Právě čtete

Vánoční cukroví ve zdravém kabátku

12538  
Sdílet: 

Vánoční cukroví ve zdravém kabátku

Pomalu, ale jistě se blíží vánoční čas. Že už se teď hrozíte, jak všechno to vánoční cukroví dá sbohem vaší vydřené postavě? Vždyť už jistě víte, že lze jíst chutně i zdravě zároveň. Vánoční cukroví se dá připravit v zásadách zdravé výživy, aniž by to ubralo vašemu chuťovému zážitku. Co tedy můžete při pečení cukroví vyzkoušet?

3. 12. 2015 2 min. čtení Veronika Wisiorková
Vánoční cukroví ve zdravém kabátku

Experimentujte s moukou

IMG_4378

Zaměřte se na mouku. Většina cukroví ji obsahuje, nenutím vás ji vynechávat, ale zvažte, jakou mouku vyberete. Klasickou hladkou mouku můžete plně nahradit najemno mletými ovesnými vločkami. Vybírat můžete také z celozrnných špaldových nebo pohankové, které dodají pokrmu jemnou oříškovou chuť. Pozor si dávejte při použití žitné mouky, ta pojme velké množství vody, hodí se spíše na chleba. Pokud máte obavu hned zaměnit mouku absolutně, namixujte si klasickou hladkou s celozrnnou variantou.

Proč je to dobré? Celozrnná mouka obsahuje větší podíl vlákniny, která vás rychleji a na delší dobu zasytí, navíc pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi – nebudou vás tak po hodince přepadat nezvladatelné chutě na další várku cukroví.

Slaďte zdravě

IMG_4442

Čím osladit? Možná jste četli, že je vhodné nahradit cukr medem nebo jinými sirupy. Já to úplně nedoporučím, protože je to v podstatě to samé v bledě modrém. Snížit energetickou hodnotu však můžete za použití sladidel – klidně přírodních, jako je třeba stévie. V případě, že pečete, poradím vám spíše sukralozu, která je vyráběna z cukru, ale má mnohem vyšší sladivost, tím pádem ji použijete mnohem méně a ušetříte hromadu kalorií. Navíc je i tepelně stálá, takže se vám nestane, že by při pečení vaše cukroví ztratilo sladkou chuť.

Nahraďte máslo tuky z ovoce

IMG_4394

Jaký tuk? Cukroví většinou bývá plné másla nebo sádla. Nemám nic proti využití těchto ověřených surovin, ale pokud si chceme ušetřit kalorie, můžeme sáhnout po jiných surovinách, které těsto rovněž zvláční. Mojí nejoblíbenější variantou (chuťově velmi blízkou máslu) je avokádo. Exotické ovoce plné zdravých tuků, které když důkladně rozmačkáte, získáte máslo tak trochu jinak. Cukroví rovněž zvláční přidáním rozmačkaného banánu, ten jej navíc jako bonus také jemně osladí.

IMG_4490

Bílkoviny jako tajná přísada

Můj tajný tip při pečení cukroví je bílkovina v každém kousku. Není to nic těžkého, stačí přidat více bílků, tvaroh, jogurt či Šmakouna do těsta. Většinou je pak těsto ještě chutnější a vláčnější (vzpomeňte si na tvarohovou bábovku!), díky tomu, že bude obsahovat bílkoviny, vás zasytí a nebudete mít pak vlčí hlad, který vás donutí sníst cukroví i s podnosem. :)

Poslední bod vám tukové polštářky sice neodbourá, ale nedá mi to nezmínit jej. Nezapomínejte, že to jsou svátky pohody a právě pohoda vás udrží v té nejlepší kondici. Krásné Vánoce.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články