Právě čtete

Jednoduchý recept na domácí rolovanou zmrzlinu, kterou dělám nejen pro děti

6945  
Sdílet: 

Jednoduchý recept na domácí rolovanou zmrzlinu, kterou dělám nejen pro děti

Poprvé jsem rolovanou zmrzlinu viděla na dovolené v Thajsku. Oproti kopečkové, kterou všichni odmalička milujeme, je její forma poměrně originální, a proto mě hned zaujala. Teď už se zmrzlé ruličky často prodávají i ve stáncích u nás, ale když jsem viděla jejich cenovku, rozhodla jsem se vyzkoušet, jestli by to nešlo i doma – a levněji.

11. 6. 2022 2 min. čtení Małgorzata Boroń
Jednoduchý recept na domácí rolovanou zmrzlinu, kterou dělám nejen pro děti

Naše děti by v létě zmrzlinu snad nejraději snídaly, obědvaly i večeřely. A já se jim nedivím – asi to mají po mně. Ledové mlsání jim nechci zakazovat, protože to k prázdninovému období prostě patří. Ale když mám čas, snažím se připravovat nanuky a zmrzliny doma, aby byly alespoň o něco zdravější. Někdy dělám jogurtové, jindy sorbetové, na dospělácké grilovačky zase alkoholické nanuky a v posledních letech chystám právě i rolované zmrzliny inspirované naší thajskou dovolenou.

Rolovaná zmrzlina se na první pohled může zdát složitá, ale její příprava není o moc náročnější než jakákoliv jiná. Nepotřebujete žádný speciální stroj, pro domácí tvoření stačí jen namražený plech, cukrářská karta nebo špachtle s ostrou hranou a libovolné ingredience podle vaší chuti.

Můžete si pohrát s barvami, využít ovoce ze zahrádky, sušenky, nejrůznější posypky… výčtem variant bych mohla pokračovat do nekonečna. Pro začátek ale doporučuji vyzkoušet malinovou příchuť, kterou mám ze všech nejraději.

Recept na rolovanou zmrzlinu ze smetany a ovoce

Jediným kamenem úrazu tohoto receptu bývá, že je potřeba pracovat s namraženým plechem a takhle obrovský mrazák moc lidí doma nemá. Pokud stejně jako my máte doma takzvaný pulťák, vyhráváte! Pokud ne, využijte menší plechový pekáč. Jen vyberte takový, který má hladké dno bez záhybů.

Ingredience:

  • 200 ml 30% smetany
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 100 g malin + pár na ozdobu
  • 20 g vanilkové chalvy
  • máta na ozdobu

Postup:

  1. Alespoň na 8 hodin vložte plech do mrazáku.
  2. Maliny a chalvu nakrájejte a dejte do mísy. Vypouklou stranou lžíce vše ještě rozmačkejte.
  3. Přilijte smetanu a kokosové mléko. Vše promíchejte.
  4. Vyndejte plech z mrazáku a hned na něj rovnoměrně po celé ploše nalijte připravenou směs. Vrstva by měla být jen tak vysoká, aby šla dobře rolovat. Pokud jste použili menší pekáč, nenalévejte na něj všechnu směs naráz.
  5. Po chvíli, když směs zmrzne, ji pomocí špachtle nebo cukrářské karty začněte seškrabovat pomalým dloouhým pohybem tak, aby se rolovala. Když je opravdu horko a směs mi na plechu nechce zatuhnout, vrátím plech na chvíli do mrazáku. Důležité je ale nenechat směs příliš přemrznout, jinak by se při rolování lámala.
  6. Připravené ruličky skládejte do misek a ozdobte malinami a mátou. Hned podávejte.

Když se u nás chystá třeba dětská oslava, připravuji ruličky předem a vracím je do mrazáku naporcované, už vyskládané v mističkách, ve kterých je pak rovnou servíruji. Dětem k nim dám ještě několik malých mističek s ovocem (čerstvé, sušené i lyofilizované), barevnými cukrářskými posypkami, hoblinami čokolády, griliášem a případně přidám ještě lahvičky s topingem. Můžete použít polevu z čokolády, karamelu i rozvařeného a zchladlého ovoce, případně šlehačku.

Jako zdobení je krásné i čerstvé ovoce vykrájené do nejrůznějších tvarů. Například hrušku, meloun nebo mango nakrájejte na plátky a vykrájejte z nich tvary pomocí vykrajovaček na cukroví. Tyto ovocné obrázky můžete napíchat jako špízy na špejli nebo je jen tak skládejte na zmrzlinu.

Tip pro milovníky kávy

Když dělám rolovanou zmrzlinu s příchutí čokolády, vanilky nebo kávy, místo máty a ovoce ji zdobím kávovými zrnky v čokoládě:

Nad vodní lázní rozpustím čokoládu, obalím v ní kávová zrnka. Ta dám na 15 minut do mrazáku a poté postup zopakuji. Vychlazená zrnka uchovávám uzavřená v dóze v lednici. Mlsám je i samotná, ale nejčastěji jimi zdobím dezerty.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články