Právě čtete

V jakou denní dobu je nejlepší pít kávu?

46622  
Sdílet: 

V jakou denní dobu je nejlepší pít kávu?

Na otázku, kdy si dát hrnek horké kávy, si nejspíše odpovíte snadno. Většinou to totiž je tehdy, kdy na ni máte chuť. Každý má jiný životní rytmus, jinak chodí do práce a také je buď sova, či ranní ptáče. Ale kdy je kávu nejvhodnější pít? Je to ráno před tím, než zase uvidíte v práci svého šéfa, po obědě, aby vám po jídle slehl žaludek, nebo večer pro oživení unaveného těla po dlouhém dni?

5. 3. 2015 3 min. čtení Redakce
V jakou denní dobu je nejlepší pít kávu?

Steven Miller z The Uniformed Services University of the Health Science, na jehož práci navázal nejeden další vědec, má v tom, kdy by měl člověk z hlediska fungování jeho těla kávu konzumovat, jasno. A nebo spíše, kdy by ji pít určitě neměl. Konkrétně jeho studie říká, že nejhorší je to mezi osmou a devátou hodinou večer.

Proč?

Existuje totiž jistý hormon zvaný kortizol, který produkuje kůra našich nadledvin. Nějak zázračně odpovídá za pohotovost našeho organismu, což z něj dělá něco jako kofein, jejž si ale naše tělo produkuje samo pro sebe. Mimo jiné pak kortizol odpovídá za to, kdy se cítíme připraveni čelit výzvám všedního dne nebo kdy máme vstát. Hormon se v průběhu dne vylučuje do našeho těla, nějakou chvilku v něm vydrží, ale pak dochází k jeho poklesům. A právě při nich je nejlepší kávu konzumovat.

Takže za předpokladu, že se probouzíte z postele jako většina z nás mezi šestou a osmou hodinou ranní, první pokles kortizolu přichází mezi půl devátou a půl desátou. Tehdy je dle Millera nejlepší čas dopřát si první denní šálek kávy.

Kofein ale ve vašem těle také nevydrží věčně, je znovu vystřídán kortizolem a následně od půl druhé zhruba do pěti, pokud toho stresu a práce máte až nad hlavu, je znovu legitimní čas na přísun kofeinu. Poslední dávka kortizolu je pak našemu tělu dopřána mezi půl šestou a půl sedmou hodinou. Poté už se nedoporučuje pít žádný kofeinový nápoj, jelikož jeho určité procento pak zůstává v těle a může vám způsobit problémy s usínáním.

Usnu, když si dám kávu před spaním?

Pokud si dáte večer kávu a podaří se vám bez problémů usnout, neznamená to dle dalších výkladů studií o symbióze kofeinu a kortizolu, že se kvalitně vyspíte. Tělo totiž zůstává v režimu pohotovosti, a tak vám nedopřeje správného spánku.

Také není nejvhodnější pít kávu v hodinách, kdy se do těla vyplavuje hormon kortizol. Účinek kofeinu je pak výrazně slabší a poté, co hormon přestane působit, nejspíše budete mít tendenci sáhnout po dalším šálku kávy. Proto je daleko přínosnější podřídit přísun kofeinu vnitřním hodinám organismu. V opačném případě může dojít až k rozházení hormonálního cyklu.

Podobné studie jako ta od Millera vychází z předpokladu, že člověk neponocuje či nemá výrazně posunut rytmus celého dne. V případě, že však chodíte spát kolem druhé hodiny ranní či později a vstáváte pár hodin poté, co běžné ranní ptáče vesele pije svou první kávu, celý harmonogram produkce kortizolu se posouvá.

PS: Zmiňované studie se týkají vždy kávy překapávané. Kávy připravované jinými způsoby mají jiný obsah kofeinu, a tím pádem se u nich liší doba, kdy ho lidské tělo zvládne zpracovat. Tento článek tedy neplatí univerzálně :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články