Právě čtete

3 praktické návody, jak i tatínkové můžou učesat holčičky bez tahání

52477  
Sdílet: 

3 praktické návody, jak i tatínkové můžou učesat holčičky bez tahání

Jako malé holce mi nepomohl ani pevně utažený culík a stejně jsem po pár hodinách vypadala jako dikobraz. Před pokusy o přečesání jsem utíkala – ty černé gumičky totiž příšerně tahaly, pamatujete?

10. 8. 2018 5 min. čtení Olga Sládková
3 praktické návody, jak i tatínkové můžou učesat holčičky bez tahání

Proti praktickému hříbku ve školce jsem se ještě nemohla bránit, když jsem ale byla dost velká, abych odmítla další stříhání, začalo každodenní martyrium s česáním. Stály jsme s mými dvěma sestrami ve frontě na „kadeřníka“ a maminka nám dělala culíky těmi příšernými černými gumičkami. Au, ještě teď mi z toho naskakuje husí kůže.

Dětské vlásky jsou stejně neposedné jako děti samy. Jemné, heboučké, dorůstají každý jinak. Ale je fajn umět si s nimi poradit, i když zatím zvládáte jenom hřeben a gumičku. Základem je respektovat přirozený směr růstu vlasů (účesy pak zázračně vydrží mnohem déle) a vybírat prověřené účesy.

Ty, co jsme vyzkoušeli s modelkou Bárou a „kadeřníkem“, který na začátku neuměl ani copánek, nosily možná i vaše babičky. A já už mám ověřeno, že je zvládnou i snaživí tatínkové!

Prvorepublikové opičí houpačky

Tenhle účes je jako dělaný k námořnickému oblečku a je pravděpodobně to nejslavnostnější, co by si byla ochotná učesat Pipi Dlouhá punčocha. Moje babička mu říkala „opičí houpačky“, já sama jsem si s ním ale připadala spíše jako pejsek nebo králík s klapatýma ušima – a líbilo se mi, jak skáčou za chůze kolem hlavy. Nejkrásnější bude na holčičkách s delšími vlásky a jsou perfektní do horka.

Dva culíky obecně řeší taky problém kratších vlasů, které jsou na jeden ohon moc krátké a vylézají z něj.

Rozbalit

Sbalit

  1. Vlásky pořádně rozčešte a navlhčete vodou, aby se vám s nimi dobře pracovalo.
  2. Vlasy rozdělte na dvě poloviny pěšinkou uprostřed. Vlasy u ní pečlivě přičísněte namočeným hřebenem nebo navlhčete a přičísněte. Nebudou pak tolik vylézat ven.
    Pokud má holčička hodně neposedné vlásky, udělejte raději pěšinku tam, kde je přirozeně – uvidíte, kde se vlásky rozdělují nad čelem samy. V týle pak pokračujte středem.
  3. Z každé poloviny vlasů udělejte jeden pevný culík, ideálně výš, než jsou špičky uší.
    Jak na pevný culík: prostě gumičku obtočte podle velikosti alespoň třikrát a pak ji posuňte až k hlavě. Nehýbejte s gumičkou, ale vlasy v culíku rozdělte na dvě poloviny a ty zatáhnete od sebe – gumička se sroluje sama, bez velkého tahání.
  4. Každý culík zapleťte v copánek.
    Jak na copánek: rozdělte vlasy na tři části a krajní pramen zprava vložte mezi střední a levý. Následně krajní pramen zleva vložte mezi střední a pravý. A tak pořád dokola, až do konce. Ten zajistěte tenkou gumičkou.
  5. Cop přeložte napůl a nezapletený koneček přichyťte u hlavy sponkou.
  6. U kořene copu přidejte ještě jednu gumičku a opět ji pevně utáhněte, aby houpačka držela.
  7. Ozdobte, jak je třeba. :-)

Jak vybrat gumičky?

Na kreativní česání jsou nejlepší malé průhledné silikonové gumičky. Jsou hodně pružné, netahají a nebudete mít problém je v nouzi přetrhnout nebo přestřihnout.

Na ozdobu pak používejte měkké froté gumky, bez ozdob, do kterých se vlasy rády motají a cuchají. 3D ozdoby a cingrlátka používejte, až když je účes hotový. Vyhnete se tak bolestivému vymotávání. Sponka zamotaná ve vlasech je horor.

Starobylý účes pro princeznu i husopasku

Tenhle účes nosily před sto lety venkovské děti v Beskydech. A je tak jednoduchý a praktický, že stojí za to ho zkusit. Zvláště pokud má vaše dcerka neposedné a dorůstající vlásky, které jí lítají kolem čela a vylezou prakticky odkudkoli. Pokud ho uděláte poctivě a hodně pevně, zvládne i spánek. Moje prabába a jejích pět sester ho prý nosily vždycky celý týden na jeden zátah, protože nebylo kdy se pořád česat – a věřím, že u kudrnatých vlasů to opravdu může fungovat.

Rozbalit

Sbalit

  1. Vlásky pořádně rozčešte a navlhčete vodou, aby se vám s nimi dobře pracovalo.
  2. Podívejte se, kde se holčičce vlasy nad čelem rozdělují, a tam udělejte pěšinku.
  3. Od pěšinky začněte vlásky rolovat do ruličky, kolem obličeje. Jak? Chytněte pramínek hned u pěšinky, stočte ho směrem k oušku (na hraně obličeje a vlasů) a s každým dalším centimetrem k němu přitáčejte další vlásky.
  4. Srolujte vlásky až za uši a na krk, kde ruličku zajistěte sponkou.
  5. Udělejte totéž na druhé straně.
  6. Vlásky, které čouhají ze sponek vzadu na krku, spleťte do pevného copánku – ten už umíte z předešlého účesu.
  7. Pevně zajistěte gumkou konec copánku a vytáhněte jisticí sponky. Hotovo!

Vyrobte si domácí „tužidlo“


Vlásky malých dětí jsou heboučké, jemné a divoké. Vylezou z každého účesu a člověk aby česal znova a znova. Jak je aspoň na půlden zkrotit bez použití chemie? Do rozprašovače si udělejte domácí tužidlo z trochy citronové šťávy a vody a tím navlhčete vlásky buď před česáním, nebo hned poté, co je účes hotový ¬– a nechte uschnout.

Proměnlivý propletenec

Zvláště u batolat vlásky dorůstají všelijak a mají různou délku. Dorůstající ofina ale může rozčilovat i starší holčičky. Jak na ni? Tenhle propletený účes je vhodný pro děvčátka s mikádem i pro ta s copem až pod zadek. Může být slavnostní i obyčejný, je to jen na vás. Zvládne koupání, běhání, skotačení i lezení po stromech – stejně jako návštěvu divadla nebo svatby. A jeho základ vydrží i několik dnů.

Rozbalit

Sbalit

  1. Udělejte pěšinku tam, kde je přirozeně – pravděpodobně to bude mírně na pravou nebo levou stranu.
  2. Na straně, kde je více vlasů, udělejte z pásu cca 15 cm širokého hned u pěšinky dva, případně tři culíky, na té, kde je jich méně, pak z pásu cca 10 cm širokého jeden nebo dva. (Nedaří se vám oddělit vlasy a udělat čistý culíček? Pomozte si tak, že pramínek před gumičkováním stočíte do ruličky.)
  3. Všechny culíčky zapleťte a konce zajistěte gumičkou. Pokud má holčička krátké vlásky, nechte volný konec delší, pokud dlouhé, pleťte tak dlouho, co to jde.
  4. Volné vlásky rozčešte – pokud nemáte čas nebo vás bolí ruce, dále už nemusíte plést – jednu variantu účesu máte hotovu. Stačí ozdobit konce copánků.
  5. Copánky stočte k sobě směrem dozadu a v týle je spojte buď sponkou, nebo propletením a sponkou. Vznikne princeznovská copánková čelenka. I tady můžete s česáním skončit a vlásky už jenom dozdobit.
  6. Zbývající volné vlasy rozdělte na dvě poloviny a spleťte do dvou copů. Pleťte až do samého konce, který zajistěte gumičkou.
  7. Copy svažte, proplétejte a motejte spolu s copánky, a nakonec zajistěte skřipcem nebo sponkami. A je hotovo.

Jak to udělat, aby se s vlásky dobře pracovalo?

Základní je, aby měly stejnou vlhkost jako vaše ruce. Pokud jsou vlasy suché a vám se ruce potí, osušte si dlaně, třeba do nich nasypte i trochu dětského zásypu, pudru nebo vanilkového pudinku. Jinak to bude malou parádnici hrozně tahat. Rozlítané vlásky naopak navlhčete. Nebudou tak klouzat a povede se vám udělat pevnější, a tím i trvanlivější copy.

PS: Pokud nemusíte, nepoužívejte na děti žádnou průmyslovou vlasovou kosmetiku. Čistá voda s trochou citronu poslouží místo tužidla (blondýnkám navíc pomůže k přírodnímu melíru), na rozčesání použijte směs přírodního oleje a vody. Je-li třeba, místo suchého šamponu použijte pro změnu dětský zásyp anebo vanilkový pudink – dětské vlásky tak budou navíc vonět po vanilce.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články