Právě čtete

Test 4 DIY návodů na kořenky: co je super a co propadák?

37634  
Sdílet: 

Test 4 DIY návodů na kořenky: co je super a co propadák?

Dokonalý pořádek v koření tak, aby nezabralo místo, bylo po ruce, rychle se v něm orientovalo a vypadalo hezky, ale zase nestálo majlant, to je snad svatý grál.

13. 4. 2018 4 min. čtení Marie Háková
Test 4 DIY návodů na kořenky: co je super a co propadák?

Na internetu najdete spoustu DIY tipů na jednoduché kořenky. Vyzkoušela jsem čtyři takové, kvůli kterým nemusíte nic vrtat, a rovnou vám prozradím: ne všechno, co je pěkné na obrázku, chcete mít i v kuchyni.

Praktický organizér s klasickými pytlíčky

Jednoduchý tip vlastně jen vylepšuje systém, který má doma snad každý. Aspoň já mám sáčky s kořením v krabici už pár let. :-) Koření se ale občas vysype a od určitého množství sáčků výš už se v něm špatně orientuje.

Zlepšovák se nabízí sám: 1) klipsy na sáčky a 2) zarážky, které oddělí druhy koření.

Cena:

Hezkou krabičku seženete od cca 150 Kč výš, tato stojí 249 Kč. Karton nepočítám, dekorační pásky stojí kolem 200 Kč za balení více kusů.

Hodnocení:

Funguje to, je to levné a prostorově velmi úsporné. Estetika tak na 70 %.

Potřebujete:

Zlepšovák: aby se karton ošklivě netřepil, oblepila jsem ho dekoračními lepicími páskami. Ty, které jsem použila v návodu, už bohužel v nabídce Tchiba nejsou, ale pod odkazem najdete jedny ve slevě. ;-)

Zavěšené sáčky

Tento návod se mi na Pinterestu líbil nejvíc.

Systém je jednoduchý: buď si necháte stávající sáčky s kořením (ty ale nejsou moc pěkné), nebo koření přesypete do jednoduchých uzavíratelných sáčků a uděláte si na ně popisky. Následně každý sáček opatříte klipsnou, na které může i viset.

No a pak už jenom věšíte: na háčky na zdi, na stojánek na šperky nebo třeba na drátěnou nástěnku.

Cena:

Za klipsy nebo žabičky na 10 sáčků utratíte 50–100 Kč, podle toho, jaké si vyberete. Samolepicí háčky stojí různě, od pár korun do stokorun. Použitá nástěnka je za 499 Kč. 

Hodnocení:

Estetika 90 %, ale praktičnost 0.

Pokud na jeden háček navěsíte více pytlíků (což uděláte, pokud nemáte víc než 20 háčků, na každé koření jeden), musíte je všechny sundat, když nějaké koření potřebujete. Z nástěnky se to sundávalo mnohem pohodlněji, takže bych jí skoro fandila. Pozor, žabička na záclony, která se často doporučuje, igelit trošku „prokusuje“, takže bych se raději poohlédla po háčcích bez zoubků.

Potřebujete:

  • Uzavíratelné igelitové sáčky (seženete v papírnictví)
  • Štítky na popisování
  • Klipsy na papír nebo záclonové žabičky
  • Háčky na zeď nebo něco jiného, na čem může koření viset (v tomto případě drátěná nástěnka)

Jako v laboratoři

Zkumavkové kořenky teď frčí. Dají se pořídit už hotové, já jsem vyzkoušela levnější doporučovanou variantu s plastovými zkumavkami z lékárny.

Návody na internetu doporučují zkumavky uložit do přihrádek závěsného organizéru. Ten jsem po ruce neměla. Kdybych si je chtěla nechat, nejspíš bych je uložila do krabice.

Cena:

20 zkumavek stojí kolem 50 Kč.

Hodnocení:

Rozhodně chválím prostorovou úspornost oproti buclatým kořenkám nebo uchovávání koření v menších skleničkách např. od přesnídávek. Super taky je, že bez problémů samy stojí.

Lékárenské zkumavky jsou ovšem hodně malé – vejde se tam tak ¼ pytlíčku. Nejvíc bodů strhávám za popisky. Každou zkumavku je potřeba vzít do ruky a hledat, co je na ní napsáno. (Pokud na první pohled! rozeznáte vysypané oregano od majoránky, problém mít nebudete. :-))

Potřebujete:

  • Zkumavky
  • Papírovou pásku nebo štítek na popisky
  • Závěsný organizér nebo cokoli jiného, kam zkumavky uložíte

Vyzkoušela jsem i popsat přímo zkumavku lihovkou. Když nápis přelepíte izolepou, ani se nestírá. Ovšem na podkladu z koření se většinou špatně čte.

Krabičky od bonbonů

Vypadá to jako ideální řešení: malé, přehledné, za pár kaček.

Krabičky od bonbonů, které určitě nemusím představovat, snadno popíšete lihovkou. Pro lepší orientaci si ještě můžete pomoci barevnými rozlišováky pro různé skupiny koření.

Cena:

Krabičky buď počítáte jako zdarma, pokud by vám stejně zbyly, nebo za 10–15 Kč/kus. Arch rozlišováků stojí kolem 30 korun.

Hodnocení:

Na cesty: výborné! Přehledné, skladné, a koření se z krabiček dobře dávkuje.

Do kuchyně: nejspíš zbytečné. Do krabičky se vejde jen trocha pytlíčku, takže ten zbytek musíte stejně někde skladovat. Pokud ale máte hodně malou linku a rádi byste měli koření po ruce na velmi malé ploše, je to hratelné.

Potřebujete:

  • Krabičky
  • Lihovku
  • Rozlišovací štítky, pokud chcete

Populární návody, při kterých musíte něco vrtat, složitě lepit apod., jsem tentokrát nezkoušela. Budu ale moc ráda za vaše tipy v komentářích!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články