Právě čtete

Běhání s kočárkem: Moje tipy pro mámy (i táty), které nic nezastaví

14242  
Sdílet: 

Běhání s kočárkem: Moje tipy pro mámy (i táty), které nic nezastaví

Pokud jste milovník běhu a zároveň je ve vaší rodině někdo, kdo se vejde do kočárku, můžete spojit příjemné s užitečným a vyrazit ven sbírat běžecké kilometry společně. Jako rekreační běžkyně a máma vám v tomhle článku předám tipy a rady, které jsem v uplynulých měsících při sportování s naší holčičkou nasbírala.

7. 4. 2021 4 min. čtení Michala Zapalačová
Běhání s kočárkem: Moje tipy pro mámy (i táty), které nic nezastaví

Běhání za dva (nebo víc)! Než poprvé vyrazíte běhat s kočárkem, nezapomeňte, že je to trochu větší dřina než běhat sám za sebe. S kočárem je dobré se snažit běžet vzpřímeně, nepřenášet na kočárek váhu a příliš se o něj neopírat. Držet se oběma rukama madel, případně, když se někde na rovince budete cítit na držení pouze jednou, nezapomeňte ruce střídat.

Za sebe mám na běhání s kočárem nejradši to, když jdu pak bez něj – přijde mi, jako by mě někdo nadnášel. Musím se tady nicméně veřejně přiznat, že když s námi jde běhat i manžel, ke kočárku se dobrovolně příliš nehrnu, tlačit těch pár kilo navíc je opravdu znát.

„Velmi doporučuji naučit se tzv. brániční dýchání – nosem a do břicha. Nepůjde to hned, začněte ho trénovat nejprve při chůzi. Nebuďte na sebe přísní, ale buďte trpěliví. Jakmile si bránice na nový pohyb zvykne, bude se zapojovat sama automaticky.“

– Soňa K.

Bběh s kočárkem má i své trenéry

Pokud jste se rozhodli začít s během úplně od začátku, je fajn nejdřív pár tréninků zvládnout bez kočáru a získat v běhu i v jeho technice trochu jistotu, nejlépe pod dohledem běžeckého trenéra či aspoň zkušeného běžce. Určitě se mrkněte na internet, zda ve svém okolí nemáte přímo trenéra, který se zabývá technikou běhu s kočárkem.

Spokojené dítě = spokojený rodič

V některých případech mám z úměry spokojený rodič = spokojené dítě už snad i osypky, nicméně u běhu to z mého pohledu platí obráceně téměř stoprocentně. Nic totiž nepokazí atmosféru tak jako nešťastné dítě snažící se dostat z kočárku.

Abyste si společný čas venku užili všichni, je vhodné zvolit to správné načasování i délku běhu. Když byla holčička mladší, chodila jsem s ní běhat tak, aby v kočárku spala. Teď už to vybírám spíš naopak, ráda se z kočárku dívá ven a povzbuzuje mě. Když běhám s kočárkem, neberu si sluchátka, a to ani když malá usne. Potřebuji slyšet, kdyby plakala a navíc mi to nepřijde bezpečné vzhledem k tomu, že pak člověk tolik nevnímá, co se děje okolo.

Trasu bude potřeba miminku či dítěti přizpůsobit, a to nejen z hlediska terénu, ale i z hlediska vzdálenosti od domu. Pokud s běháním s kočárem začínáte, je fajn vybrat spíše kratší okruh kolem domu a ten oběhnout vícekrát, než se vzdálit víc a zjistit, že váš malý spoluběžec nemá dnes na běhání náladu.

Vždy je taky potřeba zvolit správné oblečení a dostatečnou zásobu zábavy – ať už to jsou hračky nebo oblíbená dobrota, jednoduše tak, aby se dítě v kočárku nezačalo nudit. Naší klasikou jsou knížky s vyklápěcími okýnky a magnetické stavebnice, jen v zimě je to kvůli rukavicím obtížnější.

Komfort za každého počasí

Pokud je velká zima, nebojte se do kočárku dát ohřívací lahev či přes něj přehodit pláštěnku, i když zrovna neprší ani nesněží. Ve velkém vedru zase nezapomeňte sluneční clonu. Tepelný komfort vašeho sparing partnera je stejně důležitý jako ten váš.

Myslete taky na to, že se může stát, že budete muset zastavit a delší dobu se věnovat dítěti, proto oceníte přibalený teplejší vršek proti prochladnutí. Výhoda toho, že s sebou na běh berete i kočárek, je velké množství úložného prostoru, kam se vejde všechno potřebné. Můžete tak s sebou přibalit veškeré každodenní nezbytnosti i speciality na běh a nemusíte u toho přemýšlet, kam to všechno dáte.

Myslete na správné obutí


Boty je třeba vybírat alespoň o číslo větší, s ohledem na váhu běžce a terén, ve kterém budete běhat. Pokud to myslíte s běháním vážně, určitě není od věci nechat si vyšetřit došlap a pořídit si obuv odpovídající vaší fyziologii.

Bezpečí na prvním místě

Vedle načasování a správné výbavy je další zásadní součástí dobrého běhu vhodný kočárek.

Na trhu už je kvalitních kočárků na běh několik, ať už klasických tříkolových a čtyřkolových či víceúčelových vozíků, které můžete použít pak i za kolo či při běžeckém lyžování. Vždy dbejte na instrukce výrobců, a to v celé jejich šíři, od minimálního věku dítěte po vhodný terén či maximální zatížení.

Za sebe považuji u běžeckého kočáru zásadní hlavně:

  • přítomnost ruční brzdy na madle
  • bezpečné upevnění dítěte v kočáru
  • co nejpohodlnější jízdu pro všechny zúčastněné

Ruční brzda usnadňuje manipulaci a zejména při seběhu mi dovoluje cítit potřebnou jistotu v ovládání kočárku. Dostatečné připoutání dítěte pak zajistí, že i při případném karambolu dítě zůstane tam, kde má. Můžete být totiž ten nejlepší běžec na světě, ale některé věci, například cyklistu v protisměru nebo psa, předvídat nemůžete, a je proto lepší být připraven. Taky je potřeba mít za kočárkem dostatek místa na nohy – krok při běhu je delší než při klasických procházkách a škrtat špičkami o konstrukci samozřejmě není žádoucí.

„Osobně bych rozhodně nikdy neběhala s kočárkem, který k tomu není určený. Jednou mi do kočárku při běhu narazilo rozjíždějící se auto (naštěstí ne mojí vinou). Ačkoliv nejelo snad ještě ani rychlostí kroku, připadalo mi to jako velká rána a byla jsem vážně vděčná, že syn sedí v kočáru s perfektní stabilitou a boudou s kovovou konstrukcí a trojbodovým bezpečnostním pásem.“

–Jana D.

Běžecké kočárky mívají i další vychytávky – kromě výše uvedeného je to často popruh na zápěstí, který v případě kolize zabrání odjetí kočáru, či reflexní prvky, aby vás nezaskočilo případné setmění. Já na kočárku vozím navíc dvě světýlka, která používám i v neběžeckém režimu.

A kdy jsme vlastně začaly běhat společně?

S naší holčičkou jsme byli poprvé běhat na rovné stezce pro kolečkové brusle, a to v jejích čtyřech měsících.

I to mně osobně přišlo poměrně brzo, ale vzhledem k pomalému tempu a hladkému povrchu to pro ni byla spíše taková rychlejší procházka. I pár dalších měsíců jsme terén pečlivě hlídali, abychom se vyhnuli nadměrným otřesům pro krční páteř, před kterými nás varoval jak pediatr, tak fyzioterapeutka. V tomhle ohledu lze opravdu doporučit nic neuspíšit a běhu se do určité chvíle věnovat raději o samotě.

Tak kdy vyrazíte? :-) Při výbězích potkávám čím dál víc aktivních rodičů s kočárky a ráda vidím, že se sport stává součástí životů dětí už od malička. Já běh považuji za jeden ze způsobů, jak si vyčistit hlavu a strávit aktivní čas s dítětem na čerstvém vzduchu a věřím, že nejsem sama. Tak přichystejte kočár, pasažéra nebo pasažéry a hurá sbírat kilometry!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články