Právě čtete

Šťastné a neurotické? Jak si letos zařídit Vánoce bez stresu

8540  
Sdílet: 

Šťastné a neurotické? Jak si letos zařídit Vánoce bez stresu

Každý rok je to stále stejný příběh: těším se na Vánoce jako malá, ale s úderem adventu je po nadšení. Dojde mi totiž, že je třeba nakoupit dárky, napéct, uklidit, navštívit rodinu… Kdo to má všechno v plném pracovním zápřahu stíhat? A dá se ten stres vůbec nějak obejít, aniž se na nějaké svátky úplně vykašlu?

30. 11. 2018 3 min. čtení Zuzka Košutová
Šťastné a neurotické? Jak si letos zařídit Vánoce bez stresu

Dokonalý únik od vánočního šílenství se mi podařil jen jednou, když jsem se začátkem prosince rozhodla na vlastní pěst odcestovat na druhou stranu zeměkoule mezi palmy s kokosy. Jenže, co si budeme povídat, takhle by to rok od roku nešlo. Jednak bych zřejmě musela prodat ledvinu, abych útěky do tropů zaplatila, a také bych už asi zcela zapomněla na obličeje některých příbuzných, které vídám často jen jednou do roka, a to právě u stromečku. V rámci zachování všech tělesných orgánů a dobrých rodinných vztahů se tedy musí přijít i na jiný způsob, jak se se svátečním stresem účinně vypořádat.

Nákupy? Promyslet. A chodit mimo špičku

Doby, kdy mě ve spánku děsila návštěva čerta s Mikulášem, jsou nenávratně pryč. Dnes už oka nezamhouřím spíš kvůli návštěvě obchodů. Každoročně si dodávám odvahu čelit davu nakupujících, kterým se musím procpat k pokladnám.

Rozhodně nepatřím k těm, kteří mají nakoupeno už od července, a proto mám letos revoluční plán: sepíšu si seznam všech obdarovávaných lidí, dopředu si rozmyslím konkrétní dárek, maximální finanční částku k jednotlivé osobě a pokusím se zařídit co nejvíce věcí předem. Co nepůjde koupit online, pro to se teprve budu muset vydat do terénu.

Pozor, pokud nakupujete na e-shopech, zkontrolujte si dobu dodání. Většinou upozorňují, do kdy je potřeba objednat, aby dárek stihl do Štědrého dne dorazit.

Chytrý Ježíškův seznam

Připravili jsme pro vás šikovný vánoční seznam, abyste na nikoho nezapomněli. Stáhněte si ho, vytiskněte a pak už hurá pro dárky – letos bez stresu.

I patálie s davy se určitě dá chytře obejít. Občas si prostě stačí přivstat nebo obětovat půlden dovolené, protože v tu dobu se většina lidí zdržuje v zaměstnání. Hodně také pomáhá, když jde člověk najisto. Proto do víru města nevyrážím s plánem, že „koupím mámě ještě něco malého pro radost,“ ale rovnou mířím pro huňaté ponožky do konkrétního obchodu, kde vím, že je najdu. S vytyčeným cílem se lépe vyhnu frustrujícímu bloudění davem, po kterém bývám zralá na last minute letenku na Bali.

Tip Tchiba: na e-shop jsme čerstvě přidali spoustu tipů na skvělé dárky. Prohlédněte si je. Najdete tam dokonce i dárky pro pány!

Úklid stačí běžný. A cukroví má stejně každý dost

Přiznám se, že tohle je kapitola spíše pro někoho jiného. V otázkách generálního úklidu a pečení jsem totiž kapitulovala už před lety a kupodivu se nestalo vůbec nic hrůzostrašného. Návštěva beztak nepozná, jestli jsou závěsy čerstvě vyprané a poličky ve špajzu vydrhnuté doběla. Běžný režim čistoty bohatě postačí – a když je skutečně zapotřebí něco extra, posila na uklízení se dá objednat třeba na www.lidskasila.cz. Běžný úklid 3+1 nicméně vyjde zhruba na třináct stovek, pokud tedy chcete něco ušetřit, musíte zkusit sehnat paní bez agentury.

Co se týče cukroví, toho má stejně každý až po krk. Proto si vždycky upeču jen jeden druh, případně koupím kilo perníčků u profíka, a na návštěvu k příbuzným mezi svátky přinesu radši lahev bublinek, protože se jim stejně krabice cukroví kupí ve špajzu. Co jsem ještě nezkusila, ale mohlo by být super, je domluvit se na cukroví s kamarádkou, která peče hodně a ráda: za cenu surovin plus pár korun navíc (nebo třeba protislužbu) bych mohla mít krabici výborného cukroví bez stresu.

Kolik to stojí?

V zásadě ušetříte buď svůj čas a nervy (místo úklidu a pečení), nebo peníze (místo abyste za tyto věci někomu platili). Je na vás, co je pro vás výhodnější.

Čas

Úklidem strávíte 4 hodiny, 25 ks perníčků budete péct hodinku až dvě (ingredience vás budou stát kolem 170 Kč).

versus
Peníze

Úklid bude stát kolem 1 300 Kč s agenturou nebo asi osm stovek bez agentury (odhadovaná cena). Perníčky od profíka stojí okolo 20 Kč/ks, 25 ks tedy stojí 500 Kč. Kdybyste pouze platili ingredience někomu ze známých, máte to do 200 Kč.

Politika pod stromeček nepatří

Ani výjimečně hladký průběh příprav nemusí zaručit grandiózní finále. Štědrý večer a oba svátky vánoční jsou ze záhadného důvodu naprosto ideálním podhoubím pro konflikty všeho druhu. Těžko říct, čím to je – možná právě vygradovanou frustrací z předchozích týdnů, možná z nudy, možná jen tak z principu. Vsadila bych se, že v každé rodině se najde minimálně jedna uštěpačná teta nebo jeden nabručený děda, kteří ­– třeba i nevědomky – dokážou sváteční náladu srazit pod úroveň spodní větve načančané jedličky.

I tomu se dá ale celkem snadno předejít, případně zmírnit příznaky vzniklých situací. Když u nás například začnou babi s dědou řešit témata, která rodinu názorově rozdělují, stočíme s bráchou hovor na jejich dětství a mládí. V tu ránu je hned jinačí atmosféra, než když se hašteříme o politice. Vystresované mámě pomůžu s úklidem a zajedu jí na nákup, ačkoli mám pocit, že ten prach na kredenci by v pohodě vydržel do dalších Vánoc a jídlo už z lednice přetéká. Poradit si se špatnými náladami a vrtochy okolí je občas hodně tvrdý oříšek, ale když se rozlouskne, je to jak v pohádce o Popelce – všechno se nakonec v dobré obrátí. A o to přece jde!

Letos tedy zaječí úmysly odkládám, hecnu se a pokusím se ustát svátky s nadhledem. Kdo do toho jde se mnou?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články