Právě čtete

S Lukášem Příkazkým o seriálech

6473  
Sdílet: 

S Lukášem Příkazkým o seriálech

Lukáše Příkazkého můžete znát z pohádky Sedmero krkavců, z Letních shakespearovských slavností nebo naposledy jako nadporučíka Lupínka ze seriálu Rapl, který běžel na České televizi a zaznamenal velmi pozitivní divácký ohlas. V rozhovoru jsme si povídali o tom, proč Češi milují detektivky, jak se mu natáčel Rapl na horách nebo taky o tom, co proč se divákům líbí, když se při divadelním představení něco pokazí.

17. 1. 2017 4 min. čtení Redakce
S Lukášem Příkazkým o seriálech

Začneme tradičně – káva, nebo čaj?

Asi bych měl odpovědět káva, ale je to čaj.

Hrajete v seriálu Rapl České televize, který není vaším prvním kriminálním seriálem. Baví vás tento typ seriálů? A proč si myslíte, že jsou českému divákovi kriminálky tak blízké?

Lupínek z Rapla je mojí doposud největší seriálovou příležitostí. Před tím jsem detektiva hrál jenom v seriálu Neviditelní, Standu Trpělku. Oba projekty mě bavily hodně, protože vždycky bude v první řadě záležet na scénáři, a tady se to v obou případech myslím podařilo napsat luxusně. No a v neposlední řadě skvělý štáb, režisér, kameramani, herci… Možná právě proto se to divákům líbí. Když se je nesnaží tvůrci ošidit. Nutno ovšem dodat, že to na českém krimi-seriálovém písku není, aspoň co tak pozoruju, úplně pravidlem.

_DSC3367
Martin Špelda. Masopust: O Hezkých věcech, které zažíváme.

Seriál jste natáčeli v horách za celkem nepříznivého počasí. Bylo kvůli tomu natáčení náročnější? Nebo šlo naopak o vítanou změnu prostředí?

Točilo se převážně v Krušných horách a zimní část natáčení byla docela krutá, to je pravda, ale já to mám raději než dvanáctky ve studiu.

Když jsme u těch seriálů, patříte k fanouškům, kteří jsou na seriálech závislí? A který je váš nejoblíbenější?

Závislost na seriálu momentálně žádnou nemám. Od kamarádů jsem dostal několik doporučení, co musím nutně vidět, jako třeba seriál Westworld.

Kvůli seriálu jste odešel z angažmá v Divadle na Vinohradech. Zůstanete teď nějakou dobu u televizní tvorby, nebo se do divadla plánujete vrátit?

Rozhodl jsem se odejít z angažmá, abych se mohl věnovat jenom natáčení. Musel jsem bohužel odmítnout i pár jiných moc krásných divadelních nabídek, ale ono by to prostě nešlo dát dohromady. Časově, termínově, jenom toho dojíždění, co musíte absolvovat. V téhle sezóně si to ale, co se týče divadla, na plno vynahrazuju. Uvidíme, jestli to vyjde, ale pokud ano, čeká mě asi pět premiér.

FILE0163

Hrajete i v Rubínu a připravuje se premiéra v Dejvickém divadle. Vnímáte z pódia rozdíl mezi velkou scénou, jako je ta na Vinohradech, a těmito menšími? Má třeba i publikum jiná očekávání?

Jednoznačně. Velká scéna vyžaduje trochu jiné herecké prostředky, i když zas tak velký rozdíl v tom nebude. I v Rubínu můžete hrát stejně jako na Vinohradech a bude to fungovat. Většinou záleží na žánru, míře stylizace, na tom, jestli je text autorský, nebo ho napsal někdo před sto lety, a pak samozřejmě na tom, co z vás dostane režisér. A publikum podle mě nejvíc miluje, když se něco p….e a herci to musí řešit. V té chvíli se totiž divák stává součástí představení, pokud mu dovolíte zjistit, že se děje něco jinak.

Hrál jste kriminalistu, prince, dokonce i ve hře od Shakespeara. Jaký typ role vás láká dál?

Typ role je mi de facto jedno. Snažím se, pokud mi to okolnosti při natáčení dovolí, abych se mohl nějak proměnit, být co nejvíce věrohodný nebo uvěřitelný. U divadla to platí taktéž.

G2150476

Máte nějaký nesplněný herecký sen?

Nesplněný herecký sen? Chtěl bych si zahrát mimozemšťana nebo androida.

Jste ze Strážnice, studoval jste v Brně a nyní jste v Praze. Slyšíte často vtipy na vztah Brno-Praha? Vnímáte, jako někdo, kdo nějakou dobu žil na obou místech, že jsou přesnější vtipy na Pražáky, nebo na Brňáky?

Když jsem žil v Brně, žádné vtipy na Prahu jsem nějak neregistroval. Myslím, že v Praze se tím lidé zabývají o hodně více.

Kde vás můžeme vidět v roce 2017?

Rozhodně zvu všechny do Rubínu, do Komedie na spolek Masopust, na Vinohrady, do Dejvic a do divadla Palace. Každý si tam myslím najde ten svůj kousek.

_DSC3627
Martin Špelda. Masopust: O Hezkých věcech, které zažíváme.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články