Právě čtete

Mám miminko a vrátila jsem se do práce. Tipy, jakých chyb se vyvarovat

11941  
Sdílet: 

Mám miminko a vrátila jsem se do práce. Tipy, jakých chyb se vyvarovat

Co nás táhne do práce, to je poměrně zřejmé. Proč jsou ale některé mámy po nástupu nespokojené? Je tady pár věcí, na které je dobré si dát před návratem do práce pozor.

3. 4. 2021 4 min. čtení Vlaďka Kolaříková
Mám miminko a vrátila jsem se do práce. Tipy, jakých chyb se vyvarovat

Naše republika je unikátní v možnostech volby délky rodičovské dovolené. My, mámy, můžeme zůstat doma do čtyř let věku dítěte i déle. Statistiky i praxe ale ukazují, že řada maminek má potřebu začít pracovat dříve, než jim vyprší délka mateřské nebo rodičovské dovolené. Nejinak jsem na tom byla i já.

Hlavní rada zní – nespěchejte!

Většina žen, které znám, touží co nejdříve skloubit roli matky a pracující ženy. Chtějí se seberealizovat a nadále rozvíjet, i když do jejich života vstoupilo mateřství. Je to naprosto přirozené a já tomu fandím.

Ani ekonomická stránka není od věci. Přispívat do rodinného rozpočtu ve chvíli, kdy se rodina rozrostla, je rozhodně smysluplné. Ale… rozhodně se nevyplácí věci příliš uspěchat.

Z vlastní zkušenosti bych doporučila užít si roli matky naplno, co nejdéle to jde, pokud vám to finanční a další situace dovolí. Přece jen – děti vyrostou a jejich první měsíce a roky nám už potom nikdo nevrátí. Podle psychologů je především první půlrok nejdůležitější pro utváření unikátního pouta mezi matkou a dítětem a určuje pak jejich vztah po zbytek života. První měsíce po porodu si žena ukotvuje roli matky a rodina si zvyká na vše, co souvisí s rodičovstvím. Je to velmi náročné období, a proto by podle mě profesní ambice měly zatím počkat. Sama jsem často měla pocit, že mi něco uteče, ale opak je pravdou.

Zůstat doma nemusí znamenat úplně vypadnout z oboru

Čtěte, zajímejte se o dění kolem sebe i o svůj obor a v rámci možností rozvíjejte své schopnosti, dovednosti i flexibilitu. Vše brzy bohatě zúročíte. Mně osobně hodně pomáhalo i zůstat alespoň na dálku v kontaktu s kolegy.

Potřeby vaše a zaměstnavatele

Ve chvíli, kdy se rozhodnete vrátit se do práce je velmi důležité, aby se potkaly představy o míře vašeho pracovního nasazení s potřebami zaměstnavatele.

Musíte si být jistá, kolik času můžete práci vyčlenit, a potvrdit si, že to splňuje očekávání dané firmy. V Česku se trend zkrácených úvazků začíná pozvolna rozvíjet pozitivním směrem, ale vždy půjde o velmi individuální přístup ze strany zaměstnavatele a vzájemnou domluvu.

Práce nejen na plný úvazek

Možností zapojit se do pracovního procesu je celá řada – projekty, individuální pracovní plán, dohody či zkrácené úvazky nebo práce z domova, které aktuálně nahrává rozvoj technologií i nová situace ve společnosti.

Velkou výhodou je, když se člověk vrací do stejné firmy, ze které odešel. Osobně mi bylo nejpříjemnější to, že jsem znala prostředí, interní zvyklosti, procesy i většinu lidí. Pokud byste se také ráda vrátila do své původní práce, určitě doporučuji zůstat se zaměstnavatelem v kontaktu, zároveň ale sledovat i jiné pracovní příležitosti pro případ, že by vám bývalé místo z jakéhokoli důvodu později už nevyhovovalo.

„Do práce jsem se vrátila, když byl dceři rok. Do stejné firmy i oboru, jen na trochu jinou pozici. Přála jsem si skloubit rodinné a pracovní povinnosti, které mne rozvíjí a dávají mi prostor pro seberealizaci. Zpočátku šlo o práci na dohodu o provedení práce (DPP), s narůstající agendou jsem přešla na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a později, když jsem měla možnost využít služeb soukromé školky, se mi otevřela příležitost pracovat na částečný úvazek.“ – manažerka společenské odpovědnosti, Tchibo Praha

Školka, jesle ano, ale mějte plán B

Než se dohodnete se svým zaměstnavatelem na konkrétní pozici a úvazku, mějte zajištěné jesle, školku nebo chůvu, tedy nějakou stálou a pravidelnou péči o vašeho potomka, kterou už budete mít i vyzkoušenou.

Dá vám to jistotu, že péče o potomka bude probíhat bezproblémově. Bylo by velmi nezodpovědné nastoupit do práce jen s příslibem například kamarádky nebo sousedky, že pomohou s hlídáním. Tyto pomocníky, včetně prarodičů a partnera, si určitě hýčkejte, ale nechce si je jako plán B pro případ zavřené školky, onemocnění dítěte a jiných neočekávaných událostí. Uvidíte, jak oceníte vy i oni, že je vaše prosba o hlídání jen ojedinělá.

„Do práce jsem se vracela, když synovi bylo dva a půl roku. Než jsem na zkrácený úvazek nastoupila, zhruba tři měsíce předem začal syn třikrát týdně chodit na dopoledne do skupinky dětí, aby si stihl na novou situaci zvyknout a my pak už během mého pracovního procesu nemuseli řešit nenadálé situace spojené s adaptací na školičku. Když pak ve třech letech přišel do klasické školky, zařadil se úplně bez problémů a já jsem si plynule mohla navýšit pracovní dobu ke spokojenosti nás všech.“ – Jana D.

Předpokladem úspěchu je, abyste pro dítě, a tím i pro sebe, vytvořila zázemí, o kterém nebudete pochybovat. Jen tak se můžete 100% soustředit na práci a nerozptylovat se myšlenkami, jak to ten vás drobeček bez vás zvládá. Získáte tak prostor plnit si své profesní sny, plně se realizovat a upevňovat své sebevědomí v pracovní oblasti.

Paradoxně, díky tomu, že jsem začala pracovat, následný společně strávený čas s dětmi jsem si užívala o to intenzivněji. V práci jsem si odpočala od mateřství a pak jsem měla novou sílu a čistou hlavu na všechny naše společné aktivity. Důležité je mít srovnáno sama se sebou, co chcete a mít podporu vašich blízkých.

– Vlaďka Kolaříková, Tchibo Česká republika

„Do práce jsem se vracela, když měl syn rok a půl. Přijali ho do jeslí a firma mi umožnila individuální pracovní plán, díky kterému si při práci můžu pořád užívat být mámou. Někdy sice jde o pořádnou dávku nervů vše zorganizovat, zvláště v období ‚rýmiček‘, ale díky partnerovi to zatím zvládáme. Jsem šťastná, že se seberealizuji, v práci si vyčistím hlavu, věnuji se sama sobě a pak si více užívám i obyčejného dne se synem, který strávíme obhlídkou mravenišť, kaluží a kanálů kolem domu.“ – specialistka na zákaznickou péči, Tchibo Praha

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články