Právě čtete

Tři recepty na domácí směsi koření a zeleninový koncentrát do polévek a omáček

8498  
Sdílet: 

Tři recepty na domácí směsi koření a zeleninový koncentrát do polévek a omáček

Základem dobrých jídel je pro mě vždy kvalitní a správně použité koření. Ráda si směsi míchám sama doma, protože si můžu přesně zvolit jejich složení a často v něm vypouštím i sůl, která většinou bývá součástí kupovaných směsí.

11. 9. 2022 3 min. čtení Małgorzata Boroń
Tři recepty na domácí směsi koření a zeleninový koncentrát do polévek a omáček

Připravit si vlastní směs koření není nic těžkého. Nachystejte si uzavíratelné dózičky a hned se do toho můžete pustit. Já tyto směsi ráda zařazuji i mezi jedlé dárky, které vždy mým známým udělají největší radost.

Koření na maso

Tohle univerzální koření využívám na všechny druhy masa a napříč různými druhy úprav.

Ingredience:

  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička černého pepře
  • 3 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky granulovaného česneku
  • 1 lžička saturejky

Do směsi nepřidávám sůl, protože se ji snažím omezovat, ale vy ji tam klidně můžete přimíchat. Někdy místo soli přidávám o to více bylinek, aby jídlo krásně provoněly. Ideální je tymián, oregano, estragon, rozmarýn nebo majoránka. Zdá se mi, že díky použitým bylinkám potřebuji mnohem méně solit.

Koření na ryby

Bylinkovou směs na ryby přidávám do omáček i marinád, případně jí rovnou posypu filet předtím, než ho dám na pánev nebo do trouby. Pokud peču celou rybu, třeba vykuchaného pstruha, dávám směs dovnitř, aby chuť a vůně bylinek hezky prostoupily masem.

Ingredience:

  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička citronového pepře

Tuto směs používám hlavně na bílé ryby jako je pstruh nebo treska. Pokud si chcete připravit lososa nebo jinou tučnou rybu, zkuste estragon nebo majoránku, které rybě nejen dodají chuť, ale i podpoří trávení.

Směs koření do salátů

Aby salát skvěle chutnal, je samozřejmě nejdůležitější vybrat zralou a dobrou zeleninu. Vhodně zvolené koření pak vše dokonale podtrhne.

Ingredience:

  • 2 lžičky smažené cibulky
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 2 lžičky provensálských bylinek
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 1/2 lžičky černého pepře

Koření v tomto složení používám na všechny druhy salátů. Je univerzální, a tak se prostě hodí ke všemu. A nejen do čerstvých salátů, ale i do pečené nebo grilované zeleniny.

Domácí koncentrát na zeleninový vývar

A na závěr tady mám něco speciálního. Tento recept vyžaduje trochu větší nasazení než ty předchozí, ale určitě vynaložené práce nebudete litovat. Tuto směs přidávám do polévek, ale i omáček. Krásně zvýrazní jejich chuť.

Ingredience:

  • 150 g celeru
  • 1 rajče
  • 200 g mrkve
  • 80 g cibule
  • 20 g sušených hub namočených přes noc
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 ml bílého vína nebo vody
  • 30 g strouhaného sýra grana padano
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžička himálajské soli

domowy koncentrat bulionu

Postup:

  1. Všechnu zeleninu oloupejte a nakrájejte na co nejmenší kousky.
  2. Smíchejte nakrájenou zeleninu, houby, bylinky a bobkové listy.
  3. Do hrnce nalijte víno nebo vodu, olivový olej a přidejte sůl, pepř a zeleninu.
  4. Za stálého míchání vařte asi 30 minut.
  5. Po uvaření přidejte sýr grana padano a míchejte, aby vznikla hustá pasta.
  6. Přendejte do napařené sklenice a po vychladnutí uložte do lednice.

Základ v lednici vydrží asi 3 měsíce, ale můžete ho i zamrazit ve formičkách na led.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články