Právě čtete

Svačiny pro děti do školy

18503  
Sdílet: 

Svačiny pro děti do školy

Při přípravě svačinek do školy máte tři možnosti. Nakoupit je, dát dětem peníze, ať si je koupí v bufetu, nebo to vzít do vlastních rukou a připravit jim něco dobrého a navíc i plnohodnotného. Hlasuji pro třetí variantu a slibuji, že vám příprava nezabere příliš mnoho času.

6. 9. 2016 3 min. čtení Gabriela Bartošovská
Svačiny pro děti do školy

Ideální svačinka „z domova“ je každý den trochu jiná – ono když už pátý den za sebou vybalujete chleba s něčím, člověku se to přejí, i kdyby měl každý den jinou parádní pomazánku. Proto jsou moje svačinky navíc ještě různorodé. I mě pak mnohem víc baví je připravovat.

Do přípravy všech tří receptů (plněné palačinky, domácí müsli tyčinky i zeleninového salátu) můžete navíc zapojit i děti. Znáte to, co si člověk připraví sám, to mu hned víc chutná.

Plněné palačinky

Na palačinky slyší každý, tak toho využijte a vyzkoušejte i slanou variantu.

Suroviny

Na palačinky:

  • 5 vajec
  • 350 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g špaldové mouky hladce mleté
  • špetku soli
  • pár kapek slunečnicového oleje + na pánev

Na plnění:

  • 1 velká lučina
  • 1 polévková lžíce bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 2 lístky bazalky

K tomu navíc:

mrkev, okurka, rajče, paprika, kedlubna…

Postup

  1. Rozkvedlejte vejce v mléku a postupně přisypávejte mouku. Nemíchejte vařečkou, ale metličkou. Pěkně postupně, aby se vám nevytvořily hrudky. Přidejte špetku soli a pár kapek oleje. Těsto musí být tak akorát husté. Nechejte 20 minut odstát.
  2. Smíchejte si lučinu s jogurtem, špetkou soli a natrhejte bazalku. Zeleninu očistěte a nakrájejte.
  3. Pánev pořádně rozpalte, kápněte pár kapek oleje a pusťte se do smažení. Palačinku otáčejte vždy, až jde pěkně sama odlepit. Pokud máte kvalitní pánev, další tuk už není třeba přidávat.
    Palačinky nechte vychladnout, namažte, zamotejte a přidejte zeleninu.

Domácí müsli tyčinky

Müsli tyčinky jsou parádní variantou na svačiny do školy i na výlety. Problém je, že ve většině kupovaných je zbytečně moc cukru nebo jsou uměle navoněné. To vám u těchto domácích rozhodně nehrozí, tady sladíte banánem a datlemi.

Suroviny

  • 250 g ovesných vloček
  • 250 g špaldových vloček
  • 50 g sezamových semínek
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 2 zralé banány
  • 250 g sušených datlí
  • 150 g sušených banánů natural

Postup

  1. Na plechu s pečicím papírem smíchejte vločky a semínka a dejte péct na 8 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
  2. Zralé banány a dvě třetiny datlí rozmixujte. Zbylou třetinu datlí a sušené banány nakrájejte na malé kousíčky.
  3. Sesypte si upečené vločky a semínka, přidejte veškeré ostatní ingredience a promíchejte vařečkou.
  4. Otočte pečící papír a namačkejte na něj hmotu tak, aby byla tlustá zhruba 1-1,5 cm.
  5. Dejte péct na 20–30 minut do vyhřáté trouby na 180 °C. Po vytažení nechejte vychladnout a můžete krájet. Uschovejte v dobře těsnící nádobě.

Zeleninový salát s tuňákem

U nás doma tuňák docela frčí, takže proč toho nevyužít a nepřidat ho i do salátu. Uvedené množství vystačí na dvě až tři porce, podle toho, jak velké máte doma jedlíky.

Suroviny

  • 1 salátová okurka
  • 6 rajčat (volte klidně i oranžová a žlutá, ať je salát pěkně barevný)
  • 1 bílá paprika
  • 1 plechovka kvalitního tuňáka v oleji
  • lístky bazalky
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Zeleninu důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte tuňáka, lehce osolte a opepřete, přidejte bazalku a máte hotovo.

Čtěte také: Připravte si domácí limonády bez přidaného cukru

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články