Právě čtete

Strašák, nebo dobrý sluha? Jak mi umělá inteligence (ne)pomáhá v běžném životě

776  
Sdílet: 

Strašák, nebo dobrý sluha? Jak mi umělá inteligence (ne)pomáhá v běžném životě

V posledních letech velká móda, pro mnohé však stále složitý a zastrašující koncept. Umělá inteligence je ale dostupnější a užitečnější, než si možná myslíte: zejména díky nástrojům, jako je ChatGPT. Jak tyhle služby fungují, v čem jsou prospěšné a kde naopak mají slabá místa? Sepsal jsem vám taky pár praktických příkladů, jak může usnadnit každodenní život – vyzkoušeno na vlastní kůži!

30. 8. 2024 7 min. čtení Štěpán Vorlíček
Strašák, nebo dobrý sluha? Jak mi umělá inteligence (ne)pomáhá v běžném životě

Hned na úvod mám jednu radu: zkoušejte a hrajte si. Vládcem oboru je jednoznačně ChatGPT a celkem nedávno se k nám dostal i další výkonný model Claude. Oba jsou v základní verzi zdarma, výrazně schopnější a výkonnější jsou pak varianty placené – stojí kolem pěti set korun měsíčně. Z vlastní zkušenosti doporučuji: vyzkoušejte si základní verzi, buďte v její společnosti pár týdnů a pak zkuste tu placenou. Uvidíte nebetyčný rozdíl a nejspíš zjistíte, že těch několik stovek za neporovnatelně lepší schopnosti stojí. Tedy, pokud vás stejně jako mě AI nadchne a přidáte ji do svého života jako skvělého pomocníka a sluhu (ale v žádném případě jako spásného, všeznalého a dokonalého pána – o tom vám povím později).

Co to je a jak to funguje?

Nejrozšířenější službou umělé inteligence (AI, artificial intelligence) je ChatGPT. Jde o typ umělé inteligence vyvinutý na pomoc při generování textu na základě přijatých vstupních dat. Představte si, že vedete konverzaci s velmi znalým a rychle uvažujícím přítelem, který vám odpovídá na otázky, pomáhá vymýšlet nápady nebo za vás připravuje e-maily. Přesně to AI dělá, ale sofistikovanějším a efektivnějším způsobem. Nemá fyzickou podobu ani emoce, ale dokáže zpracovat a generovat text a poskytnout užitečné odpovědi v mnoha různých situacích. 

Aplikace pracuje s takzvaným „jazykovým modelem“. Ten byl vycvičen na obrovském množství textů z knih, článků, webových stránek (dá se říct, že „přečetl“ celý internet) a dalších zdrojů. Analýzou vzorců v těchto datech se model učí předvídat, co by mohlo ve větě následovat – to umožňuje generovat souvislé a kontextově relevantní odpovědi, když mu kladete otázky nebo zadáváte úkoly.

Příklad? Zeptejte se: „Jaký je dobrý recept na dnešní večeři?“ a model na základě naučených informací o vás navrhne, co by vám mohlo chutnat. Nemyslí a nerozumí tak jako lidé, ale je neuvěřitelně zručný v napodobování konverzace podobné té lidské a v poskytování užitečných návrhů.

Síla aplikace ChatGPT spočívá v tom, že dokáže rychle a efektivně pomáhat s celou řadou úkolů. Ať už potřebujete pomoci s napsáním dopisu, vyhledáním informací nebo s kreativními nápady, AI je jako osobní asistent. Parťák se skvělými nápady a neotřelými pohledy. Může vám ušetřit čas a námahu, zejména pokud nejste tak zběhlí v používání počítače nebo hledání odpovědí na internetu.

Jak mi AI pomáhá v běžném životě

Je to všestranný nástroj a skvělý společník, rádce a pomocník. Osobně ho využívám už od loňského jara, kdy nastala velká bublina související s jeho masovým rozšířením. Prvotní nadšení pochopitelně trochu opadlo, to je ale přirozené pro jakoukoli novou technologii či službu. To dobré ale zůstává, dětské nemoci se postupně léčí a nástroj si je čím dál jistější v kramflecích. Zkrátka si AI nemohu vynachválit. Kdy mi pomáhá?

  1. Když píšu. Ať jde o jednoduchý e-mail, příspěvěk na Facebook nebo delší článek. Stačí mu zadat pár potřebných detailů (jaké je sdělení, komu píšu, co chci, aby si adresát zapamatoval nebo udělal a podobně) a AI všechno zformuluje, vymyslí strukturu. Kratší texty pak jenom přečtu a případně doladím, delší články píšu sám víceméně podle nabídnuté osnovy. Často nástroj používám jako zpětnou vazbu pro text, který jsem sám napsal: poradí mi, kde je šance na vylepšení, kde třeba dlouhou větu rozdělit na dvě kratší, kde udělat odstavec, co vynechat.
  2. Když hledám informace a potřebuji se něco dozvědět. Často se v práci i doma setkávám s novými tématy a oblastmi, o nichž potřebuji zjistit základní informace. Než sedět u Googlu a hledat a pročítat řadu webů, požádám ChatGPT, aby mi vyrobil přehledné shrnující pojednání o problému. Díky jeho téměř nekonečným znalostem tak prakticky okamžitě získám vhled do něčeho, co jsem neznal.
  3. Když chci vědět to podstatné z dlouhého textu. Znáte to. Máte dlouhý článek, studii, cokoliv. A jednomu se nechce to celé přelouskávat. Právě v tom mi AI neskutečně pomáhá a šetří čas. Jednou z jejích báječných dovedností je bleskové čtení, klidně i desítky stránek zvládne přečíst a pochopit během vteřin. Pak stačí, když umělou inteligenci požádám, aby shrnul to podstatné (třeba i se zaměřením na konkrétní téma či oblast, které mne v tu chvíli zajímají), a všechno pěkně přehledně rozepsal do bodů.
  4. Když potřebuji pomoct s nápady. Nezřídka se zaseknu a nevím, jak dál. Ať jde o začátek článku, ale také třeba o plánování večírku, výlet s dětmi nebo dárek pro dlouholetého kamaráda. AI chatbot je skvělý v kreativitě a v tom, že se na věci, které se mi zdají samozřejmé, dokáže podívat úplně novým a neotřelým způsobem. Když takhle nahlédne věc z nového úhlu, popostrčí mou invenci a nápady se pak nezřídka začnou samy hlásit o slovo. Nejde o to, že bych AI nechával, aby za mne všechno vymyslela – ale tohle nasměrování a rozhýbání mozku je neocenitelné.
  5. Když se učím. Pustil jsem se nedávno do italštiny. A ChatGPT využívám jako dalšího jazykového parťáka. Dokáže mi jasně, jednoduše a přehledně vysvětlit jazykové a gramatické jevy a dát k tomu příklady použití ve větách. Díky tomu, že si pamatuje a drží kontext předešlé konverzace, procvičuji si s ním slovní zásobu. V mžiku mi také třeba připraví test na konkrétní oblast nebo jev. Nebo když se chci naučit espresso macchiato jako od Itala (dobře, to najdu bezpečně na Tchibo blogu :-). Benissimo!
  6. Když nerozumím. Umíte švédsky? Já ne. Ale když mi kamarádka přivezla poutavě vyhlížející brožuru o Göteborgu, moc jsem stál o to vědět, co se v ní píše. Stačilo každou stránku vyfotit a nahrát do aplikace– a za minutku jsem měl překlad! Hodí se to také na cestách, pokud domluva vázne a protějšek neovládá cizí jazyky. Když jsem se loni v létě toulal po Andalusii, potřeboval jsem v jedné zapadlé vísce požádat o vodu a náplast na puchýř. Anglicky, francouzsky, německy? Zapomeňte. A jelikož nevládnu španělštinou, prostě jsem vytáhl telefon, napsal pár vět a domorodý dobrodinec hned věděl, co mi chybí.

Nevýhody a omezení

Rok a půl méně či více intenzivního používání umělé inteligence a především nástroje ChatGPT mi přinesl jedno ponaučení: přestože jde o výkonný nástroj s mnoha přednostmi, je důležité si uvědomit, že má i své nevýhody a omezení. Zkrátka je to „jen“ pomůcka jako každá jiná. Proto si při každé práci s ní znovu a znovu opakuji: zdaleka není všemocná.

Proč? Třeba proto, že ne vždy poskytuje přesné a spolehlivé informace. Vzhledem k tomu, že generuje odpovědi na základě vzorců v datech, na kterých byl ChatGPT (a pochopitelně i Claude, Gemini od Googlu a další) vyškolen, stává se, že poskytne neaktuální, nesprávné nebo zavádějící informace. Proto pokud jde o něco důležitého, naučil jsem se všechny informace pečlivě ověřovat. 

Ono je totiž velice lákavé příliš se na AI spoléhat. I když může být  neuvěřitelně užitečná, je důležité neztrácet ze zřetele hodnotu vlastního úsudku, kreativity a intuice. Především když si nechávám radit ohledně důležitých rozhodnutí nebo při práci na složitých problémech. Je nutné brát v úvahu svůj vlastní pohled a odborné znalosti. Když dostáváme odpovědi rychle a bez námahy, je snadné kouzlu podlehnout. Proto při práci s Chatem GPT mám někde vzadu v hlavě vždycky to, že musím sám přemýšlet a hodnotit, co mi odpovídá. Může to být pravda? Nevymýšlí si? (Často ano.) Proto mu rád kladu doplňující otázky, chci po něm alternativní odpovědi a pohled na věc. A nad jeho výstupy přemýšlím.

Jak dál umělou inteligenci využívám

Kromě výše popsaných situací mi umělá inteligence ulehčuje každodenní život v další řadě drobností.

  1. Při plánování jídla. Často si doma s manželkou nevíme rady, co uvařit k večeři. Stačí se nechat inspirovat buď náhodně, nebo napsat, co zrovna máme v lednici – a AI hned přijde s několika recepty. 
  2. Když zlobí počítač nebo mobil. Popíšu problém a chatbot nabídne tipy na řešení a provede mne nápravou. Často se takhle nechám navigovat, když potřebuji najít nějakou funkci v Excelu nebo se chci zorientovat v nové aplikaci.
  3. Při slovních hrách. Báječná je totiž i vrozená schopnost AI skládat slova. Když se doma „zasekneme“ při hrách jako Scrabble nebo Wordle, jednoduše požádáme o vytvoření slov z písmen, která máme k dispozici.
  4. Při domácích úkolech. AI je náramnou pomocí pro naše děti. Složité problémy a látku si nechávají rozložit na dílčí kroky. Často také úlohu vyfotí a nechají se vést k řešení. Umělá inteligence s nimi řeší rovnice, slovní úlohy, pomůže s výrobou prezentací a referátů. A opět – i naši dva studenti se naučili používat ho jako vodítko a podporu. Ověřují, samostatně hledají informace a nespoléhají se na něj se slepou naivitou a důvěrou.
  5. Když nevím, co si přečíst nebo na co se podívat. Knihy, filmy, televizní pořady – nezřídka tápu, co si z nepřeberné nabídky vybrat. A protože mne ChatGPT zná a ví, co mám rád a co mne zajímá, dokáže mi dobře doporučit. Zkrátka mi nabídne skutečně personalizovaná doporučení.
  6. Když chci trochu pohybu. Před časem jsem se po letech pustil do běhání. Na osobního trenéra to nějak nebylo – a nakonec vlastně bylo. Můj „umělý parťák“se mnou probral aktuální (ne)kondici a navrhl kompletní tréninkový plán doslova ušitý mně na míru. A co víc, připravil i správně vyvážený jídelníček – tuky, sacharidy, bílkoviny, vláknina… všichni to známe, ale často nevíme, jak na to. 
  7. Při cestování. Jednak se díky rychlému souhrnu dozvím víc o místě, kde zrovna jsem. A protože nemám rád davy lidí kolem sebe a povinné turistické atrakce mne nelákají, oceňuji, že mi ChatGPT doporučuje i neznámá místa, méně frekventované trasy a zajímavosti, o nichž ví jen málokdo.

Na závěr mi ještě jednou dovolte zopakovat: přestože umělá inteligence nabízí cennou a někdy až neuvěřitelnou podporu v různých oblastech, je důležité mít na paměti jeho omezení a potřebu lidského dohledu. Používám ChatGPT jako užitečného pomocníka, ale vždycky jsem ostražitý a snažím se zapojovat vlastním úsudek a znalosti. Díky tomu jsem produktivnější, kreativnější a celkově si řadu věcí usnadňuji. Zkrátka nezapomínám, že je to jako se vším – je to jenom nástroj, podpora, pomocník. Vynikající sluha, který ale potřebuje vedení, může chybovat a tvářit se jako mistr světa. Tak stejně jako já pamatujte: finále je vždycky na nás, na lidech!

Ovlivňuje AI životní prostředí?

Věděli jste, že velké jazykové modely jako ChatGPT mají významnou uhlíkovou stopu? Trénování jednoho systému může vyprodukovat až 35 tun CO₂, což odpovídá 125 zpátečním letům mezi New Yorkem a Pekingem. ChatGPT vypustí až 502 tun uhlíku, což se rovná emisím 80 lidí za rok.

S vývojem složitějších modelů roste i jejich energetická náročnost. Očekává se, že do roku 2027 by AI servery mohly spotřebovávat 85,4 TWh elektřiny ročně, což je víc, než činí spotřeba mnoha menších států. To ale není vše: vedle trénování modelů je energeticky náročný i  jejich běžný provoz, chlazení serverů a další vývoj nových variant modelů. Proto se stále častěji mluví o „zelené AI“, která bude udržitelnější a dokáže mírnit klimatické změny. To zahrnuje využívání obnovitelných zdrojů energie, optimalizaci algoritmů a hardwaru a efektivnější chlazení.

Přesto má AI potenciál pomáhat v boji proti klimatickým změnám – například díky předpovídání počasí či sledování znečištění; její vlastní uhlíková stopa je však významným problémem.

Ačkoli AI nabízí mnoho výhod a možností, je důležité používat ji s rozmyslem a brát v úvahu její environmentální dopad. Uživatelé by měli proto zvážit, zda je použití AI nezbytné a zda přínosy převáží nad její uhlíkovou stopou. Současně je důležité podporovat vývoj udržitelnějších AI technologií a jejich zodpovědné využívání.

[/tch-tip-box]

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Získat předplatné
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články