Právě čtete

Uhlazená mikáda i nespoutané vlny: inspirujte se účesy z 60. let

4422  
Sdílet: 

Uhlazená mikáda i nespoutané vlny: inspirujte se účesy z 60. let

Trendy se mění rychlostí světla, a co se dneska nosí, za pár měsíců může vyjít z módy. Stejně tak trendům podléhají i účesy, ale řekněme si narovinu, kdo z nás každou sezónu kompletně změní frizúru? Lidé experimentují s účesy tak dlouho, dokud nenajdou ten pravý, a pak už jej většinou jen dolaďují k dokonalosti.

18. 10. 2017 3 min. čtení Redakce
Uhlazená mikáda i nespoutané vlny: inspirujte se účesy z 60. let

Nedokážete se rozhodnout pro nový střih či účes na společenskou událost? Nechte se inspirovat stylovými účesy z minulých dekád. S návratem do 60. a 70. let se každoročně setkáváme na molech celosvětových týdnů módy. Pojďme si skrze retro snímky připomenout, jaké účesy se do společnosti nosily koncem kontroverzních 60. let minulého století. Kdo ví, možná vás některý z nich inspiruje a pomůže dotáhnout originální vzhled na večírek či jinou příležitost.

Zdroj: Flickr.com

 

Hollywoodské ikony

Móda 60. let byla ovlivněna různými faktory – pracující třídou, novými hudebními styly i tehdejšími společenskými problémy. Jednu z největších inspirací pro nové trendy představovaly, stejně tak jako dnes, filmové hvězdy. Bridgitte Bardot, Audrey Hepburn, Sophia Loren či Jane Birkin osobitým stylem motivovaly celé masy. Nosily se i okázalé, starobyle upravené vlasy a natáčky představovaly nevyhnutelnou výbavu každé ženy.  Zároveň vznikaly první kulmy a další elektronické pomůcky umožňující vytvořit bohaté vlny během několika minut.

Zdroj: Flickr.com

 

Elegance ve tvaru včelího úlu

Další dobovou vychytávkou byl účes ve tvaru včelího úlu. V upravené verzi dokonale doplňoval slavnostní šaty, nosíval se však i v běžném provozu. Jeho hlavní výhoda spočívala v pevnosti a pohodlnosti, která v případě správné úpravy vydržela při běžných činnostech celý den.

Zdroj: Flickr.com

 

Populárním doplňkem pak byly šátky do vlasů, které mimochodem v minulých měsících zažívaly velký comeback.

Zdroj: Flickr.com

 

Pánské účesy a beatlemania

Také pánské účesy do velké míry inspirovaly hudební hvězdy poplatné době a zdaleka největší vliv na pánské frizúry 60. let měli mladí členové skupiny Beatles. Vlasy se tak nosily podstatně delší a sčesané dopředu, čímž vznikl účes zvaný „mop top“. Velká obliba tohoto sestřihu se promítla i v hračkářském průmyslu, který začal vyrábět „Beatles parochne“.

Pro starší a serióznější muže byl oblíbenou volbou takzvaný „Pompadour“ střih. Tento účes původně vznikl v 18. století a své jméno získal po Madam de Pompadour. Ačkoli byl tento účes určen původně ženám, nejvíce ho proslavily mužské osobnosti jako Elvis Presley a v dnešní době si jej oblíbily hvězdy jako Johnny Depp či David Beckham.

Zdroj: Flickr.com

 

Uvolnění režimu i módních pravidel

Koncem 60. let nastalo mírné uvolnění režimu, což se odrazilo taktéž v módě i účesech. Patřičná pozornost se začíná věnovat především ženám a do módy přicházely prvky přebrané z různých subkultur, přičemž nejdominantnějším trendem se stali hippies a jejich uvolněný bohémský styl. Během společenských událostí dominovaly, stejně jako jinde ve světě, natupírované účesy a natáčky.

Tak co myslíte, rozhodli jste se dát některým z těchto trendů zelenou i dnes? Zamyslete se a podělte se s námi, jaké období bylo pro vás z hlediska vlasových trendů nejzajímavějším.

Zdroj: Flickr.com

 

Zdroj: Flickr.com

 

Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články