Právě čtete

Proč rádi utíkáme na samotu u lesa, kde není ani elektřina a voda

3392  
Sdílet: 

Proč rádi utíkáme na samotu u lesa, kde není ani elektřina a voda

Často si ani neuvědomujeme, v jakém pohodlí doma žijeme. Světlo na jedno zmáčknutí vypínače, teplo otočením kolečka na radiátoru, elektřina, kdykoli je potřeba… A přitom když jsme najednou uprostřed lesa, kde nic z toho nemáme, je nám najednou tak krásně lehce…

8. 8. 2020 3 min. čtení Tereza Boušková
Proč rádi utíkáme na samotu u lesa, kde není ani elektřina a voda

Jmenuji se Tereza, jsem právnička a můj manžel Marek je majitel marketingové agentury. Před rokem a půl se nám narodila dcera Ella. Víceméně od malička bydlíme oba s Markem ve městě, máme rádi zajít si na snídani do kavárny nebo večer do kina, čerpat všechny výhody, které město přináší. Čím dál častěji ale mám myslím nejen já pocit, že potřebuji utéct do přírody, na místa, kde skoro nikoho nepotkám, kde si můžu vypnout telefon, opéct si buřty a v noci pozorovat hvězdy.

Chatu jsme si vlastně pořídili neplánovaně

Před nedávnem se nám naskytla příležitost pořídit si malou chatu nedaleko Prahy, není v ní přípojka vody ani elektřiny. Zato je obklopená hlubokým lesem, a když večer usínáte, slyšíte jenom šumění listů a zurčení potoku, který je o pár desítek metrů níž.

Také rádi trávíte (nejen) léto na chatě?

Hlasovat

Strávili jsme s Markem mnoho víkendů, abychom chatu dali do pořádku a tak jsme brousili, natírali, vybírali ty správné chatařské doplňky a postupem času chataření vlastně docela propadli.

Opravdu mě překvapilo, jak málo toho vlastně na víkend potřebujeme. Pobyt tady je příjemná změna, všechno si musíte tak trochu „zasloužit“. V zimě musíte přemýšlet o tom, aby včas bylo zatopeno v kamnech, nestačí vám jen otočit kolečkem a čekat, co bude dál.

Být chvíli sami a úplně „vypnout“

Spoustu našich kamarádů si nejprve ťukalo na čelo, proč by někdo dobrovolně trávil víkend na místě bez elektřiny? My se ale nenechali odradit, chatu jsme svými vlastními silami předělali a dostali jsme tak přesně to, co jsme hledali.

Co máte na chataření nejraději?

Hlasovat

Místo, kde nám je dobře, kde můžeme úplně vypnout, být blíž sobě a hlavně i přírodě. Najednou je úplný luxus nezapnout si večer televizi, ale vzít si do ruky sklenici vína a pozorovat noční oblohu.

Nakonec i většina našich přátel nás přijela navštívit a víceméně všichni se zamilovali. Zjistili, jaké kouzlo má rozdělat si na podzim oheň, zachumlat se do teplé deky, uvařit si horký čaj a přečíst knížky, na které doma nemají čas.

Naše chata je pro setkávání s našimi blízkými místo jako stvořené. Ačkoli jsme víceméně všichni stále online, můžeme si volat a psát zprávy, nic se nevyrovná tomu, když se opravdu sejdeme a uděláme si na sebe čas a nic nás neruší. Večer si zapálíme svíčky a jen tak si povídáme.

Vyhnat děti do divočiny je k nezaplacení

Kdo ale pobyt v přírodě ocení nejvíc, jsou děti. Když jim trochu pomůžete, najednou odloží telefony a tablety a za chvíli je uvidíte v lese stavět domečky pro skřítky, máčet si nohy v potoce a nosit dříví na oheň.

chata

Jaké roční období máte na chatě nejraději?

Hlasovat

Naše Ella je prozatím ještě opravdu malá, ale už teď miluje objevování přírody, všechny listy, stromy. Když naposledy potkala mloka, měla z toho opravdový zážitek. Věřím, že až bude větší, užijeme si na chatě spoustu krásných chvilek. Těším se, až ji budu učit všechny druhy stromů, budeme spolu stavět v potoce vodní mlýny nebo se prostě jen půjdeme vykoupat do Vltavy, která je doslova „co by kamenem dohodil“. Protože podobné vzpomínky mám z dětství i já a máloco se jim vyrovná.

chata

Většina z nás je obklopena každodenními starostmi, které nám ubírají energii. Já sama věřím, že pobyt v přírodě je opravdu to nejlepší antidepresivum.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články