S jarním počasím přichází i nová motivace k větší pohybové aktivitě a většina takovýchto nadšených pokusů z počátku končí přeceněním vlastní fyzičky. Před i po každém sportovním výkonu tedy nezapomínejte na důkladné protažení a prohřátí svalů, čímž alespoň částečně předejdete nadměrné svalové únavě.
Pokud ovšem vaše svaly na nadměrnou zátěž nejsou připraveny, jejich namožení nedokážete zcela zabránit žádným způsobem. Proto přinášíme návod na přípravu domácí uvolňující masti se silným účinkem máty a chilli, která vaše svaly důkladně prohřeje, a přispěje tak k jejich rychlejší a zdravější regeneraci.
Základní přísadou je chilli
Chilli papričky i za sušeného stavu obsahují vysoké procento široké škály vitamínů a jejich hřejivé a povzbuzující účinky se často využívají k utlumení svalových a revmatických bolestí při slabém krevním oběhu a artrózy – čili celkově přispívají k prokrvení postižených kloubů a svalových tkání. V kombinaci s tuky se uvolňují žádané esence, snadno je tak můžeme využít i bez složitějších chemických postupů.
S chilli skvěle funguje máta
Velmi důležitou přísadou masti je i máta, jejíž svěží a intenzivní vůně projde celým vaším tělem a nastartuje unavené smysly. Mátový esenciální olej tiší bolesti hlavy, prohřívá a čistí pokožku a zároveň působí jako přírodní antidepresivum. Správným poměrem docílíte harmonického propojení těchto dvou zázračných surovin a v kombinaci s dalšími kvalitními čistě přírodními ingrediencemi vytvoříte opravdu účinnou mast vhodnou i jako malý dárek pro vaše nejbližší (mezi další ingredience mohou patřit hořčičný olej a skořicový macerát, které silně prohřívají celé tělo a jako přírodní antioxidant přispívají k odbourání tukové tkáně, celulitidy a dalších kožních nedokonalostí).
Suroviny
5 lžic hořčičného oleje
2 lžíce skořicového macerátu
8 kapek esenciálního mátového oleje
2 až 3 chilli papričky (dle velikosti)
zhruba 8 až 10 gramů včelího vosku
kelímek či sklenička na hotovou mast
Postup
Na pánvi či vodní lázni rozehřejeme na mírném ohni včelí vosk. Nasekáme sušené chilli papričky na co nejjemnější kousky a posléze je dodrtíme v hmoždíři. Do rozpuštěného vosku přidáme hořčičný olej a vsypeme chilli. Oheň ztlumíme na co nejmenší plamen a necháme ingredience v tekutině louhovat minimálně půl hodiny, klidně ale i hodinu. Můžeme jej vždy na chvíli odstavit a poté zase jemně prohřát, aby směs neztuhla a především aby se nezačala vařit či se nepřepálila.
Po vylouhování přidáme skořicový macerát a esenciální olej. Vše mícháním propojíme, lehce prohřejeme a necháme trochu zchladnout. Směs nalijeme do důkladně vymyté a osušené nádoby.