Právě čtete

Recept na nadýchanou roládu a tipy na zdobení korpusu malovanými vzory

16846  
Sdílet: 

Recept na nadýchanou roládu a tipy na zdobení korpusu malovanými vzory

Upečte si roládu, která je výjimečná tím, že už korpus je sám o sobě zdobený. Není to těžké, příprava zabere jen chvilku a přesto s tímto dezertem budete za hvězdu!

17. 3. 2021 3 min. čtení Kitchen Story
Recept na nadýchanou roládu a tipy na zdobení korpusu malovanými vzory

Rolády spousta z nás vnímá jako takový retro dezert, ale věřte, že tomu tak není. Rolády jsou pořád (nebo zase?) in, jsou nadýchané, vláčné a plné krému a hlavně je můžete připravit opravdu efektně. Prozradím vám několik svých vychytávek.

6 pravidel, které vám zajistí dokonalou roládu

Možná se vám zdá, že na přípravě rolády není nic složitého, že stačí vše srolovat. Aby byl ale výsledek takový, jaký má být, je třeba při pečení piškotové rolády dodržet pár pravidel.

  1. Důležité je zajistit, aby byl korpus nadýchaný. Toho docílíte tím, že dobře vyšleháte sníh. Šlehejte na menší výkon / nižší rychlost, aby se ve sněhu vytvořily drobné bublinky, které budou pevnější než ty velké.
  2. Aby si roláda zachovala svůj objem, je potřeba s těstem pracovat rychle, ale zároveň něžně, abyste těsto nepřepracovali.
  3. Korpus je třeba srolovat ještě teplý. Kdybyste ho nechali vychladnout, tak by se vám při rolování lámal.
  4. Roládu plňte vždy až po vychladnutí, aby se krém nezačal roztékat. Neroztírejte ho úplně do krajů, protože se při rolování bude lehce tlačit ven.
  5. Do rolády volte raději pikantní marmeládu. Skvěle se hodí rybízová, malinová nebo višňová.
  6. Vše bude lépe chutnat, když roládu dáte alespoň na hodinu odležet do lednice.

Ozdobte roládu podle sezony nebo příležitosti

Roláda se dá zdobit různými způsoby a pár z nich bych tady chtěla pro inspiraci zmínit.

Stejně jako já můžete použít dekorativní podložku, díky které vytvoříte barevný vzor na povrchu. Pokud tuto podložku nemáte, můžete vzory nakreslit tmavým těstem pomocí plnicího sáčku. Jak na to? Na pečicí papír nejprve nakreslete požadovaný motiv – tmavé těsto dáte do zdobicího sáčku a můžete se pustit do tvoření. Vzory pak překryjte světlým těstem. Aby vám obrázky zůstaly co nejhezčí, můžete je před překrýváním světlou částí těsta nechat na chvilku zapéct v troubě, čímž se zpevní jejich povrch a nerozpijí se.

Moje tipy na zdobení korpusu


Na jaře můžete namalovat kytičky, v zimě třeba sněhové vločky. Nebo popusťte uzdu fantazii a vyzkoušejte abstraktní vzory. Co třeba pruhy nebo puntíky? Je to jen na vás. Kromě tmavého kakaového těsta můžete také na vzorování použít světlé těsto, které obavíte – buď klasickými potravinovými barvivy, nebo některou z přírodních metod, například rozemletým lyofilizovaným ovocem, prachem z červené řepy nebo klidně modrou spirulinou. Černých barev můžete docílit přidáním rozemletého živočišného uhlí.

Hotovou roládu můžete také ozdobit máslovým krémem pomocí zdobicího sáčku nebo ho můžete rozetřít a posypat nasekanými ořechy nebo kokosem. Pokud máte rádi čokoládu, použijte čokoládovou polevu. K dozdobení jsou skvělé i jedlé květy a drobné ovoce.

Chuťové kombinace, které spolu ladí!

  • Maková roláda s tvarohem
  • Ořechová roláda s máslovým krémem
  • Kakaová roláda s pařížským krémem
  • Kokosová roláda s jemným kokosovým krémem
  • Piškotová roláda s kávovým krémem

Recept na piškotovou roládu s krémem z mascarpone a s malinami

Příprava rolády nezabere moc času, všehovšudy v kuchyni budete necelých 40 minut. Já jsem roládu pekla v silikonové vzorované formě. Pokud ji ale nemáte, můžete postupovat klasicky a ozdobné vzory předem vytvořte podle výše uvedených tipů.

Ingredience na korpus:

  • 6 vajec
  • 6 lžic krystalového cukru
  • špetka soli
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • olej na vymazání

Ingredience na náplň:

  • 100 ml 30% smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce malinové marmelády
  • 150 g malin

Suroviny na zdobení:

  • moučkový cukr
  • maliny
  • jedlé květy

Postup:

  1. Z trouby vyjměte mřížku a položte na ni silikonovou formu, bude se vám s ní lépe manipulovat (případně si připravte plech vyložený pečicím papírem). Formu vymažte ideálně olejem ve spreji. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  2. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli do tuhého sněhu.
  3. Obě směsi smíchejte opatrně dohromady. Přidejte 5 lžic mouky a znovu zlehka zamíchejte. Je důležité, abyste s těstem nepracovali přespříliš.
  4. Odeberte ¼ těsta a vmíchejte 1 lžíci kakaa. Do zbylého světlého těsta vmíchejte poslední lžíci mouky.
  5. Do vymazané formy nejdříve vlijte tmavé těsto a pomocí stěrky ho dostaňte do všech záhybů. Potom přebytečné těsto odstraňte stěrkou pryč.
  6. Teď vlijte světlé těsto a rovnoměrně ho rozprostřete do formy.
  7. Formu s těstem vložte společně s roštem do rozpálené trouby a pečte 10 minut.
  8. Upečený korpus pocukrujte moučkovým cukrem.
  9. Ještě teplý korpus opatrně zarolujte a nechte vychladnout.
  10. Mezitím si připravte krém. Nejdříve vyšlehejte šlehačku a pak do ní postupně zašlehejte mascarpone a cukr.
  11. Vychladlou roládu pomažte marmeládou, krémem a nakonec poklaďte malinami. Roládu srolujte a zlehka pocukrujte. Na závěr vše dozdobte malinami a drobnými květy.

Aby se dobře rolovalo


Pokud budete péct roládu klasicky na plechu, nezapomeňte ho vyložit pečicím papírem. Po dopečení ještě teplý korpus i s pečicím papírem opatrně zarolujte a nechte vychladnout. Poté teprve korpus plňte a roládu dokončete.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články