Proč záleží na hrubosti mletí kávy
Když melete kávová zrnka, je vždy potřeba najít zlatý střed. Pokud hrubost/jemnost nesedne, spolehlivě to poznáte na barvě, chuti a trvání extrakce (neboli „louhování“).
*Při přípravě french pressu moc jemné mletí způsobí, že sítko jde jen ztuha stlačit a káva je pak plná lógru. Oproti tomu příliš hrubé mletí je poznat hlavně na světlé barvě nápoje a vodnaté chuti.
Mlýnkové dilema: Ruční, nebo elektrický?
Už víme, jakou neplechu dokáže napáchat nesprávné mletí zrnek, takže můžeme zaměřit pozornost na mlýnky. Všehovšudy máte na výběr ze dvou možností:
- Buď se vydáte pohodlnější cestou a pořídíte si elektrický mlýnek,
- nebo jste často na cestách, kde se nechcete ochudit o SVOJI kávu, a tak si pořídíte ruční mlýnek.
- A bonusová třetí možnost: Sedí na vás od každého trochu, proto máte oba (přiznávám se, je to můj případ).
Dříve jsem měla jen ruční mlýnek, jenže s mojí denní spotřebou kávy jsem si koledovala o tenisový loket. Po nějaké době jsem objevila, že na osičku ručního mlýnku pasuje aku vrtačka… nicméně to bylo takové nemotorné. Přítel se na to už nemohl dívat, a tak jsem ještě toho roku našla pod stromečkem mlýnek elektrický. Ale ruční tím rozhodně nezůstal v zapomnění, stal se součástí výbavy našeho obytňáku.
Dejte přednost kamenům před čepelemi
Jestli se porozhlížíte po novém mlýnku, doporučuji vybírat z modelů s mlecími kameny. Ty namelou kávu hezky rovnoměrně. Dělají se i čepelové mlýnky, které zrnka rozsekají na malé kousky. Tam ale nedosáhnete takové rovnoměrnosti, a navíc se v nich káva přepaluje.
Ruční mlýnek
+ Je kompaktní, můžete si ho vzít všude s sebou.
− Složitěji se nastavuje a mletí trvá déle.
Elektrický mlýnek
+ Bleskově mele a snadno se nastavuje.
− Není to zrovna parťák na cesty.
Jak poznat správně namletou kávu
Všechny mlýnky s mlecími kameny se nastavují „šroubováním“. Buď se kameny přibližují, nebo oddalují. A vám klidně stačí jen zrak (případně hmat), abyste poznali ideální hrubost mletí. Nejlépe si to zažijete, když texturu porovnáte s něčím známým.
Sledujte:
Turek > hladká mouka
Espresso > polohrubá mouka až hrubá mouka
Moka konvička > hrubá mouka až cukr krupice
Filtrovaná káva > cukr krystal
French press > hrubá sůl
Nastavení mlýnku pro pokročilé
Ti největší kávoví nadšenci hledají naprostou dokonalost. Proto experimentují s jemnými nuancemi mletí. Neúnavně zkoušejí, co udělají s chutí drobné odchylky v hrubosti.
Meleme, meleme kávu… ale nejdřív nastavujeme mlýnek
U elektrického mlýnku je nastavování velmi snadné. Obvykle jen otáčíte kolečkem a orientujete se na vyznačené stupnici mletí (dokonce to jde i u většiny plnoautomatických kávovarů se zabudovaným mlýnkem – mrkněte do násypky na zrnka). Zato nastavování ručního mlýnku se může zdát jako oříšek. Obvykle se provádí zespoda. Po odšroubování nádoby na umletou kávu narazíte na vrut s matičkou, kterou podle potřeby utahujete a povolujete.
Elektrický mlýnek:
- Hrubost vždy měníme ve chvíli, když mlýnek mele, nebo je prázdný (ujistěte se ale, že mezi kameny nějaká zrnka nezůstala).
- Nastavení zvolíte podle vyznačené stupnice.
- Pokud přeci jen máte čepelový mlýnek, nic nenastavujete. Požadované hrubosti dosáhnete délkou sekání zrnek.
Ruční mlýnek:
- Hrubost upravujeme, pouze když je mlýnek prázdný a ani mezi kameny není žádné zrnko. Začínáme vždy od na doraz sevřených mlecích kamenů (ale s citem, není třeba je utahovat extra silně).
- Povolujeme kameny a počítáme, kolikrát mechanismus cvakne. U ručního mlýnku Tchibo nám to vyšlo takto:
-
- 3 cvaknutí – turecká káva
- 4 až 6 cvaknutí – espresso
- 8 cvaknutí – moka konvička
- 10 cvaknutí – filtrovaná káva
- 12 až 14 cvaknutí – french press
-
Tak mletí už máme zmáknuté. Ovšem dokonalý šálek kávy je o trošku komplexnější téma. Má na něj vliv mnoho faktorů jako správná gramáž zrnek, teplota vody, doba extrakce… ale nebojte, máme pro vás tahák.
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.