Právě čtete

Co dělat se zápachem z úst aneb Rady, které mi dala dentální hygienistka

31797  
Sdílet: 

Co dělat se zápachem z úst aneb Rady, které mi dala dentální hygienistka

Když jsem byl malý, měl jsem jednu tetičku, se kterou bylo každé přivítání hrůzný zážitek. Bylo jí totiž cítit z úst, a to úplně příšerně. Měl jsem ji moc rád, ale něco to ve mně zanechalo – strach ze zápachu z úst. Co když to jednou postihne i mě? A jak se tomu vyhnout?

9. 8. 2022 3 min. čtení František Čech
Co dělat se zápachem z úst aneb Rady, které mi dala dentální hygienistka

Pamatujete si taky, když vám vyrostly druhé zuby a rodiče vám říkali, že o tyhle už se musíte starat pořádně? Tenkrát mi to přišlo jen jako další rodičovská poučka. To jsem ale netušil, co stojí zubař peněz, jak nepříjemné může být posezení v zubařském křesle a že bez pořádného čištění mi bude smrdět z pusy. Ne že bych se o své zuby tenkrát nestaral, ale rozhodně jsem nebyl tak pečlivý jako teď. A mezizubní kartáčky? Ty byly teprve v plenkách.

Po rozhovoru s dentální hygienistkou Janou Prchal Křepelkovou se mi ale docela ulevilo. Myslím, že o své zuby zatím pečuju dobře.

Velký podíl na svěžím dechu má samozřejmě pečlivé a pravidelné odstraňování zubního plaku ze zubů, z mezizubních prostorů, ale i z dásní a povrchu jazyka. Neméně důležité je i odstraňování zbytků potravy například pod zubními můstky. Jídlo v těchto místech občas uvízne. Není sice vidět, ale cítit je,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Důležitá je také pravidelná návštěva na dentální hygieně, kde si necháte vyčistit nánosy zubního kamene nad i pod dásní a nastavíte si s hygienistkou hygienický plán.

Mezizubní kartáčky – jak poctiví s nimi jste?

Pro mě byly mezizubní kartáčky něco, co jsem používal jen jednou za čas. Zkrátka když jsem si vzpomněl nebo když se mi chtělo.

Určitě to znáte – někdy přijdete domů tak vyřízení, že vytuhnete na pohovce a z ní se pak v noci plynule došouráte do postele, aniž byste to vzali přes koupelnu. Když jsem ale byl na své první dentální hygieně, přišel jsem na to, že své mezizubní prostory dost zanedbávám a hygienistka mi vysvětlila, že zrovna tohle může být častým důvodem k zápachu z úst. Od té doby už mezizubní kartáčky vynechávám opravdu jen v krajním případě.

Několik dní nečištěný plak z mezizubí je cítit pekelně. Člověk si může přičichnout k mezizubnímu kartáčku vytaženému z dlouho nečištěného mezizubního prostoru a přesvědčí se sám. Leda by měl poruchu čichu (i to se může stát). Navíc nečištění mezizubních prostor způsobuje zánět v dásni a zánět sám o sobě většinou zapáchá.

Žvýkačka – řešení, nebo jen maskování problému?

Já osobně mám u sebe žvýkačky téměř pořád, protože chci, aby můj dech byl pořád svěží. Prostě mám rád ten pocit, kdy se cítím jako v reklamě, kde někomu z pusy doslova stříkají modré pramínky svěžesti. A co říká na žvýkačky naše specialistka?

žvýkačka na zápach z úst

Žvýkačky pomáhají se zápachem z úst pouze na chvíli. Krátkodobě zamaskují zápach díky silicím (třeba z máty peprné). Také ale podpoří zvýšenou tvorbu slin. Ty zase omývají povrchy sliznic i zubů a neutralizují kyselé pH v ústech.

Čištění jazyka je základ! Nebo?

Kolik z vás si během své čisticí rutiny vzpomene i na jazyk? Upřímně, i já na něj často zapomenu. A to mám doma špachtli na čištění jazyka už dobrých 5 let. Jen ji vždycky někam zastrčím… (Ano, to je výmluva!) Když ji mám ale zrovna na očích a jazyk si s ní večer stáhnu, ranní zápach z úst je o poznání menší.

Řekla bych, že je to takový základ do trojice domácí péče: 1. mezizubní prostory, 2. zuby a dásně, 3. jazyk. Jazyk by se měl čistit vždy jemně, několikrát do týdne. Určitý povlak na jazyku je totiž fyziologický, normální. Pokud však člověk trpí na zvýšenou tvorbu povlaku na jazyku, má zrovna rýmu nebo má parodontitidu, doporučuji čistit jazyk každý den. Plak na jazyku se totiž ukrývá i hluboko mezi papilkami na jazyku, kde bakterie rozkládají zbytky potravin a způsobují zápach. Čištění může být prováděno klasickým kartáčkem na zuby, škrabkou na jazyk, kovovou špachtlí a moje nejoblíbenější pomůcka je speciální kartáčková hlavice na jazyk, která se nasadí na sonický kartáček. Ta se může bez obav používat úplně každý den u všech pacientů.

Jenže naše babičky tyhle vymoženosti ještě neměly…

Neexistuje zdravotní problém, na který by naše babičky neměly zaručený recept, takže vás asi nepřekvapí, že i na zápach z úst mají něco v rukávu.

Slyšel jsem už o čaji z máty, žvýkání hřebíčku, o vodě s citronem nebo naředěném jablečném octu. S žádným z těchto receptů ale nemám vlastní zkušenost, takže je nechci moc soudit.

„Žvýkání zázvoru, výplachy šalvějí, žvýkání hřebíčku (koření), další bylinné odvary, slivovice nebo třeba Halls – všechny v podstatě fungují tak nějak krátkodobě, můžou v boji proti zápachu efektivně působit (kromě té slivovice), ale většinou neřeší primární příčinu zápachu, kterou bývá nejčastěji zubní plak a jeho důsledky,“ říká naše specialistka.

Nevím, jak vy, ale já od teď zase poctivě zapojím všechny nástroje své ranní a večerní zubní rutiny, abych se vyvaroval té trapné situace, kdy se ode mě někdo kvůli zápachu z úst musí oddálit.

A ještě jedna důležitá rada na závěr: „Dodržujte pitný režim v průběhu celého dne, a to především v podobě neslazených nápojů. Lidem, kteří ho nedodržují, většinou bohužel zapáchá z úst.“

Vše do vaší koupelny

Vše do vaší koupelny

Vyberte si praktické úložné boxy i měkoučké ručníky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články