Řepa, mrkev, petržel, celer i pastinák je zelenina, kterou si nemůžu vynachválit. Mám ji stále po ruce. Bud’ doma ve spíži, nebo uloženou na chalupě v pilinách ve sklepě. Letos vlastně i jen tak, pod jutovým pytlem, protože se řepy urodilo strašně moc, takže se dokáže uchránit ve vrstvách před vyschnutím sama. Kořenová zelenina je úžasná. Můžete ji jíst syrovou, vařenou i pečenou a existuje mnoho jejích kultivarů. To je patrné a krásné hlavně u řepy, která může být rudá až fialová, pruhovaná bíločervená, nebo dokonce žlutá, což na talíři vypadá neodolatelně. To samé se týká oranžové, tmavě červené i bílé mrkve. Pokud je tahle zelenina dobře uskladněná, vydrží vám od podzimní sklizně až do jara.
Což je skvělé a vy si můžete tenhle jednoduchý, ale o to chutnější a na vitamíny a minerály bohatý salát připravovat s klidnou duší skoro půl roku. A pořád budete v rámci sezónnosti sezónní! :-)
Suroviny
1 středně velká syrová řepa
2 středně velké mrkve
2–3 snítky máty
hrst loupaného konopného semínka
2–3 polévkové lžíce olivového oleje
šťáva z 1 bio citronu
1 polévková lžíce javorového sirupu
sůl
Postup
Na strouhání řepy a mrkve bude nejlepší struhadlo na úpravu zeleniny způsobem zvaným julliening. To znamená, že zelenina je nastrouhaná na jemné delší hranolky. K nastrouhané řepě a mrkvi natrháme nebo nakrájíme mátové lístky a zasypeme salát konopnými semínky. Lehce promícháme. Zalijeme olejem, citronovou šťávou a podle chuti dosladíme sirupem. Podle chuti také dosolíme. Znovu lehce promícháme a dozdobíme trochou konopných semínek a mátou.
Malý tip na závěr: místo soli a šťávy z citronu můžete použít po lžičkách a dle své chuti umeocet, který je přirozeně slaný a kyselý. Odvažte se a propadnete kouzlu syrové řepy a mrkve jako já. Budou vám chutnat!