Právě čtete

Patří domácí mazlíčci do postele?

8402  
Sdílet: 

Patří domácí mazlíčci do postele?

Jedni za tím vidí nedostatečnou výchovu, druzí nedají dopustit na usínání vedle svého čtyřnohého kamaráda.

5. 10. 2017 4 min. čtení Redakce
Patří domácí mazlíčci do postele?

O Češích se říká, že jsou národem pejskařů, což nepřímo potvrzuje i průzkum agentury GfK z roku 2016. Podle něj má více než 56 % lidí na světě alespoň jednoho domácího mazlíčka. Česká republika světový průměr koček a psů mírně převyšuje s 38 % lidí vlastnících psa a 26 % vlastnících kočku. Přestože nejsme ve vlastnictví psů na prvním místě (to obsadila Argentina s 66 %), nelze pochybovat o tom, že psi a kočky jsou často právoplatnými členy domácností s privilegii, které byste často přisoudili spíše vlastním dětem. Jedním z takových privilegií, nad kterým se vedou věčné spory, je sdílení postele s domácím mazlíčkem.

Jaké výhody a nevýhody spaní s domácími mazlíčky přináší? A patří vůbec domácí zvířata do postele?

Psi

Jaká jsou pozitiva spaní se psy?

Brát si psy do postele není podle MVDr. Hany Žertové, autorky knihy Od štěněte ke psu a odbornice na poruchy chování zvířat, nic nového. Už za doby Aztéků lidé věřili, že pokud budou sdílet lůžko se psem, s tamní oblíbenou rasou mexického naháče, jejichž kůže je velmi teplá, zbaví se bolestí, revmatu, astmatu, bolesti zubů nebo nespavosti.

Na snížení stresu se shodne více studií, stejný názor sdílí i Evropská federace výrobců krmiv pro domácí zvířata, podle které k pozitivům patří redukce stresu, snížení krevního tlaku nebo snížení úzkosti.

Pokazíme výchovu psa, pokud mu dovolíme spát s námi v posteli?

Podle Dr. Gregoryho Bernse, autora knihy How Dogs Love Us, psi rádi spí obklopeni svojí smečkou a rádi spí s někým, koho považují za svého nejlepšího přítele. Bude k vám mít pes ale i dále respekt a bude vás poslouchat, pokud vás bude považovat za nejlepšího přítele?

„Buď je člověk umí vychovat, nebo neumí,“ říká Žertová, která nevidí na spaní se psy nic špatného. Základem ovšem je, aby měl majitel se psem správně nastavený vztah. Pokud má pes k člověku respekt, to znamená, že sleze z postele, když dostane pokyn, nebo když vyskočí ráno z peřin s páníčkem, pak to problém není. Musí se však dbát na pravidla. Pokud jednou pejskovi dovolíte, aby s vámi v posteli spal, a podruhé mu to zakážete, bude z toho zmatený. Dodržování pravidel neplatí tedy jen pro psa, ale i pro vás.

Může sdílení postele znamenat zdravotní problémy?

Sdílení postele s člověkem psovi podle Hany Žertové žádné zdravotní potíže přinést nemůže, maximálně člověk může psa mírně přilehnout. Lidé, kteří postel se zvířetem sdílejí, musí počítat s tím, pokud má jejich pes blechy, pak je ve sdílené posteli chytnou pravděpodobně i oni. Jediní, kdo by si měli dávat pozor, jsou alergici.

Kdy je vhodné nechávat psy v posteli?

Ze sdílení tepla v jedné posteli mohou profitovat obě strany, především jedná-li se o psy s méně hustou srstí. Nejchoulostivější na chlad jsou naháči, které může potrápit i obyčejný průvan. Pro ně je vhodné umístění pelechu doplněného o deku na zachumlání se ve vyvýšené poloze, kde se schovají před chladem ze země. Pokud by jim ani to nestačilo, pak se budou chtít dostat do postele páníčka, aby mohli sdílet teplo.

Kočky

Podle Kláry Vodičkové, specialistky tréninku zvířat a odbornice na výchovu koček, je pro kočky nepřirozené spát o samotě, protože jsou navyklé žít v rodinných společnostech. Proto kočky často spí společně v jednom pelíšku nebo budou chtít spát v posteli s vámi. Musíte ovšem myslet na to, že když kočku naučíte spát v posteli s vámi, tak odnaučit jí to později bude složitější, ne-li nemožné. „Pak nastává problém v momentě, kdy si žena nebo muž najdou partnera, který kočky nemá rád anebo z nějakého důvodu postel zkrátka s kočkou nechce sdílet. Kočka je tím pádem z postele často vyháněna, a to vede k problémovému chování, které se často projevuje tím, že kočka novému partnerovi počurá věci anebo počurá během spánku přímo jeho,“ vysvětluje Vodičková problémy, na které musí majitel myslet, než dovolí kočce sdílet s ním lože.

Přesto i ona je jednoznačně pro v otázce sdílení postele se zvířaty. „Dle mého názoru má spaní se zvířaty obecně velký vliv na lidskou psychiku, protože je to takový intimní moment, kdy se můžeme k něčemu živému přitulit a cítíme, že nás má někdo rád.“

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články