Právě čtete

Co bych mohla dostat pod stromeček, i když nic nechci?

10195  
Sdílet: 

Co bych mohla dostat pod stromeček, i když nic nechci?

Jsem ten nejhorší člověk, kterému byste chtěli vymýšlet dárek. Ne že bych měla všechno, ale to je právě ono – já všechno mít nechci. A soudě podle četnosti předvánočních povzdechů „Já vůbec nevím, co mu vybrat…“ nejsem zdaleka jediná, koho má Ježíšek na seznamu za trest. Takže, co by mi tak rodina a kamarádi mohli dát pod stromeček?

18. 12. 2018 4 min. čtení Marie Háková
Co bych mohla dostat pod stromeček, i když nic nechci?

Možná máte tetičku, která tvrdí, že vlastně nic nechce. Nebo dědečka, který už ty ponožky ani nemá kam dávat. Nebo kamarádku jako já, u které jste prostě bezradní – jeden úhel pohledu je, že je teda pěkně vybíravá, ten druhý, že se rozhodla neshromažďovat zbytečnosti, a tak všechno, co si přinese domů, podléhá dlouhému a přísnému předvýběru.

Když nevím, zeptám se (verze pro ty, kterým nevadí nebýt překvapený)

Moje mamka to vyřešila tak, že se mě prostě začala ptát, co bych chtěla. Protože si nijak zvlášť nezakládám na překvapeních a ona to ví, vyhovuje nám to tak oběma. Je to vlastně taková extrémně osekaná podoba dopisu Ježíškovi. :-)

Můj muž to má jednodušší. Oba běžně využíváme sdílené poznámky v internetových službách (způsobů je nepřeberně, já mám ráda Evernote, KeepgDrive nebo výběr na Pinterestu – vše je v základní verzi zdarma), takže jsem mu dala přístup k poznámce se seznamem věcí, které se mi líbí. Stejně dobře bych mu mohla poslat e-mail s předvýběrem, ale protože můj seznam využívá nepravidelně, vyhovuje nám volnější varianta, kdy může sám do seznamu nakouknout, když zrovna hledá inspiraci.

Můj oblíbený typ dárku: něco, co mi udělalo radost, ale daný člověk to ještě nezná

Takové dárky většinou bývají neskutečně milé. Jejich síla je v doprovodném komentáři: „Tohle je moje nejoblíbenější knížka. Myslím, že se ti bude taky líbit,“ nebo „Tuhle velkou šálu si beru jako přehoz do letadla a v létě se na ní dá večer sedět místo deky, a přitom zabere fakt málo místa v kabelce.“ Obdarovaný možná nic nechtěl, a rozhodně nevěděl, že chce toto, ale přitom se mu můžete výborně trefit do vkusu.

Tip na poslední chvíli: Zkuste se zamyslet, co máte vy sami nejradši nebo co vám v poslední době udělalo velkou radost. Možná inspiraci pro skvělý dárek nosíte celý rok po kapsách. ;-)

Jedlé dárky fungují snad vždycky

Dlouho jsem tomu nerozuměla, ale nakonec skoro u každého přijde zlom, kdy ho víc než moment překvapení pod stromečkem potěší, že si na něj ten a ten vzpomněl. Do této kategorie patří i jedlé dárky. Oči z nich z důlků nevypadnou, ale je to gesto „Vím o tobě a chci tě potěšit“ – a o to jde.

O úroveň výš jedlý dárek posune, pokud jste ho vyrobili sami, nebo když jde o něco luxusnějšího, než by si pořídil obdarovaný sám.

Tip na poslední chvíli: Mrkněte do staršího článku Jedlé dárky na poslední chvíli nebo se vydejte pro dobrou kávu, luxusní čaje, výběr pralinek…

Jedlé dárky si dáváme se sourozenci. Nebo spíš tekuté. :-) A když se ještě k tomu dozvím, že „Tohle jsem nedávno ochutnal s kamarády a nadchlo mě to“, je to opravdu milé a mám z něj dvojnásobnou radost.

Zážitky: dárek, pro který nemusíte hledat místo na poličce

Nehmotným dárkům fandím nejvíc – ať už je rozbaluju, nebo vybírám. Pro ty, kdo rádi něco nového zkouší, zažívají, učí se atd., jsou perfektní.

Já sama v obálce nejradši nacházím lístky do divadla a jeden z nejúspěšnějších dárků ode mě byl kurz vaření a řezbářský kurz. :-) Můžete se taky podívat po poukázkách do restaurace, permanentkách na cvičení nebo zapátrat na serverech, které se specializují na zážitky. Za „zážitek“ považuju i předplatné magazínů, a jeden konkrétní časopis se spoustou zajímavého čtení už jsem několika lidem předplatila. Podle ohlasů to byl dobrý nápad.

Stejně tak můžete něco vymyslet sami. Výlet, společné odpoledne při oblíbené činnosti, něco, co obdarovaný chtěl vždycky zažít… Takové dárky umí být úžasně osobní a ani nemusí být drahé. (Pamatujete, když vám babička říkala: „Já nic nechci, hlavně že přijedete?“ Ona fakt nepotřebovala nic rozbalovat, ale moc si přála trávit s vámi čas.)

Tip na poslední chvíli: Přidejte k poukázce ručně psaný vzkaz, třeba s důvodem, proč to daného bude bavit.

Poukázka, aby si obdarovaný vybral sám

My vybíravci si totiž taky rádi pořizujeme nové věci. Jenom si mnohem raději zvolíme sami (a možná to i nám zabere pár hodin), jestli ten nový kávovar chceme radši černý, nebo červený, a která čepice se nám nejvíc hodí jak ke kabátu, tak i bundě.

Výměnou za možnost rozhodnout se sami se momentu překvapení pod stromečkem klidně vzdáme.

Tip na poslední chvíli: Dárkové poukazy Tchibo si můžete vybrat v hodnotách od 50 Kč do 1 000 Kč a vytisknout i na Štědrý den ráno.

Darovat příspěvek na charitu – ano, nebo ne?

Je to tenký led. Hodí se vážně jenom tehdy, kdy přispějete na něco, na čem obdarovanému opravdu záleží. Nejlepší je, když víte, že on sám občas nějakou korunu na danou věc pošle, a třeba výzvu k příspěvkům sám šíří na sociálních sítích, mluví o tom atd.

Já sama bych si moc ráda rozbalila potvrzení o daru nějakému útulku, ale už jsem od pár lidí slyšela, že kdyby pod stromeček dostali něco takového, byli by zklamaní. Zkrátka to není neutrální dárek. :-)

Tip na poslední chvíli: Potvrzení o příspěvku dostanete většinou e-mailem spolu s možností vytisknout si dárkový poukaz. Pokud vám to připadá málo, můžete k poukazu přidat třeba drobný jedlý dárek.

A samozřejmě úplně nejlepší je, když vymýšlíte dárek pro někoho, kdo si myslí, že všechno má, ale ve skutečnosti mu PŘESNĚ TOHLE udělá radost. O tu jde totiž o Vánocích především. Přeji vám krásné a hlavně radostné svátky!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články