Právě čtete

S Ivanou Jirešovou o józe

3220  
Sdílet: 

S Ivanou Jirešovou o józe

Ivanu Jirešovou asi budete znát z televize. Buď z nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě nebo například z nedávno vysílané show Tvoje tvář má známý hlas. Ivana je bezesporu multitalent - umí hrát, zpívat i tančit a navíc u toho všeho skvěle vypadá.

12. 12. 2016 3 min. čtení Sexy Mamas
S Ivanou Jirešovou o józe

Nicméně ještě v jedné věci je dobrá – už léta se intenzivně věnuje józe. Proto je právě jóga hlavním tématem dnešního rozhovoru. Tak se uvolněte, uvařte si dobrou kávu nebo čaj a pojďte si o Ivaně a její cestě k józe něco málo přečíst.

Začneme typicky. Káva, nebo čaj?

Jsem dost hamižná :) takže obojí.

Co pro tebe jóga znamená?

Pomoc, klid, vyřešení, smíření, lásku, disciplínu.

Jak jsi se k józe vlastně dostala?

Když jsem pracovala jako redaktorka, tak jsem ji měla vyzkoušet a napsat o ni článek. To bylo před 15 lety. Po první hodině jsem plakala, do té doby jsem jen posilovala a běhala. Došlo u mě k neuvěřitelnému uvolnění, a to přesto, že jsem po aerobním cvičení normálně strečovala. :)

jiresova joga

Jakou formu jógy preferuješ a jak často cvičíš?

Záleží na času. Ideálně dvakrát týdně bigram jóga a dvakrát týdně buď hatha, nebo vinyasa nebo klidně jiný druh jógy. Bigram jogu mám moc ráda, protože se cvičí v teple a má přesně daný počet 26 asán, který je neměnný. U těch ostatních zas, že přesně nevím, co mě čeká.

Jaká pozitiva má podle tebe jóga? Děláš i nějaké jiné sporty?

Vlastně neumím napsat negativa. Kromě zdravotních benefitů – procvičuješ a prokrvuješ rovnoměrně celé tělo, ať už povrchové svaly, tak i vnitřní orgány. Takže nikde nestagnuje energie a to znamená, že by se ti nikde neměla uhnízdit žádná nemoc – jsi podle mě neustále v očistném procesu. Což je úžasná záležitost pro psychiku, protože negativních energii je všude kolem nás, obzvlášť ve městě, dost.

Jsi velmi štíhlá. Je to právě díky józe nebo takhle vypadáš od přírody?

Asi bych bez cvičení byla trošku macatější, to je pravda, ale já se takhle cítím velmi dobře.

jiresova joga3

Jóga to není jen samotné cvičení, ale celá filozofie. Jak se ti ještě promítá do života?

Už jsem to vlastně nastínila. Mně joga, velmi zjednodušeně řečeno, vlastně pomáhá žít. V situacích, které pro mě byly v životě hodně náročné, jsem díky praktikování nikdy neztrácela víru a naději. Jakoby posouvala moje hranice myšlení a posilovala intuici. To jsou opravdu zázračné účinky. A když jsem měla obzvlášť šťastná období, tak mi zase dělala radost hlavně v tělesné rovině.

Neuvažovala jsi někdy o tom, se jógou živit, když už s ní máš tolik let zkušeností?

Když jsem byla v Malém Tibetu, tak mi jeden jogín řekl, že bych měla učit, ale já nejsem dobrý pedagog. Na učení čehokoliv musí mít člověk dar a navíc já jsem v józe stále “na základce”. :)
IMG_1981

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články