Ideální svačinka „z domova“ je každý den trochu jiná – ono když už pátý den za sebou vybalujete chleba s něčím, člověku se to přejí, i kdyby měl každý den jinou parádní pomazánku. Proto jsou moje svačinky navíc ještě různorodé. I mě pak mnohem víc baví je připravovat.
Do přípravy všech tří receptů (plněné palačinky, domácí müsli tyčinky i zeleninového salátu) můžete navíc zapojit i děti. Znáte to, co si člověk připraví sám, to mu hned víc chutná.
Plněné palačinky
Na palačinky slyší každý, tak toho využijte a vyzkoušejte i slanou variantu.
Suroviny
Na palačinky:
- 5 vajec
- 350 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 50 g špaldové mouky hladce mleté
- špetku soli
- pár kapek slunečnicového oleje + na pánev
Na plnění:
- 1 velká lučina
- 1 polévková lžíce bílého jogurtu
- špetka soli
- 2 lístky bazalky
K tomu navíc:
mrkev, okurka, rajče, paprika, kedlubna…
Postup
- Rozkvedlejte vejce v mléku a postupně přisypávejte mouku. Nemíchejte vařečkou, ale metličkou. Pěkně postupně, aby se vám nevytvořily hrudky. Přidejte špetku soli a pár kapek oleje. Těsto musí být tak akorát husté. Nechejte 20 minut odstát.
- Smíchejte si lučinu s jogurtem, špetkou soli a natrhejte bazalku. Zeleninu očistěte a nakrájejte.
- Pánev pořádně rozpalte, kápněte pár kapek oleje a pusťte se do smažení. Palačinku otáčejte vždy, až jde pěkně sama odlepit. Pokud máte kvalitní pánev, další tuk už není třeba přidávat.
Palačinky nechte vychladnout, namažte, zamotejte a přidejte zeleninu.
Domácí müsli tyčinky
Müsli tyčinky jsou parádní variantou na svačiny do školy i na výlety. Problém je, že ve většině kupovaných je zbytečně moc cukru nebo jsou uměle navoněné. To vám u těchto domácích rozhodně nehrozí, tady sladíte banánem a datlemi.
Suroviny
- 250 g ovesných vloček
- 250 g špaldových vloček
- 50 g sezamových semínek
- 80 ml slunečnicového oleje
- 2 zralé banány
- 250 g sušených datlí
- 150 g sušených banánů natural
Postup
- Na plechu s pečicím papírem smíchejte vločky a semínka a dejte péct na 8 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
- Zralé banány a dvě třetiny datlí rozmixujte. Zbylou třetinu datlí a sušené banány nakrájejte na malé kousíčky.
- Sesypte si upečené vločky a semínka, přidejte veškeré ostatní ingredience a promíchejte vařečkou.
- Otočte pečící papír a namačkejte na něj hmotu tak, aby byla tlustá zhruba 1-1,5 cm.
- Dejte péct na 20–30 minut do vyhřáté trouby na 180 °C. Po vytažení nechejte vychladnout a můžete krájet. Uschovejte v dobře těsnící nádobě.
Zeleninový salát s tuňákem
U nás doma tuňák docela frčí, takže proč toho nevyužít a nepřidat ho i do salátu. Uvedené množství vystačí na dvě až tři porce, podle toho, jak velké máte doma jedlíky.
Suroviny
- 1 salátová okurka
- 6 rajčat (volte klidně i oranžová a žlutá, ať je salát pěkně barevný)
- 1 bílá paprika
- 1 plechovka kvalitního tuňáka v oleji
- lístky bazalky
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
Postup
Zeleninu důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte tuňáka, lehce osolte a opepřete, přidejte bazalku a máte hotovo.
Čtěte také: Připravte si domácí limonády bez přidaného cukru