Právě čtete

Ledové matcha latté s jahodami: Vyzkoušejte trend letošního léta, který osloví i ty, komu doteď zelený čaj matcha nevoněl

3333  
Sdílet: 

Ledové matcha latté s jahodami: Vyzkoušejte trend letošního léta, který osloví i ty, komu doteď zelený čaj matcha nevoněl

Osvěží, povzbudí na pěkně dlouho, a ještě chutná! Tenhle ledový nápoj je trendem letošního léta ve spoustě kaváren a řetězců na celém světě a občas na něj narazíte i u nás. Jako velká fanynka zeleného čaje matcha jsem jahodovou verzi musela taky vyzkoušet. A už teď můžu říct, že ledové matcha latté s čerstvými kousky jahod se stane i mým „Summer Hitem 2024“.

27. 6. 2024 4 min. čtení Helena Suchá
Ledové matcha latté s jahodami: Vyzkoušejte trend letošního léta, který osloví i ty, komu doteď zelený čaj matcha nevoněl

Hned na začátku se přiznávám, že i mně trvalo pár let, než jsem se k japonskému čaji matcha pořádně propila a začal mi vonět. Dost často totiž záleží nejen na kvalitě čaje, ale i na způsobu přípravy. Já samozřejmě začínala s klasickým pytlíkovým čajem, který má k originálu daleko (kvalitou a nedivila bych se, kdyby i místem původu). A když už jsem se dostala k poměrně kvalitnímu čajovému prášku, zalévala jsem ho vroucí vodou, což byla další chyba, která snižuje nejen chuť čaje, ale i jeho účinky. No, japonští čajovníci by mě rozhodně nepochválili. :-)

Dnes je pro mě denní dávka matchi – teplé i podávané na ledu – stejně důležitá jako šálek čerstvě filtrované kávy. Okamžitě mě nakopne, a ještě pak mám dobrý pocit, že tělu dopřávám i něco zdravého. Všem, které matcha s mlékem neoslnila pro její lehce „rybí“ vůni, doporučuji začít s matchou podávanou na ledu. Studená verze není tolik aromatická a okamžitě osvěží – možná proto ji lidé spíše dobrovolně pijí ve formě limonád.

Co je vlastně ta blahodárná matcha

Matcha je jemně mletý prášek z mladých listů zeleného čaje, který se tradičně používá v japonských čajových obřadech. Na rozdíl od běžného zeleného čaje, kde se listy louhují a poté vyhodí, u matchi konzumujeme celý list. Získáváme tak více živin a antioxidantů – především katechiny, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Matcha také obsahuje aminokyselinu L-theanin, jejíž relaxační účinky pomáhají při úzkostech, stresu a nespavosti. A co je hlavní, díky vysokému obsahu kofeinu, který se do těla uvolňuje pozvolně, nám matcha dodá energii bez náhlého poklesu.

Jak se matcha připravuje

  1. Japonci a další milovníci tohoto čaje začínají tím, že do speciální misky (chawan) přidají 1–2 gramy matcha prášku.
  2. Pak nechají vařit, ale nevařit! vodu na teplotu 70–80°C. Trochu horké vody nalijí do misky hned, aby prášek navlhčili a vytvořili tak „matcha pastu“.
  3. Následně přilijí zbývající vodu a začnou šlehat. Používají k tomu speciální bambusový šlehač (chasen) kmitáním zápěstí s ní matchu šlehají rychlými krouživými pohyby do tvaru písmene „M“ nebo „W“, dokud se na hladině čaje nevytvoří pěna.

jak se připravuje matcha

Recept na ledové matcha latté s jahodami

Hned na začátku je dobré si říci, jestli chcete raději sladší nápoj, nebo spíše kyselejší. Já obecně nesladím, proto si vystačím pouze s čerstvými jahodami, návštěvě pak vmíchávám do rozmačkaných jahod na dně skleničky med. Pozor! Med vždycky dávejte hned na začátku, pokud byste doslazovali svůj ledový nápoj později, nebude se mu chtít ze lžičky do skleničky.

Na internetu najdete i recepty, kde místo čerstvých jahod používají džem nebo rozvar – možností je spousta a záleží jen na vaší chuti. Já mám tohle ovoce ráda v jeho nejčerstvější podobě, jen mu trošku poupravím konzistenci, aby pustilo šťávu a vešlo se případně do brčka.

Co potřebujeme na 1 šálek/sklenici:

  • 1–2 lžičky matcha prášku
  • 2 lžičky medu v případě, že to máte rádi sladké
  • 200 ml mléka (já používám kravské, ale matcha perfektně chutná i s mandlovým mlékem)
  • 50 g čerstvých jahod (nasekaných nadrobno nebo rozmačkaných)
  • led

Jak postupujeme:

  1. Příprava čaje matcha: Do misky nebo širšího šálku přidáme matcha prášek a zalijeme jej přibližně 50 ml teplé vody (70 °C). Pomocí bambusové metličky vyšleháme čaj tak, aby se na hladině vytvořila pěna.
  2. Jahodové dno: jako první dáme do sklenice kousky jahod, můžeme si je ještě vidličkou rozmačkat, aby pustily šťávu.
  3. Ledové mléko: Do sklenice na jahodový základ nasypeme led a nalijeme mléko.
  4. Zelená je v topu: A přichází na řadu matcha. Čaj lijeme do sklenice ideálně přes led, aby se krásně oddělil od mléka a nápoj byl tříbarevný, dokud ho nebudeme chtít pořádně zamíchat a pít. 

Teď už jen vzít brčko nebo lžičku na promíchání a můžeme ochutnávat. Tak schválně, měla jsem pravdu? Změnili jste na matchu názor? Když se nepovede ani napoprvé, zkuste to do třetice. :-)

Dobrou chuť a na zdraví! 

Vše pro vaše sportovní léto

Vše pro vaše sportovní léto

Barevné dámské oblečení na každý oblíbený sport

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články