Právě čtete

Co vymyslet pod stromeček? Zahrajte si na vánočního výzkumníka

10631  
Sdílet: 

Co vymyslet pod stromeček? Zahrajte si na vánočního výzkumníka

Na obchodech světýlka, v reklamách stromečky… vypadá to, že Vánoce tady jsou co nevidět. A to s sebou nese jednu (ne)příjemnou povinnost. Obdarovat všechny blízké a milované něčím, co jim udělá radost a nebude to jenom dárek „ze slušnosti“. Jenže, jak na to? Jak se dopátrat toho, co že je ten správný dárek?

5. 12. 2019 4 min. čtení Olga Sládková
Co vymyslet pod stromeček? Zahrajte si na vánočního výzkumníka

Jsem profesí výzkumník, a to znamená, že se zabývám přáními a potřebami lidí. A mám pro vás pár tipů, jak si zahrát na předvánočního detektiva pomocí stejných metod, které používám, když se ptám při jakémkoli jiném „opravdovém výzkumu“ – a jak se trefit přímo do černého.

Je jasné, že pro ty, kdo nakupují vánoční dárky průběžně během celého roku, je tohle dost zbytečný rádce. :-) Vy, co už máte dárky zabalené od září, máte můj respekt – já se letos vzhledem k adventnímu termínu porodu dostanu asi jen na e-shopy, a popravdě jsem ani v jiných letech dárky nekupovala dříve než v říjnu. Ale i teď máte ještě pořád prostor.

Výzkumná metoda č. 1: pozorování

První a základní metodou všech detektivů i výzkumníků je pozorování. Není to nic těžkého. Prostě se díváte kolem sebe a pozorujete, jak obdarovávaný žije. Otázky mohou vypadat například takto: Jak se obléká? Nosí barvy, nebo jen černou? Miluje velká trika nebo barevné ponožky? A jak vypadá jeho bydlení? Je jeho příbytek plný barevně sladěných drobností? Nebo ho má zařízený ve stylu minimalismu nebo Provence? A jak vypadají poličky v jeho koupelně? Používá sprchové gely a tělová mléka, nebo si vystačí s kostkou univerzálního mýdla? Často stačí jedna návštěva a co se barev a tvarů týče, budete mít jasno. Oblíbené značky nebo barvy či materiály si klidně zapište do notýsku. Při nákupech se vám budou hodit. (Zatímco tohle píšu, babička analyzuje stav našich hraček a dělá si podrobné zápisky, co vše „potřebujeme“.)

Dárky pro milovníky kávy

Dárky pro milovníky kávy

Miluje dotyčný kávu? Podívejte se po napěňovači mléka, french pressu, kávovaru… Balíček dobré kávy je pro změnu výborný dárek pro toho, kdo už vše pro svoji oblíbenou přípravu má.

Vyberte si

Výzkumná metoda č. 2: analýza sociálních sítí

Zní to náročně, ale nic náročného na tom není. Sociální sítě (Facebook, Instagram, Pinterest…) má dneska skoro každý – a většina z nás na nich ráda sdílí i střípky ze svého života, hledá na nich inspiraci anebo vyslovuje svá přání. Není proto nic snadnějšího, než se podívat, co zamýšlený příjemce daru sdílí a čemu dává lajky a srdíčka. Pinterest je na to asi nejlepší, ale i Facebook a členství v jeho skupinách nebo oblíbené profily na Instagramu leccos napoví. A dost možná objevíte nejen inspiraci, ale i tip na konkrétní dárek, oblíbené značky nebo obchod. (Možná zjistíte, že snacha „lajkuje“ samé unisexové dětské oblečky v zemitých barvách, a proto se netváří nad růžovými tričky pro vnučku zrovna nadšeně. Aha!)

Dárky pro děti

Dárky pro děti

Vymýšlet dárky pro děti je asi nejvděčnější vánoční úkol. :-) Ponořte se do nabídky roztomilých hraček, oblečků a doplňků do pokojíčku. Určitě vám padne do oka něco, co se bude líbit i pod stromečkem.

Vyberte si

Výzkumná metoda č. 3: focus group (tematická skupinová diskuse)

Jak zjistit co nejvíce informací v co nejkratší době? Nadhoďte téma Vánoc a dárků u rodinného oběda a nebo na předvánočním setkání. Ve skupině se lidé inspirují mezi sebou, nebojí se podělit o vlastní názor ani přidat vtipné historky o nevhodných dárcích. Zjistíte tak nejenom co koupit, ale i co rozhodně nekupovat – a možná i to, že někdo Vánoce prostě neslaví, nebo si představuje dárky netradiční. Třeba v podobě příspěvku pro vybranou charitu.

Dárky pro pány

Dárky pro pány

Pánské dárky, to je často tvrdý oříšek. Máme pro vás několik tipů na elegantní, hravé i sportovní radosti pod stromeček. Co z toho je ten pravý kousek? To zkuste vyzvědět třeba při rodinném obědě. :-)

Vyberte si

Výzkumná metoda č. 4: hloubkový rozhovor

Když něco nevím, zeptám se. To je základní detektivní a výzkumnická poučka. Můžete samozřejmě jít tvrdě za svým cílem a rovnou se zajímat: „Co chceš pod stromek?“ Obecně však lepších výsledků dosahují rafinovanější metody – zvláště pokud přibližně víte, ze které oblasti byste dárek chtěli vybírat. Není nic snadnějšího než rozhovor nenápadně stočit na téma oblíbených pochutin či restaurací (je libo poukázku na útratu?). Nebo u obdarovávaného nastala nová životní situace – a pro vás i příležitost darovat něco speciálního? O tom, čím zrovna žijeme, mluvíme sami od sebe a s nadšením, často si proto nevšimneme ani nápadnějších doplňujících otázek.

Dárky pro dámy

Dárky pro dámy

Baví ji móda, šperky, doplňky? Ráda o sebe pečuje? Sportuje? Vaří, peče nebo je kreativní jiným způsobem? Dopřává si ráda pohodlí? Pro všechny tyto dámy bychom tady něco měli…

Vyberte si

Výzkumná metoda č. 5: dotazník

Dotazníková forma je asi tou nejtradičnější cestou, jak se dozvědět o tom, po čem kdo touží. Co tím myslím? Přece klasický dopis Ježíškovi! Mnoho z nás má totiž problém vyslovit své přání z očí do očí konkrétnímu člověku, a to hned ze dvou důvodů. Jedním je skromnost a stud za to, že si přeju něco velkého, drahého, složitého, nebo chci naopak jen drobnost. A co je ten druhý? No, nevím jak vy, ale já mám ráda překvapení a nechci ani tušit, od koho který dárek je.

Dopis Ježíškovi obě tyhle obavy řeší – a už dávno nemusí mít ručně psanou či malovanou podobu na kusu papíru. V rodině manžela skvěle funguje sdílená (zaškrtávací) excelová tabulka a na řešení problému mysleli i vývojáři aplikací. On-line seznamy přání je možné vytvářet na různých místech a pro dárce mají jednu velkou výhodu. Jsou zcela konkrétní a často vedou přímo do daného e-shopu.

Hravé dárky pro všechny

Hravé dárky pro všechny

Dárková kolekce Tchibo je plná vtipných nápadů, které pod stromečkem potěší každého, kdo si rád hraje – ať je mu 7, nebo 70.

Do e-shopu

Nevýzkumnický tip na závěr

Jsou lidé, kteří dárky nechtějí. Neřeknou to. Nenapíšou to. Ale ať dostanou, co dostanou, pokud to zrovna nejsou ponožky, žárovka či jiná nadčasová a praktická věc, vystaví si dárek na poličku, kde leží netknutý až do skonání světa. Mě to u mého táty vždycky hrozně mrzelo, snažila jsem, se co to šlo… ale letos už na to kašlu. A nemyslím tím tu nejhorší variantu, totiž že si pod stromkem vzájemně vyměníme obálky se shodným finančním obnosem (kdo tohle vymyslel?!). Místo věcí se soustředím na zážitky a setkávání, včas zavolám a uvařím sváteční oběd.

To, co mnohé z nás trápí, totiž často není nedostatek materiálu – ale nedostatek lidského tepla, vztahů a lásky. Tak proč si aspoň jednou ročně nedopřát?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články