte calvados a při podávání ozdobte plátky pomeranče. Do základu můžete také přidat rozmixovanou pomerančovou dužinu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články