Právě čtete

Včelí úly neboli vosí hnízda: Dali jsme nejoblíbenějšímu cukroví nový kabát

4732  
Sdílet: 

Včelí úly neboli vosí hnízda: Dali jsme nejoblíbenějšímu cukroví nový kabát

Vánoční přípravy už jsou v plném proudu a z kuchyní se line vůně cukroví. Jistě mi dáte za pravdu, že jedním z nejoblíbenějších tradičních druhů cukroví, jehož chuť by neměla o svátcích chybět, jsou vosí hnízda neboli včelí úly. Cukroví, kvůli kterému možná v rodinách vznikají dohady kvůli tomu, jak že se tedy správně nazývá, ale díky němuž se nakonec stejně všichni sejdou u jednoho talíře. Zvolit můžete klasiku z piškotu, kakaa a rumu, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet varianty, které jsem si pro vás připravila.

13. 12. 2023 4 min. čtení Romana Böhmová
Včelí úly neboli vosí hnízda: Dali jsme nejoblíbenějšímu cukroví nový kabát

Cukroví mnoha barev a chutí

Na tomto cukroví oceníte, že se dá připravit na mnoho způsobů a máte ho během chvilky hotové bez zdlouhavého pečení. Vosí hnízda (nebo včelí úly) se skládají z těsta, náplně a „podstavce“. Obměňovat můžete každou ze tří částí, a to podle vlastních chutí. Já v nich mám nejradši chuť karamelu nebo kávy.

Jakou barvu použít?

Základem jejich přípravy jsou formičky, které dají hnízdům či úlům správný tvar. V obchodě jich najdete nepřeberné množství, od plastových přes silikonové až po dřevěné. Vybírat pak můžete z otevíracích nebo těch vcelku. Praktičtější jsou za mě rozevírací formy, protože se mi pak nestane, že by hnízda nešla vyklepnout ven. Formičky vcelku je nutné vysypat např. moučkovým cukrem, abyste z nich těsto vyklepli. Obejdete se ale i bez formiček, když na to přijde, stačí jen použít sklenku na panáka a postupovat stejně jako s formou.

Tip: Pokud chcete mít včelí úly na pohled dokonalé, pořiďte si formu s včeličkou.

Linecká kolečka jako základ pro vosí hnízda

Na základ pro vosí hnízda můžete určitě použít klasické piškoty. Pokud si s tímto cukrovím ale chcete ještě více pohrát, tak si doma upečte linecká kolečka. Klidně však můžete vyzkoušet i oříškové nebo perníčkové těsto.

Na těsto potřebujeme:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry

Jak postupovat dál:

  1. Z hladké mouky, másla, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Já někdy používám i robota s nástavcem typu „K“ a těsto se mi vypracuje velmi dobře.
  2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho do druhého dne odpočinout v lednici.
  3. Druhý den si těsto vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2–3 mm silný plát.
  4. Z těsta vykrajujeme kolečka a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. 
  5. Pečeme na 170 stupňů cca 8–9 minut. 

Raději klasiku, nebo něco netradičního?

Kdo rád experimentuje, může tradiční chuť vosích hnízd vyměnit za něco nového a možná i trochu zajímavějšího. Co takhle hnízda s kávovým likérem nebo karamelová vosí hnízda ze sušenek Lotus, která jsou díky mandlové mouce plná oříškové chuti?

Vosí hnízda z Lotusek

Na těsto potřebujeme:

  • 125 g sušenek Lotus
  • 75 g mandlové mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g másla (povoleného)
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu 

Na náplň:

  • 50 g másla (povoleného)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička rumu 

A na dokončení:

  • piškoty
  • moučkový cukr na obalení

A jak to všechno dáme dohromady:

  1. Sušenky si v mixéru umeleme na jemný prach, přidáme mandlovou mouku, kakao, přesátý moučkový cukr, máslo, mléko a rum. Vše dokonale promícháme a dáme vychladit (já si hmotu dávám i za okno, aby byla hezky zchlazená a dobře se s ní pracovalo). Pokud by se vám zdálo, že těsto trochu lepí, přidejte ještě trochu mandlové mouky.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Do mísy dáme povolené máslo, moučkový cukr a žloutek. Vše mixujeme tak dlouho, než nám vznikne světlý krém (trvá to klidně i 5 minut). Nakonec přidáme extrakt a rum a promícháme.
  3. Hotové těsto vyndáme z lednice. Připravíme si misku s prosátým moučkovým cukrem a z těsta si tvarujeme kuličky (já si každou odvážila – cca 15 g). Každou kuličku obalíme v moučkovém cukru a tvarujeme do formiček vosí hnízda.
  4. Náplň si dáme do zdobicího sáčku, ve kterém si uděláme díru (cca 0,5 cm). Do každého vosího hnízda dáme krém a nakonec přiklopíme piškotem.
  5. Hotová vosí hnízda uchováváme v chladu. Já je ještě zdobím nasekanými pistáciemi.

Vosí hnízda s kávovým likérem

Do krému vosích hnízd a včelích úlů můžeme přidat chuť kávy, a to nejlépe v kombinaci se slaným karamelem – to je opravdová pochoutka!

Na těsto potřebujeme (cca 15 kusů úlů):

  • 60 g piškotů (rozdrcených)
  • 50 g jemně mletých ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 40 g změklého másla
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce mléka

Na náplň:

  • 75 g másla
  • 2 lžíce slaného karamelu
  • 1 lžíce silné kávy

Na dokončení:

  • linecká kolečka nebo piškoty
  • moučkový cukr na obalování

A jde se vyrábět:

  1. Najemno rozdrcené piškoty dáme do misky, přidáme ořechy, moučkový cukr, máslo, kakao, rum a mléko. Vše dobře propracujeme, aby nám vzniklo těsto. Dáme ho vychladit do lednice.
  2. Máslo na náplň dáme šlehat do robota nebo ho vyšleháme pomocí ručního mixéru. Máslo se musí šlehat alespoň 10 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem. Poté do něj přidáme slaný karamel a kávu.
  3. Hotové těsto vyndáme z lednice. Připravíme si misku s prosátým moučkovým cukrem a z těsta si tvarujeme kuličky (já si každou odvážila – cca 15 g). Každou kuličku obalíme v moučkovém cukru a tvarujeme do formiček vosí hnízda.
  4. Náplň si dáme do zdobicího sáčku, ve kterém si uděláme díru (cca 0,5 cm). Do každého vosího hnízda dáme krém a nakonec přiklopíme piškotem nebo lineckým kolečkem. Hotová vosí hnízda uchováváme v chladu.

Vosí hnízda obalovaná v pistáciích

A kromě nejrůznějších variant těst a krémů můžete zkoušet cukroví také obalovat v čemkoli, co máte rádi. Moje oblíbená ingredience, kterou v kuchyni velmi často používám a miluji ji, jsou pistácie. A proto jsem pro vás připravila i variantu vosích hnízd obalených v pistáciích.

Na těsto potřebujeme (cca 15 kusů):

  • 60 g piškotů (rozdrcených)
  • 60 g jemně mletých ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 40 g změklého másla
  • 1 lžička kakaa (můžete vynechat)
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce mléka

Na náplň:

  • 70 g másla
  • moučkový cukr dle chuti
  • 2 lžíce hustého vaječného koňaku

Na dokončení:

  • linecká kolečka nebo piškoty
  • najemno namleté pistácie

Jak oblečeme hnízda do pistácií?

  1. Najemno rozdrcené piškoty dáme do misky, přidáme ořechy, moučkový cukr, máslo, kakao (můžeme vynechat), rum a mléko. Vše dobře propracujeme, aby nám vzniklo těsto. Dáme ho vychladit do lednice.
  2. Máslo na náplň dáme šlehat do robota nebo ho vyšleháme pomocí ručního mixéru. Máslo se musí šlehat alespoň 10 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem. Poté do něj přidáme moučkový cukr (podle chuti) a vaječný koňak.
  3. Hotové těsto vyndáme z lednice. Připravíme si misku s najemno namletými pistáciemi a z těsta si tvarujeme kuličky (já si každou odvážila – cca 15 g). Každou kuličku obalíme v pistáciích a tvarujeme do formiček vosí hnízda.
  4. Náplň si dáme do zdobicího sáčku, ve kterém si uděláme díru (cca 0,5 cm). Do každého vosího hnízda dáme krém a nakonec přiklopíme piškotem nebo lineckým kolečkem.
  5. Hotová vosí hnízda uchováváme v chladu.

Jak úly a hnízda skladuji

Vosí hnízda či úly doporučuji připravovat tak 1 až 2 týdny před Vánoci, aby se hezky propojily všechny chutě a aby zkřehly, ale zároveň aby neztuhly. Nejlepší způsob skladování je v uzavíratelné nádobě někde v chladu. A hlavně co nejdál od dětských ručiček, aby vám jich aspoň pár zbylo až do Vánoc.

Tip: Cukroví si můžete přichystat dříve, uložit ho do mrazáku a před Vánoci nebo kdykoliv na něj přijde chuť, ho stačí vyndat.

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Nadělte sobě a své kuchyni nové pomocníky na vaření i stolování.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články