Právě čtete

Na záchod chodím s toaletní stoličkou. Jak a proč může pomoci i vám?

7389  
Sdílet: 

Na záchod chodím s toaletní stoličkou. Jak a proč může pomoci i vám?

Pro většinu lidí je mluvit o tom, co děláme na záchodě, tabu. Natož pak přemýšlet nad tím, jestli něco z toho náhodou neděláme špatně. Nikdy by mě nenapadlo, že právě já budu jednou z těch, kdo to o sobě objeví – ale záchodová stolička mi bez příkras ulehčila život. A může i vám.

16. 10. 2022 3 min. čtení Lucie Mládková
Na záchod chodím s toaletní stoličkou. Jak a proč může pomoci i vám?

S vyprazdňováním jsem vždycky měla tak trochu problém. Na rozdíl od mého partnera, který o své záchodové rutině s radostí kdykoliv mluví, bylo pro mě dojít si na velkou s určitou pravidelností tak trochu jako snažit se vyhrát olympijský trojboj bez tréninku. Jinými slovy – nešlo to a mockrát jsem z toalety odcházela s nepořízenou. A navíc s jasnou předtuchou, že mě ta potřeba během dne dožene. Uprostřed schůzky, v divadle, v tramvaji… Zkrátka v tu nejmíň vhodnou chvíli.

Malý stupínek, velká úleva

Samozřejmě jsem se snažila svůj „problém“ řešit různými způsoby. Zkoušela jsem speciální stravu, poctivě jedla probiotika, cvičila jógu k posílení pánevního dna, a když už to jinak nešlo, sáhla jsem po projímadle.

střeva a toaletní stolička

Fungovala jsem, ale moc velká duševní pohoda nebo úleva z toho nikdy neplynula. Než jsem se od kamarádky doslechla, že nejde jen o to, co do sebe člověk cpe, ale taky, jak při výkonu potřeby sedí. A hlavně kde má nohy.

Nebojte se, dávat si na záchodě nohy za hlavu není potřeba. Stačí dostatečně zvednout kolena a přestat na míse sedět jako na lavici svědků. A k tomu právě stačí jedna malá stolička. Malý, ale tak důležitý schůdek k fyzickému štěstí.

„Výhodou správné defekační polohy je zkrácení doby na toaletě a usnadněné vylučování bez nutnosti intenzivního tlačení.“ ‒ Mgr. Jana Hubáčková, fyzioterapeutka, Kinisi centrum fyzioterapie

Skladný a jednoduchý zázrak

Záchodová stolička není nic víc, než kolik napovídá její název.

Jde o stupínek, na který si při výkonu potřeby položíte nohy, čímž zmenšíte úhel mezi vaším trupem a stehny. Výsledná pozice může být na začátku trochu zvláštní, ale rychle si na ni zvyknete a rozdíl poznáte skoro okamžitě. Mě osobně až zaskočilo, jak je celý proces najednou snadný, bez nutnosti tlačit a odcházet z mísy splavená, jako bych si šla zaběhat. Hlavní je ale výsledný pocit – z frustrovaného vysedávání se z návštěvy toalety stala chvilková záležitost. A pocit volnosti (i psychické) je skoro nepopsatelný.

Záchodová stolička je navíc dobře skladná, takže na toaletě nijak nepřekáží. Díky výřezu ji jednoduše po použití zasunete pod kteroukoliv běžnou toaletní mísu, kde počká ihned připravená k opětovnému použití. A i to je snadné jako facka. Osobně jsem moc nechtěla stoličku vystavovat na toaletě před návštěvami, ale protože máme doma malé děti, každý si většinou myslí, že je právě pro ně. Nakonec však – když na toto téma přijde řeč, většinu lidí praktičnost využití stoličky pro dospělé překvapí a spousta mých přátel si ji po vyslechnutí mých zkušeností pořídila také.

Ten správný způsob

Ačkoliv se tureckému záchodu v našich končinách často vysmíváme nebo nad ním nevěřícně kroutíme hlavou, z hlediska vývoje je poloha ve dřepu mnohem přirozenější způsob vyprazdňování než naše moderní toalety. Ty bývají z důvodu komfortního sedání a vstávání umístěny až zbytečně vysoko. Záchodová stolička pomáhá kompenzovat právě tento „výškový“ rozdíl.

Používání stoličky pohledem odborníka

V současné době se čím dál více začínají tomuto tématu věnovat i fyzioterapeuti. Možná jste podobně jako já narazili na stoličku někde na internetu právě na jejich webu. Na to, jak a proč to funguje, jsem se zeptala fyzioterapeutky Mgr. Jany Hubáčkové, která působí v centru fyzioterapie Kinisi.

Správné a funkční vyprazdňování je obzvlášť v dnešní době, kdy se zvyšuje počet onemocnění gastrointestinálního traktu, opravdu důležité. Na hladkém průběhu vyprazdňování se podílí hlavně zevní svěrač, sval m. puborectalis a správný anorektální úhel. Tlusté střevo je staženo takzvanou puborektální kličkou, která pomáhá zadržovat stolici v těle,“ uvedla mě do problematiky fyzioterapeutka.

Během klasického posedu na toaletě svírají stehna vůči trupu úhel cca 90‒100° a nedochází k uvolnění této kličky protažením m. puborectalis, takže proto je vyprazdňování těžké a nutí nás k tlačení. Pokud dochází k poruše mechaniky defekace, můžete mít pocit velkého tlačení na konečník a neúplného vyprázdnění, stolice se vylučuje v malém množství po kouscích anebo cítíte bolestivý tlak v oblasti pánve.

A to právě řeší použití mnou opěvované stoličky: „Pokud dochází k vylučování v podřepu a nohy se podloží stoličkou, změní se úhel v kyčelních kloubech na 35°, trup se mírně naklání dopředu, čímž se vyrovná tlusté střevo a konečník do jedné roviny a dochází k relaxaci puborektální kličky. Vylučování stolice je poté snadné a rychlé, bez dalšího výraznějšího tlačení na konečník,“ vysvětluje Jana Hubáčková.

jak používat toaletní stoličku

Než stoličku prvně zkusíte, hodí se vědět:

Zásadní je na stoličku nestoupat hned zkraje, ale až po tom, co se usadíte na mísu. Možná bude taky zapotřebí stáhnout kalhoty trochu níž, než jste zvyklí, aby vám nehrozila ztráta rovnováhy a ne zrovna elegantní odchod ze záchodu čelem napřed. Jakmile jste ale oběma nohama na stoličce v mírném předklonu a v pozici, která trochu připomíná dřep, zjistíte, že všechno ostatní je dílem okamžiku. Vždy se opřete o celá chodidla.

Pokud trpíte na hemeroidy nebo máte sklon k zácpám a nadýmání, určitě bych vám doporučila tuhle jednoduchou pomůcku zkusit. Protože úleva, kterou zažijete a kterou jsem zažila i já, za tu počáteční trochu nepohodlí bez diskuse stojí.

Stoličku je vhodné používat také v případě, že vás trápí inkontinence moči a stolice, poruchy pánevního dna nebo rozestup břišních svalů. Také ji doporučuji v těhotenství, u chorob tlustého střeva nebo po operaci břicha. Naopak pokud jste čerstvě po výměně kyčelního kloubu, je důležité nepřekračovat úhel 90° v kyčelních kloubech.“ ‒ Mgr. Jana Hubáčková, fyzioterapeutka, Kinisi centrum fyzioterapie

Doplňky a vybavení do vaší koupelny

Doplňky a vybavení do vaší koupelny

Mrkněte na tchibo.cz a pořiďte si nové doplňky a praktické vybavení nejen do koupelny.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články