Právě čtete

Tradiční barvení vajíček

70941  
Sdílet: 

Tradiční barvení vajíček

Pokud jde o mne, já se snažím umělým barvivům co nejvíce vyhýbat, a to především u dětí. Je to těžké, když jsou i v rohlících, ale snažím se, co to jde. Proto na Velikonoce raději zkouším barvení vajec přírodní cestou.

2. 4. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Tradiční barvení vajíček

Umělá potravinová barviva přišla na svět s průmyslovou revolucí, kdy počet strávníků v dělnických koloniích prudce narostl a potravinám připravovaným ve velkém bylo třeba vrátit barvu. Dnes se používají všude možně – od mléčných výrobků, přes dezerty, sypké směsi, cukrovinky, polévky nebo i skoro všechny druhy nápojů. To by ani tak nevadilo, kdyby ovšem nebyly spojovány s různými nežádoucími účinky.

Dle různých vědeckých zjištění můžou mít za následek například dětskou hyperaktivitu, ale některé látky také vyvolávají alergické reakce nebo astmatické záchvaty u citlivých jedinců. Třeba po požití takzvaného tartrazinu se mohou dostavit potíže jako svědící kopřivka, purpura, otoky, rýma, migrény a rozmazané vidění.

_MG_4231

Jak barvit vajíčka přírodně?

Pokud jde o mne, já se snažím umělým barvivům co nejvíce vyhýbat. Proto na Velikonoce raději zkouším barvení vajec přírodní cestou. Vajíčka si sice ode mne odnesou koledníci cizích lidí, ale říkala jsem si, že ani těmto dětem bych neměla ubližovat.

Navíc jsem byla hodně zvědavá, jak celé přírodní barvení dopadne, je to ostatně taková Herbářová receptura. A zkušenost? Byla jsem překvapená, že to jde. Není to nejlehčí, ostatně fotka prozradí, že jsou ta vejce flekatá, ale i to má svůj vintage půvab.

_MG_4250

Ingredience na jednotlivé barvy:

  • Hnědá: cibulové slupky, dubová kůra
  • Žlutá: kurkuma
  • Modrá: červené zelí
  • Zelená: špenát, kopřivy
  • Červená: šustí z červené cibule a pokrájená červená řepa
  • Černá: saze

Ingredience nejprve rozvařte zhruba 10 minut ve vodě s octem – toho dávejte zhruba jednoho panáka (0,4 centilitru) na třičtvrtě litru vody. Pak přidejte čerstvé vajíčko, které 10 minut vařte. A pak ho nechte barvit. Musíte vydržet den, ale klidně i dva, a postupně ho opatrně otáčet. Pokud chcete opravdu jasné barvy, můžete nechat vajíčko zaschnout a opět vrátit do barvy a zahřát k varu. Mimochodem, loni jsme v Herbáři podobně barvili domácí těstoviny.

Takže si zapamatujte: v hrnci musí být dostatečné množství vody, aby se vejce celé potopilo. Čím více jednotlivých ingrediencí dáte vařit, tím bude barva sytější.

_MG_4423

PS: Vajíčka musíte během barvení otáčet a snažit se, aby se nedotýkala slupek, zelí, či řepy, což je skoro nemožné. Na další várku asi na všechnu tu barvící zeleninu použiji nějaký obal.

Veselé Velikonoce!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články