Právě čtete

5 poznatků o ženských časopisech

3796  
Sdílet: 

5 poznatků o ženských časopisech

Na trhu existuje celá plejáda ženských časopisů. Ačkoliv jsem muž, jedním z mých takzvaných guilty pleasures je si cestou na chalupu koupit na benzince některý z ženských titulů, na chalupě si nalít víno a pokusit se časopis přelouskat.

20. 9. 2017 4 min. čtení Dominik Landsman
5 poznatků o ženských časopisech

Je zvláštní, že ačkoliv žijeme v hysterické době, která musí být genderově korektní, a ze všech stran je nám hrnuto ono zaklínadlo ženské emancipace, pořád existují časopisy, které potvrzují, že ženy na emancipaci připraveny rozhodně nejsou. Minimálně ta část, která si ty časopisy čte (a čte si je ne z legrace, ale protože ji to něčím obohacuje).

Obsah ženských časopisů je samozřejmě přizpůsoben cílové věkové skupině. Tedy dejme tomu žen do třiceti, do padesáti let a potom do sta let. Možná na trhu existují i tituly pro cílovou skupinu ženy 100 plus, kde módní policie známkuje umělé kyčle, zda ladí s kabelkou, ale já jsem na takovýto skvost zatím nenarazil.

No a jelikož se považuji za znalce ženských časopisů, dovolím si sepsat několik poznatků a souhrnných znaků těchto plátků.

136211022_ed3fe665a5_o
Zdroj: Flickr.com

Jímavý lidský příběh o lásce nesmí chybět

V jakémkoliv ženském časopise najdeme v rubrice „napsali jste nám“ nebo „napsal sám život“, dojemný příběh lásky a zrady, kde paní Marie (50) líčí svou strastiplnou cestu za životní láskou. Její manžel jí kradl peníze, nevynášel odpadky a na záchodě nechával zvednuté prkénko. Paní Marie z toho byla úplně vyřízená. Naštěstí potkala pana Josefa. Pan Josef je klempíř. Pan Josef čůrá v sedě, takže odpadá problém s prkénkem. Paní Marie konečně našla štěstí.

Co na tom, že tyto příběhy si vycucali z prstu redaktoři plátku. Onen příslib toho, že tam někde venku na nás čeká ten pravý muž, co močí v sedě, to mají ženy rády. To se jim líbí.

4308645407_5ff73af8b4_o
Zdroj: Flickr.com

Jsou tam recepty

Jsme opět u té emancipace a genderové korektnosti. Ačkoliv se ženy dušují, že mají stejná práva jako muži a že nejsou žádné služky, co jenom otročí u plotny, v každém správném ženském časopise najdeme recepty na tymiánové bábovky nebo nějakou podobnou hrůzu. A ženy to mají rády. Ony očividně ani samy na nějakou tu emancipaci nevěří. Rády přijímají to, že jejich místo je doma u plotny. Celý den se nemohou dočkat, až upečou zázvorovou buchtu, aby si manža večer počvachtal.

Bulvární drby

V žádném ženském časopise nesmějí chybět pořádné drby. Nejdůležitější na světě (tedy kromě pečení štrůdlu) je zjistit zákulisní drby rozvodu Tomáše Řepky a té jeho bývalé krátkovlasé nádhery. (Za boha si nemůžu vzpomenout na jméno. Ačkoliv se hodně snažím držet prst na tepu doby, docela dost celebrit, o kterých se v časopisech píše, vůbec neznám.)

Takže, co tu zatím máme? Podle ženský časopisů ženy nejraději otročí u plotny, dojímají se nad kýčovitými příběhy o lásce a sledují drby. Kde je ta emancipace?

5387484865_ea2a4a9efc_o
Zdroj: Flickr.com

Křížovky

A to zase jo. Aby si žena mohla trochu dáchnout od toho pečení a vaření, v žádném ženském časopise nemůžou chybět křížovky. To aby ženy poškádlily mozek a hlavně nabraly sílu na utírání prachu a vyzvedávání děti ze školky.

Poradna

Velmi oblíbená rubrika, kterou nalezneme ve většině ženských časopisů. Tady paní Jarmila (58) se ptá pana MUDr. Kvapila, co má dělat, když jí bolí záda. Pan MUDr. Kvapil nečekaně paní Jarmile poradí, aby si zašla k doktorovi.

Máme tu i otázku od paní Květy (56), která se ptá sexuologa a odborníka na partnerské vztahy MUDr. Nováka: „Dobrý den. S manželem jsme spolu už 30 let. Poslední dobou do toho sexu nedává tolik nadšení jako dříve. Kde může být chyba? Je chyba ve mně?“ Pan MUDr. Novák sice volí povzbudivá a kulantní slova, nicméně mezi řádky můžeme vyčíst, co si opravdu myslí: „Milá paní Květo. Táhne vám na šedesát. Předpokládám, že váš manžel je na tom podobně. Jste spolu třicet let. Je tedy pravděpodobné, že romantika z vašeho vztahu dávno vyprchala a fyzické předpoklady k sexu již nejsou, co bývaly. Doporučil bych vám i vašemu muži spíše luštění křížovek.“

Inu, co k tomu říci na závěr? Milé ženy, pokud chcete opravdu něco změnit, jestli tu emancipaci myslíte vážně, proboha nečtěte tyhle hrůzy, které živí stereotypy o ženách.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články