Právě čtete

Na kafe s Janou Plodkovou

2844  
Sdílet: 

Na kafe s Janou Plodkovou

Janu Plodkovou jste možná prvně zaregistrovali ve filmu Vratné lahve nebo v Protektorovi. Od té doby hrála v mnoha filmech, hraje se souborem Divadla Na zábradlí a letošní podzim ji můžete sledovat na obrazovkách České televize v sitcomu Kosmo, v historickém seriálu Já, Mattoni nebo v oblíbeném pořadu StarDance.

19. 10. 2016 5 min. čtení Redakce
Na kafe s Janou Plodkovou

V rozhovoru jsme si povídali o tom, kde se naučila tančit, proč se po letech vrátila na divadelní prkna a proč by neletěla na dovolenou do vesmíru.

Káva, nebo čaj? A kde si je nejraději vychutnáváte?

Káva. Po ránu chutná nejvíc. Připravím snídani, kávu a nejraději si to celé odnesu na terasu, kde se pomalu probouzím a začínám vnímat.

Dříve jste závodně tančila a teď v tom budete pokračovat v nové řadě pořadu StarDance. Jakému stylu tance jste se předtím věnovala a jak moc vám to pomáhá v trénincích na soutěž?

To je docela silný výraz, závodně tančila. Ve skutečnosti jsem byla na pár soutěžích v nejnižší kategorii společenských tanců, kde jsem sbírala body, abych se dostala do třídy vyšší, ale to se mi nepodařilo. Takže si asi dokážete představit, jak jsem tančila. To, že jsem jako malá tancovala, je mi spíš teď na škodu, protože se musím přeučovat chyby a učit se novou techniku, která se za tu dobu velmi změnila. Pokud mi něco pomohlo v tom, abych uměla pracovat s tělem, tak to bylo studium na JAMU.

_KIV0927
KIVA. Divadlo Na zábradlí: Hamleti

Měla jste na JAMU taneční kurzy, výrazový tanec nebo šlo o cvik během hraní?

Taneční kurzy to přímo nebyly, ale měli jsme povinnou akrobacii, pantomimu, moderní tanec… A tam nás učili, jak své tělo přesvědčit, aby spolupracovalo. Za to jsem moc ráda, protože tento základ mi je oporou při hledání postavy a její ztvárnění především na divadle.

Účinkujete v seriálu Kosmo, který na obrazovkách České televize uvidíme na podzim, kde budete hrát astronautku, která se v první české expedici vydá na Měsíc. Musela jste si k tomu nastudovat i nějaké informace o vesmíru? Je vám toto téma blízké?

Až seriál uvidíte, pochopíte, proč nebylo nutné si zjišťovat takové informace. Úkolem mé postavy je připravit tým na cestu na Měsíc. Týmem myslím tři kluky, kteří s vesmírem rovněž nemají nic společného. Dá se říct, že spíš funguju jako psychická podpora. A musím říct, že vesmír je pro mne něco tak neuchopitelného, že ani teď, když už ta možnost je, letět vesmírem jak na dovolenou, mě to neláká.

Po delší době jste se vrátila do divadla a vybrala jste si pražské Divadlo Na zábradlí. Proč jste si vybrala zrovna to?

Jedním z hlavních důvodů byl režisér Honza Mikulášek. Jeho režie zbožňuju, už od školy. A když se najednou přesunul z Brna do Prahy a spolu s ním přišla i nabídka, nebylo o čem přemýšlet. Navíc Zábradlí je malá, komorní scéna, a to je to, co mi přesně vyhovuje.

_KIV4908
KIVA. Divadlo Na zábradlí: Posedlost

Jaká z vašich rolí Na zábradlí vás nejvíc baví a na jakou byste pozvala čtenáře?

Prozatím hraju ve třech inscenacích. Nejraději mám Hamlety, kde v jedné ze scén hraju starou vysloužilou herečku, a tu si pokaždé nesmírně užívám. Čtenáře bych pozvala podle toho, jaké téma by je zajímalo. Protože každá inscenace je na dané téma. Pokud by rád někdo viděl představení o smrti v tragicko-komickém hávu, jsou tu Požitkáři. Jestli by někdo byl zvědavý na herecký svět, jsou tu Hamleti. A o všech podobách lásky hrajeme Posedlost.

Propůjčila jste svůj hlas na namluvení audioknih, jednalo se o čínské thrillery od Petera Maye. Znala jste ty knihy předtím, než vám bylo jejich namluvení nabídnuto?

Jeho knihy jsem neznala, nejsem úplně detektivkový čtenář. Ale jsem ráda, že díky této práci jsem měla možnost se s ním seznámit.

Co běžně čtete, pokud stíháte číst?

Zrovna teď mám totiž období životopisů. Takže jsem ve společnosti Madeleine Albrightové, Vivienne Westwood, Václava Havla, Cecílie Sternbergové…

Hrála jste v cizojazyčném filmu Prag. Jak vás to bavilo a jak se vám hrálo v cizím jazyce?

Jéé, to bylo strašně hezký. Jednak dánský štáb byl nesmírně milý, Mads Mikkelsen skvělý herec, velký gentleman, mám to nadosmrti jako zážitek nad zážitky. Paradoxně jsem anglicky mluvila jen mimo záběry, moje postava ve filmu fungovala jen v češtině. Ale i tak to bylo pro mne obohacující.

_KIV7122
KIVA. Divadlo Na zábradlí: Požitkáři

Dokážete si představit, že byste svou kariéru přesunula za hranice?

Kdysi jsem si dokázala představit, že bych žila v zahraničí, ovšem dnes, kdy mám silnou citovou základnu tady, na to ani nepomyslím. Navíc možnost hrát v zahraničních projektech se nám českým hercům nevyhýbá, jelikož u nás vzniká poměrně dost takových projektů.

Dostala jste v poslední době nějakou zajímavou nabídku na účinkování v zahraničním filmu nebo seriálu? A byla byste při výběru role o něco shovívavější ke scénáři, protože by šlo o zahraniční zkušenost?

V poslední době jsem žádnou takovou nabídku nedostala. Každopádně když se blíží nějaký takový projekt, je pro mne stejně důležitá postava i scénář. Jenom možnost hrát v angličtině to nezachrání.

Máte nějaký nesplněný herecký sen?

Ten bych asi měla, kdybych nehrála. S každou rolí se mi sny plní a pokaždé se těším na další. Ale pokud zabrousím do té největší fantazie, fascinuje mě svět Tima Burtona. Hrát někdy v něčem podobně stylizovaném, to by byla krása.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články