Právě čtete

Domácí ochucené soli

11963  
Sdílet: 

Domácí ochucené soli

Díky kultovní pohádce nemusíme význam soli představovat, ale napadlo vás někdy, že můžete obyčejnou sůl proměnit v luxusní dárek? Nás právě ano, a tak jsme to hned vyzkoušeli!

5. 2. 2015 3 min. čtení Redakce
Domácí ochucené soli

Kvalitní mořskou sůl můžete ozvláštnit bylinkami, citrusovou kůrou, plátky květin (jedlých) a pak ji využít v kuchyni – na dochucení masa, ryb, rizota, těstovin, ale i jako wow efekt na party – posypte pár zrnky máslo v malé mističce nebo olivový olej ve sklence nebo připravte různé druhy ochucené soli a nechte přátele hádat, co která obsahuje.

Tuto sůl oceníte i v koupelně – hrubší poslouží jako voňavý peeling na drsnou kůži loktů a kolen, jemnější na citlivou pleť. Nasypte ji do sklenice, zalijte olivovým či mandlovým olejem, aby byla ponořená, a krouživými pohyby vmasírujte do pokožky. Rozpusťte pár lžiček v horké vaně a naložte se do léčivé lázně.

Její výroba je tak jednoduchá, že vás překvapí jediné – jak to, že vás to už nenapadlo. S minimálním úsilím získáte ohromující výsledek.

_DSC8370

Jediná nevýhoda solí s přísadami je, že vlhnou, čerstvé vydrží maximálně půl roku a musí být ve vzduchotěsné uzavřené nádobě v chladu a suchu.

Abyste si je mohli taky vyzkoušet, přinášíme zde recepty na pět různých druhů ochucených solí:

1) Citronová sůl s levandulí 

1 hrnek mořské soli
3 snítky levandule, odrhnuté
nastrouhaná kůra z 2 biocitronů

Troubu předehřejeme na 100 °C a doprostřed vložíme mřížku. V pekáčku promícháme sůl, levanduli a nastrouhanou citronovou kůru, rozprostřeme do tenké vrstvy a pečeme zhruba 2 hodiny, po 1 hodině otočíme. Pekáček vyndáme, případné hrudky rozbijeme, necháme vychladnout a přesypeme do uzavíratelné sklenice. Závan Provence pak s takovou solí vykouzlíte rychleji, než byste si tam zařídili dovolenou.

Postup se všemi následujícími solemi pak bude vždy úplně totožný, jen stačí promíchat na pekáčku jiné ingredience, vložit je do trouby předehřáté na 100 °C, po hodině sůl otočit a po dvou hodinách vyndat a hrudky rozdrtit.

 2) Rozmarýnová sůl s klementinkami

1 hrnek mořské soli
3 snítky rozmarýnu, odrhnuté
nastrouhaná kůra ze 3 klementinek

Tato oblíbená kombinace k jehněčímu a vepřovému masu má přímo blahodárné účinky v koupeli.

 3) Tymiánová sůl s grapefruitem

1 hrnek mořské soli
3 snítky tymiánu, odrhnuté
nastrouhaná kůra z 1 grapefruitu

Výsledká sůl pak je po upečení a vychladnutí osvěžující už na první přivonění.

4) Citrusová sůl

1 hrnek mořské soli
nastrouhaná kůra z 1 limety
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
nastrouhaná kůra z 2 biocitronů

Vůni citrusů milují všichni, krásně totiž povzbuzuje! Tak je neváhejte vyzkoušet. Výsledek pak bude podobně fotogenický, jako na našich snímcích. My jsme si vyrobili právě tuto a nemůžeme se jí sami nabažit.

5) Růžová sůl

1 hrnek mořské soli
1/2 hrsti plátků růží
1/2 hrsti lístků bazalky

Toto už je jen takový must have pro dámy na úplný závěr :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články