Právě čtete

Ekologický prášek do myčky

3668  
Sdílet: 

Ekologický prášek do myčky

Máčet si ruce ve špinavé chladnoucí vodě ve dřezu plném talířů od oběda se rozhodně neztotožňuje s představou ideálně stráveného sobotního odpoledne. Ať už děláte cokoliv, vždy se najde příjemnější činnost, kterou byste čas strávený mytím nádobí rádi zaplnili. Ačkoli si muži často myslí pravý opak, myčka nádobí je v každé domácnosti neopomenutelným pomocníkem. Jak je to ale s mycími prostředky?

9. 1. 2017 2 min. čtení Redakce
Ekologický prášek do myčky

Častým argumentem proti tabletám a dalším přípravkům určeným pro myčky nádobí bývá nešetrnost jak k životnímu prostředí, tak k našemu zdraví. Na rozdíl od přípravků na ruční mytí se totiž v tabletách často vyskytují fosfáty, které měkčí vodu, a pomáhají tak k snadnějšímu odstranění zaschlých nečistot. Problémem však je, že se z fosforu posléze uvolňují nebezpečné látky putující přes filtry do řek a rybníků a tyto vody znečišťují. Fosfor živí řasy usazující se na hladinách stojatých řek a ty poté znesnadňují samočistící procesy i mechanickou filtrace pitné vody.

Další, ne příliš oblíbený faktor při nákupu tablet či prášku představuje cena, která se často odvíjí právě od zmíněné kvality a složení. Pokud nekupujete přípravky ve specializovaných bio prodejnách, velmi často obsahují nebezpečné chemické příměsi, ovšem rozhodnete-li se pro eko produkty, zaplatíte za ně zhruba dvojnásobnou cenu. My pro vás ale přinášíme snadné a rychlé řešení, které zachrání nejen vaše zdraví a přírodu, ale i vaši peněženku.

Vyrobte si vlastní prášek do myčky

Umíchejte si svůj vlastní zdravotně nezávadný a nechemický přípravek do myčky sami ve své kuchyni. Veškeré potřebné ingredience najdete v každých menších potravinách a drogériích, ne-li rovnou doma ve spíži.

Po umíchání stačí přípravek uložit v uzavíratelné dóze na suché místo tak, abyste jej měli vždy po ruce. Prášek se nekazí a obsahuje veškeré potřebné sloučeniny ke kvalitnímu odstranění špíny, bakterií, vodního kamene i zašednutí skla. Vyzkoušejte jej a uvidíte, že budete s průběhem, cenou i výsledkem nadmíru spokojeni.

_MG_1820

Budeme potřebovat

3 hrnky jedlé sody
3 hrnky práškové sody na praní
½ hrnku soli
½ hrnku kyseliny citronové
lžíci
mísu na míchání
sklenici na uschování

Postup

Do mísy postupně nasypeme veškeré práškové ingredience a důkladně promícháme. Přesypeme do uzavíratelné dózy a ihned můžeme použít.

Do dvířek dejte 1-2 čajové lžičky prášku, které můžete zakápnout kapkou klasického přípravku na nádobí.

TIP: Jednou za čas do myčky nalijte půl čajové lžičky octa, díky němu budou vaše skleničky krásně naleštěné.

_MG_1840

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články