Právě čtete

Svačiny do školy – pět úžasných pomazánek

103903  
Sdílet: 

Svačiny do školy – pět úžasných pomazánek

Myslím, že pět pomazánek a skvělý bylinkový chleba Dědka kořenáře jim zavře pusinky minimálně na svačinovou přestávku. A my si šplhneme u úči, že mají děcka super zdravou sváču!

6. 9. 2015 5 min. čtení Kateřina Winterová
Svačiny do školy – pět úžasných pomazánek

Srdečně zdravím všechny fanoušky Herbáře! Píšu vám ze střižny, kde právě dokončujeme už třetí sérii pořadu. Jsem nadšená! Naši kluci od kamer a hlavně pan režisér si dali záležet a nasbírali stovky skvělých záběrů přírody, západů Slunce a super jídla a receptů.

Jsem taky trochu znavená, protože natočit 16 dílů se všemi vařícími dny, výlety a ilustráky (jako: podrž ten kvítek s vosou na stonku, pak budeš řídit traktor a pak si stoupni mezi ty prasnice, atd.) nám dalo docela zabrat. A jsem taky šťastná, že máme tolik skvělých fotek od Adama Holého a pracujeme společně na třetím dílu naší kuchařky Vaříme podle Herbáře. S Lindou nám to díky němu bude zase slušet. :) Prostě jsme celý rok tvrdě pracovali, abychom vás mohli opět inspirovat a přinést věčné léto do vašich životů a kuchyní.

Na trati jsme v prvním díle potkali Hanku Zemanovou, tedy krásnou, moudrou ženu, které můžete věřit, že vám uvaří fakt zdravě, ale hlavně strašně chutně. Hned za rohem na nás vybafnul starý známý Dědek kořenář. Ale kdo nám pořád leze do cesty, je Jamie Oliver.

_DSC9746

A o co vlastně půjde v prvním díle? Hlavně o dobré svačinky, nejen pro naše školou povinné děti. Máme jich s Lindou celkem pět. Co dítě, to názor na obsah svačinové krabičky. Tak jsme těm mlsným tlamičkám daly na výběr.

Mrkvová pomazánka s ořechy a mátou

Suroviny

  • 1 větší mrkev
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 6 lístků máty
  • 2 balení Lučiny (á 100 g)
  • 1 lžíce jablečného moštu
  • tmavý chléb k podávání
  • 1 jablko k podávání podle chuti

Postup:
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Ořechy, brusinky a mátové lístky nasekáme a promícháme s mrkví. Vmícháme lučinu, zalijeme moštem a promícháme na hladký krém. Podáváme na chlebu s plátky jablek. 

Dýňová pomazánka

_MG_2459

Suroviny

  • 1 dýně hokkaido
  • ½ špagetové dýně
  • 1 lžička olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 hrstka směsi semínek (len zlatý, len hnědý, chia a sezam)

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Hokkaido dýni nakrájíme na čtvrtky, špagetovou rozpůlíme a upečeme doměkka, trvá to zhruba 45 minut. Vydlabeme dužinu a ještě ji rozmačkáme. Přidáme olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a semínka. Množství koření a dalších ingrediencí ladíme dle chuti.

Pomazánka z uzené makrely

Suroviny

  • 2 uzené makrely (á 200 g)
  • 2 balení Lučiny (á 100 g)
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petržele
  • 1 jarní cibulka k podávání
  • celozrnné pečivo k podávání

Postup
Makrely rozřízneme podél páteře, vyjmeme kostru a obereme maso do misky. Rozmačkáme vidličkou, přidáme lučinu a promícháme, aby se ryba se sýrem spojily. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme a vmícháme petrželku. Podle chuti můžeme podávat s nasekanou jarní cibulkou.

Srbský ajvar

_MG_2452

Suroviny

  • 5 podlouhlých červených paprik (kapií)
  • 5 zelených paprik
  • 2 lilky
  • 1 palice česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo dle potřeby
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo vinného či jablečného octa podle chuti
  • 1 lžíce mletého černého pepře nebo dle chuti
  • 1 lžička soli nebo dle chuti

Postup
Troubu předehřejeme na 230 °C, nebo rozpálíme gril. Papriky a lilky narovnáme na plech nebo na grilovací plotýnku a pečeme je v troubě či na grilu zhruba 30 minut, až se na slupce začnou vytvářet puchýřky a zčerná. Vyjmeme, papriky dáme do jedné misky a lilky do druhé, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 10 minut zapařit, slupka pak půjde krásně stáhnout.

Papriky a lilky oloupeme, odkrojíme stopku a zbavíme semínek. Rozmixujeme dohladka s oloupanými stroužky česneku, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou nebo octem. Promícháme a pomalu přiléváme za stálého míchání olej do konzistence kaše. Uložíme do chladničky, nebo rozdělíme do čistých, suchých sklenic a sterilujeme 10 minut v hrnci s horkou vodou.

Bulharská lutenica

_MG_2446

Suroviny

  • 4 zelené papriky
  • 4 červené papriky
  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 100 ml olivového nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička soli nebo dle chuti
  • 1 lžíce cukru nebo dle chuti

Postup
U této pomazánky je začátek postupu naprosto stejný jako u ajvaru. Tedy předehřejeme si troubu 230 stupňů nebo použijeme gril. Na plech si vyskládáme papriky a lilky a pečeme je cca půl hodiny. Pak je vyndáme, dáme do svých vlastních misek a přetáhneme potravinářskou fólií, aby se alespoň na 10 minut zapařily. Po zapaření z nich totiž velmi snadno stáhneme slupku.

Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme stopky a rozmixujeme v mixéru na pastu. Vlijeme do hrnce a necháme na středním stupni vařit, až se objem tekutiny zmenší zhruba o třetinu. Trvá to zhruba 20–30 minut.

Mezitím oloupeme papriky, rozkrojíme je a rozmixujeme dohladka, lilky zpracujeme stejným způsobem. Do rajčat přidáme papriky a vaříme 15 minut, vmícháme lilky a necháme ještě 1 hodinu probublávat na nízkém stupni. Osolíme, osladíme, vmícháme olej a necháme ještě 15 minut povařit. Rozlijeme do čistých, suchých, horkých sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru, nebo můžeme plné sklenice ještě 10 minut sterilovat v hrnci s horkou vodou.

Bylinkový chléb podle Dědka kořenáře

_DSC9753

Suroviny:

  • 200 g pšeničné mouky (typ česká jednozrnka)
  • 200 g pšeničné mouky (typ česká červená pšenice)
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g amarantové mouky odtučněné
  • 50 g mletého ostropestřce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce drceného listu kopřivy
  • 1 lžíce drceného kořene lopuchu
  • 1 a půl lžíce violky trojbarevné
  • 1 lžíce anděliky
  • 1 hrst namočeného lněného semínka (cca 4 hodiny)
  • 1 lžíce sušeného listu borůvky
  • 1 kostka sušeného droždí nebo kvásek
  • 500–600 ml vody

Postup:
Nejdříve si připravíme suchou směs ze čtyř druhů mouky, přidáme ostropestřec, sůl, cukr a nadrobno namleté sušené bylinky. Vše promícháme a tím získáme základní směs na bylinkový chléb. 600 gramů suché směsi dáme s vodou, droždím a polovinou namočeného lněného semínka péct do pekárny na chleba (v poměru mouky a vody postupujte dle návodu výrobce). U moderních pekáren pak už nemusíte dělat nic víc – vše si samy promíchají a chleba upečou dle zvoleného programu.

Případně pokud nemáme pekárnu, uděláme si chléb tradičně. Tzn. přiléváme vodu do směsi dle toho, jak ji bude nasávat. Poté mícháme a hněteme, až získáme hladké měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout v ošatce. Těsto opět prohněteme, vytvarujeme hezký bochník a pečeme v troubě zhruba 50 minut na 180 °C, dokud se na povrchu nevytvoří tmavá kůrka.

_DSC9425

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články