Dnes už si snídani bez zásoby „porridge“ ani nepředstavuju a celkem znervózním, když se obsah sklenice s mou domácí kaší zmenšuje. Pronikla jsem zkrátka do tajů tohoto jednoduchého jídla našich Britů, tedy předků. Dokážu si vychutnat přirozenou chuť obilovin a vařením krásně nabobtnalých semínek. Sladkost obstará sušené ovoce nebo třeba vanilkové rostlinné mléko.
Tahle teplá snídaně mi dodá celkem dost energie a nemám po chvíli chutě na něco dalšího, což se mi například po pečivu s máslem často stává. Chci vás navnadit a přesvědčit, že tahle super kaše stojí alespoň za vyzkoušení. Je mi jasné, že měnit zajeté snídaňové zvyky je obtížné, a tak můžete tuhle dobrotu zkusit ke svačině! No, chabý pokus, dobře, ale uvažte, jak zdravá tahle kaše je! A slovo super není vůbec mimo. Vločky obecně obsahují spoustu vlákniny. Ta je blahodárná pro váš zažívací systém. Pohanka pomáhá díky rutinu cévám a patří do skupiny „zahřívacích“ potravin. To se v zimě hodí, ne? Semínka díky obsahu kvalitních olejů bojují s civilizačními chorobami. Goji (čti godži) neboli kustovnice čínská podporuje obranyschopnost organismu. A moruše je superpotravina se sáhodlouhým výčtem pozitivních účinků na naše zdraví, působí proti cukrovce i vysokému tlaku. Neváhejte a namíchejte si svoji skvělou, domácí superkaši bez přidaného cukru, palmového oleje a protihrudkujících látek. Ale jestli mermomocí chcete, můžete si je tam nasypat taky. Blé… :)
Suroviny
100 g ovesných vloček
100 g žitných vloček
100 g pohankových vloček
20 g chia semínek
20 g dýňových semínek
20 g slunečnicových semínek
20 g směsi lněných semínek (zlatých, hnědých) a sezamu
hrst sušené moruše
hrst goji
200 ml mléka (kravského, ovčího, rostlinného…)
Postup
Všechny suroviny smícháme dohromady a uchováme v uzavíratelné nádobě v suchu a temnu. Na přípravu 1 porce kaše odebereme 4 polévkové lžíce směsi a zalijeme 200 ml mléka. Necháme dojít k varu a povaříme asi 7 minut, zkrátka do zhoustnutí. Doporučuji na vaření rendlík s tlustším dnem. Hned podáváme. Můžeme dosladit sirupem dle výběru a chuti.