Právě čtete

Moje triky, jak si spořit peníze a ani o tom nevědět

7835  
Sdílet: 

Moje triky, jak si spořit peníze a ani o tom nevědět

Naučila jsem se využívat vychytávky na bankovním účtu a mobilní aplikace sloužící ke správě a spoření financí. Od té doby mám větší přehled a utrácím s rozumem.

6. 11. 2020 4 min. čtení Romana Böhmová
Moje triky, jak si spořit peníze a ani o tom nevědět

Ještě před několika lety jsme si s manželem házeli do kasičky všechny padesátikoruny, které jsme našli v peněžence nebo po kapsách, a při tom jsme snili o dovolené na Bali. S příchodem smartphonů a moderních aplikací, které nám pomáhají se spořením, se vše změnilo. I když ty drobné, které u sebe najdeme, stále spoříme. Teď už ale ne na dovolenou, ale pro našeho syna. My už si spoříme online.

Mít přehled o utrácení je jednoduché

S tím, abych měla přehled o výdajích, mi pomáhají mobilní aplikace. Většina z nich dokonce funguje automaticky.

Všechny účty na jednom místě


Pokud chcete mít přehled o svých penězích na jednom místě, stáhněte si do svého smartphonu aplikaci, do které si můžete přihlásit všechny banky, ve kterých máte své úspory. Uvidíte, že vám to ušetří spoustu času.

Už déle jak rok používám mobilní aplikaci Banka Creditas (dříve Richee), ve které mám veškeré bankovní účty pohromadě. Takže pro mě není problém v jedné aplikaci zkontrolovat stav mého osobního i spořicího účtu a zároveň se dostat na účet firemní, který potřebuji ke své práci. A to všechno v jedné aplikaci.

Aplikací, díky kterým můžete spravovat své výdaje, je opravdu velké množství. Z těch nejznámějších jsou to například Spendee nebo Wallet.

Musíte si ale uvědomit, že pokud chcete mít opravdu přehled o tom, kde nejvíce utrácíte, musíte být důslední a hlavně i upřímní. Je mi naprosto jasné, že ne každá žena chce na konci každého měsíce vědět, kolik zase utratila za oblečení nebo kosmetiku. Já to někdy raději také vědět nechci. A ještě horší by pro mě bylo, kdyby to zjistil můj muž. To bych si zase vyslechla. ;-)

V aplikaci Spendee mám ráda ještě funkci dělení útraty. Když třeba jedeme na dovolenou společně s přáteli, všichni tam zapisujeme, kolik jsme kde platili za společné věci ‒ například, když někdo tankuje do auta a někoho veze, za všechny zaplatí večeři nebo nakoupí společné jídlo na snídani. Na konci dovolené aplikace automaticky sama spočítá, kolik kdo utratil a napíše vám, kolik komu dlužíte.

Výdaje roztřízené podle kategorií


Milujete grafy a rozpočty? Zapomeňte na Excel a využijte moderní aplikace ve vašem mobilu. Díky tomu budete mít vše vždycky při ruce a spoustu věcí chytrá appka udělá za vás.

Moderní aplikace ale neslouží pouze k tomu, abychom měli přehled o příjmech a výdajích. Dokážou nám každou platbu zařadit do kategorie, do které patří (například jídlo, oblečení apod.), a díky tomu si každý měsíc můžeme zrekapitulovat, za co nejvíce utrácíme. A pokud se stejně jako já vyžíváte v grafech a rozpočtech, budete úplně nadšení.

Zkuste šetřit ve dvou

Jedna z (podle mě) nejlepších aplikací na správu financí ‒  Spendee, umožňuje, že můžete přehled o svých nebo rodinných financích sdílet.

spoření peněz

Ať už to bude váš partner nebo někdo z rodiny, můžete společně díky této aplikaci ušetřit spoustu peněz. Pokud si třeba s partnerem chcete ušetřit na auto nebo na společnou dovolenou, určitě zde můžete jednoduše zjistit, na jakých transakcích lze v budoucnu ušetřit, takže budete zase o krok blíže ke splnění vašeho snu.

Přesouvejte na spořící účet

Pokud o něčem sníte, ať už je to hmotná věc nebo třeba dovolená v zahraničí, udělejte si přibližnou představu o částce, která by váš sen už mohla vyplnit. Poté si nechte z účtu v den, kdy vám běžně chodí výplata, strhnout vámi zvolenou částku, která se přesune na jiný spořicí účet.

Chytré nastavení a spoření při placení kartou

Věděli jste o tom, že můžete spořit i při nakupování? Vím, že to zní trošku zvláštně, ale je to tak.

Jedná se o automatické spoření, které si nastavíte na svém účtu při každé platbě kartou. Mrkněte se do svého bankovnictví, zda tam takovou možnost také máte. :-)

Jestli si vyberete možnost spoření s tím, že si platbu zaokrouhlíte a zaokrouhlená částka se vám odešle na spořicí účet, nebo si za každou platbu kartou necháte odeslat na spořicí účet stejnou částku (např. 20 Kč), je jen na vás. Myslím, že vás to na konci měsíce může příjemně překvapit a přitom to v průběhu týdnů až tak „nebolí“. A ještě k tomu se vám oproti běžnému účtu na spořícím účtu peníze úročí.

Nastavit si „kapesné“

Jeden z dalších fajn tipů na spoření je zároveň ten úplně nejjednodušší. Známe ho totiž už od dětství. :-)

Rozmyslete si, kolik peněz z vaší výplaty je pro vás nezbytných, abyste zaplatili vše, co je třeba ‒ náklady na bydlení a provoz domácnosti, jídlo, benzín… Stanovte si tak svůj „kredit“, nebo jinak také „kapesné“, na měsíc. Můj kamarád si zřídil kartu Revolut a tam si tento svůj kredit vždy na začátku měsíce během pár vteřin pošle. A snaží se s ním prostě vyjít. Pro případ, že by se to nepovedlo, má pořád na svém běžném účtu zbylou částku, ale snaží se, aby na ni nemusel sáhnout. Když se mu to povede, na konci měsíce vezme tento přebytek a překlopí ho na spořicí účet.

Ať už se rozhodnete spořit na bydlení, auto nebo třeba dovolenou, každý krok, který uděláte, bude určitě tím správným začátkem cesty k vašemu snu.

Stylové doplňky pro každý den

Stylové doplňky pro každý den

Vyberte novou peněženku, kabelku a další doplňky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články