Právě čtete

Tančete v každém věku

2624  
Sdílet: 

Tančete v každém věku

Ačkoli nás společnost neustále staví do jasných životních rolí a určuje způsob verbální i nonverbální komunikace, zůstává v nás malá skulinka přirozenosti ukrývající naše autentické já, které vypustíme vždy, když se cítíme šťastně, bezpečně a v psychické i fyzické pohodě. Když se tato dvířka otevřou, chováme se podle naší přirozenosti. A jaký pohyb je nejlepším spontánním vyjadřovacím prostředkem? Jednoznačně tanec.

28. 9. 2017 6 min. čtení Redakce
Tančete v každém věku

Ať už v tanečním studiu, na party či doma v obýváku, tanec z nás shazuje stres, nabíjí energií a dává průchod bezprostředním emocím. Jednoduše řečeno, činí nás šťastnějšími. Nezáleží na tom, co tančíme, jak dokonale cítíme rytmus či nakolik jsme pohybově nadaní – nejdůležitější je oddat se tanci naplno a bez předsudků, užít si radost z pohybu a nepřepínat své vlastní limity. Neprospívá však jen psychickému zdraví. Velmi pozitivně ovlivňuje náš pohybový aparát, zpevňuje veškeré svalové partie a tříbí náš cit pro vnímání prostoru a vlastní koordinace.

Tančit si podle sebe je bez debat nejdokonalejším relaxem. Co když se ale rozhodneme věnovat se určitému stylu pravidelně? Jak vybrat ten správný a co při výběru zvážit především? O tom a jiném jsme se poradili s tanečnicí a ředitelkou studia Alta, divadelního a tvůrčího hubu se zaměřením na současný tanec, Luciou Kašiarovou. 

Balet

Když se řekne balet, většina z nás si vybaví honosné představení v Národním divadle. Tento taneční styl však skrývá mnohem více poloh přístupných i nám, obyčejným smrtelníkům. Ačkoli vyžaduje oddanost a trpělivost, můžeme s ním začít v každém věku a vždy se dostat na relativně uspokojivou úroveň. A jak sama Lucia dodává: „Někdy si stačí pustit baletní hudbu a tančit můžete i doma v obýváku.“ Ve všech větších tanečních studiích si můžete zaplatit individuální či kolektivní lekce a vyzkoušet si, zda je právě tento tanec tím pravým.

Balet příznivě posiluje svalové skupiny, které nebývají při běžném cvičení aktivovány (mezižeberní, zádové, drobné břišní apod.). Stejně tak kvalitně působí i na celkové držení těla a tříbí kvalitu rovnováhy. Díky pomalému, avšak fyzicky náročnému tempu skvěle pojí vnímání hudby a koordinaci pohybů, čímž dochází k dokonalé harmonizaci pohybu.
Pokud byste chtěli s baletem začít, rozhodně neváhejte a nejděte si vyhovujícího lektora, který vše přizpůsobí vaší fyzické zdatnosti i pohybovým možnostem. Tento styl však vyžaduje velké rozpětí šlach a svalů, nepouštějte se do něj tedy s větším pohybovým omezením či narušenou rovnováhou. Přidat se k vám mohou i vaše děti, kterým balet vylepší nejen rovnováhu a lepší koordinaci v prostoru, taktéž je naučí trpělivosti a pokoře.

Břišní tance

Orientální tanec je původem ze Středního východu, odkud se rozšířil do celého světa a dnes se těší velké popularitě. Dříve se tyto tance využívaly při nejrůznějších náboženských obřadech či společenských příležitostech, dnes se jejich vnímání však posunulo k zábavné pohybové aktivitě. Díky mnoha polohám náročnosti příliš nezáleží na věku či fyzické kondici a vyhovující úroveň zanedlouho najde téměř každý.

Základním prvkem břišního tance je bez debaty kroužení, pohupování a drobné akcenty všech tělesných partií, což tento způsob tance činí velmi svůdným a ženským. Tento tanec se tak skvěle hodí pro dospívající a dospělé ženy každého věku, které se necítí dostatečně spjaté se svojí životní rolí a potřebují si v tomto ohledu zvednout sebevědomí. Pomalé, táhlé pohyby blahodárně působí nejen na naše tělo – zklidňují především mysl a soustředěním na správné provedení pohybu procházíme klidnou a regenerující meditací.

Street dance

Street dance neboli pouliční tanec je pojmem zastřešujícím taneční styly vyvíjející se mimo studia přímo na ulicích a v tanečních klubech v USA od počátku sedmdesátých let. Jedná se o kombinaci nejrůznějších tanečních stylů, jako jsou hip hop, Hype, Poppin či New style, poskytující tanečníkům možnost nespoutaného projevu. Neexistují zde žádná pravidla či předepsané prvky a vazby, každý tančí tak, jak cítí hudbu.

I tak se ovšem ve většině případů jedná o velmi energický projev plný rychlých temp a výskoků, proto je důležité zvážit svůj zdravotní stav, fyzickou kondici i pohybové možnosti. Nicméně jak říká Lucia, „nikdy není nad to cítit se i v 50 opět mladý a plný energie,“ čili tančete podle vlastních možností a na věk se příliš neohlížejte.

Před každou lekcí či vlastním výkonem musíme svaly i srdce rozehřát rychlou rozcvičkou a dynamickým strečinkem, abychom předešli možným následným zraněním. Stylově tento tanec zaujme především mladší jedince, nicméně výjimkou nejsou ani starší ročníky, a takto zaměřená taneční studia často navštěvuje velké procento mužů. Pokud vás bolí klouby, páteř či kyčle, zkuste se porozhlédnout po vhodném lektorovi či jiném tanečním stylu.

Scénický tanec

Ačkoli je tento moderní výrazový tanec určen spíše pro divadelní scénu, v současné době se mu věnuje stále větší procento tanečníků začátečníků. Primárně vychází z moderního tance vyvíjejícího se na konci 19. století. Ten vymanil těla tanečníků ze striktní techniky, osvobodil je a kladl důraz na přirozenost vyjádření pohybu v prostoru. Motivace přichází především ze silného emotivního náboje, který je základní esencí tohoto projevu. Skrze tanec se učíme uvolnit pocity a pokusit se vyjádřit myšlenku beze slov pouze pomocí svého těla. Důraz je kladen na plynulý tok pohybů, přirozenost a originalitu vyjádření. Pokud netančíte na vysoké profesionální úrovni, hlavním přínosem zůstává zážitek z tance a uvolnění pocitů, které byste si při klasickém hovoru často ani nepřipustili.

Jelikož se vždy odvíjí od tématiky představení, pro které je choreografie určena, nelze tento tanec stylově konkrétněji popsat. Jak Lucia dodává, „každá osobnost vytváří svůj vlastní individuální styl, který kopíruje jejich fyzické možnosti, duševní naladění, vnitřní hodnoty.“  Pokud tančíte sami pro sebe, vždy záleží na zvolené hudbě, a především duševním i tělesném rozpoložení. Jelikož se jedná o projev vycházející z konkrétní situace, reaguje taktéž na místo, kde tančíte, a tím tříbí cit pro koordinaci a slazení s daným prostorem.

Scénický tanec je vhodný jak pro muže, pro ženy i páry – pokud tančíte sami, podtrhujete svou individualitu, a pokud v páru, tanec vám umožňuje nonverbální emoční napojení. Hodí se spíše pro již vyspělejší osobnosti. Pokud trpíte nějakým fyzickým omezením, věřte, že tento styl i vám umožní uspokojivý taneční zážitek v mezích vašeho zdravotního stavu.

Disco

A nakonec něco málo o nesmrtelné klasice, Jacksonovi, Madonně či Travoltovi. Co mají tito tři tanečníci společné? Dokonale vytříbený styl v rytmu disco. Mluvíme o tanečním žánru, který se vyvinul v afro-americké, hippie a hispánské klubové komunitě na konci šedesátých let. Dneska si tento energický taneční styl můžete vychutnat i bez kudrnatého afra a lesklých zvonáčů, ačkoli tematické oblečení k tomuto stylu patří stejně tak jako Bee Gees, ABBA nebo Boney M.

Pro disco dance je charakteristický pravidelný 4/4 rytmus v rychlém tempu kombinující základy skoků, rotací, švihů a gymnastiky. Z osvětlených tanečních parketů se přemístil do tanečních studií, a vytvořil si tak ustálenou taneční strukturu, dle které lektoři vedou své taneční lekce. I tak ovšem disco zůstává silně individuální a záleží na každém tanečníkovi, jak choreografii poskládá a přizpůsobí svým žákům.

Disco je díky svižnému tempu výborné na získání a udržení fyzičky. Stejně tak rozvíjí flexibilitu a rozsah fyzických limitů, koordinaci pohybů a správné držení těla. Svojí náročností však může neblaze ovlivnit kloubový aparát, proto jej nedoporučujeme starším osobám či jedincům s pohybovými problémy. Dynamiku můžete přizpůsobit svým vlastním možnostem, nicméně bez pořádných skoků a piruet nedosáhnete tak efektního výsledku. Na parketu je disko osvobozující, nicméně ve studiích se choreografie většinou trénuje ve větších skupinách, kde dokonalá synchronizace často vyžaduje vysokou míru snahy a trpělivosti. Nikde však není psáno, že si na vaše milované interprety z osmdesátých let nemůžete zatančit dle vlastní libosti.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články