Právě čtete

Můj recept na domácí třešňový kompot a opilé višně, které využijete do dezertů

5237  
Sdílet: 

Můj recept na domácí třešňový kompot a opilé višně, které využijete do dezertů

Přesně si pamatuji, jak jsme s babičkou každý den chodily na její zahrádku, trhaly třešně a rybíz a já byla v sedmém nebi. A k nedělnímu obědu byl vždycky jako dezert třešňový kompot. Dodnes mě jeho chuť v myšlenkách přenáší do dětství. Připravte si ho podle mého receptu a zavzpomínejte si na bezstarostné prázdniny také!

17. 6. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Můj recept na domácí třešňový kompot a opilé višně, které využijete do dezertů

Kdo má vlastní zahradu s ovocnými stromy, moc dobře ví, že sníst všechnu úrodu za čerstva se nedá stihnout. Kompoty a džemy jsou ale podle mě důstojným způsobem, jak si sklizeň uchovat i na méně slunečná roční období. V zimě třešňový kompot jako když najdu a na palačinky s rybízovým džemem také jen tak něco nemá.

Sezóna třešní je většinou od konce května zhruba do půlky července, ale samozřejmě je to každý rok trošku jiné. Na prvního máje se pod rozkvetlým stromem líbáme, ale pro mě jsou třešně mnohem zajímavější až v době, kdy se dají jíst. U nás je oblíbená odrůda Kordia nebo Van, a pokud se na trzích podivujete nad cenou třešní, která bývá vyšší, je to zkrátka dané náročností sběru a skladování.

Skladujte je, aby vydržely

Dávám pozor, aby byly třešně zavřené v potravinové krabičce nebo ve sklenici. Pohlcují totiž okolní pachy. Ukládám je pak do lednice, protože  při pokojové teplotě můžou začít rychle kvasit. Ideální je také sklízet je a skladovat i se stopkou. Déle pak vydrží.

Základy zavařování, aby práce nepřišla nazmar

Pokud zavařujete pravidelně, určitě už jste si na to pořídili nějaké vychytávky. Jestli je ale doma ještě nemáte, mám pro vás několik tipů na to, co je dobré si připravit, aby vám šla práce dobře od ruky:

  • Kleště na sklenice: Při vyndávání sklenic z vodní lázně je opravdu snadné se zranit, proto si určitě kleště na sklenice pořiďte.
  • Zavařovací hrnec: Pokud se chystáte na pořádnou zásobu ovoce na zimu, určitě se vám bude hodit.
  • Sklenice na zavařování: Existuje jich spousta druhů. Pokud ale sbíráte použité, dejte si pozor na to, aby měly pořádný závit. Já mám nejraději ty se skleněným víčkem s pákovým uzávěrem.
  • Trychtýř: Trychtýř se širokým hrdlem vám ulehčí práci nejen s ovocem, ale i s následným uklízením.

Při zavařování je nejdůležitější čistota. Aby kompoty a zavařeniny opravdu vydržely, musíte sklenice a víčka důkladně vymýt, propláchnout vroucí vodou a poté osušit. Nezapomeňte to udělat i s nově koupenými nádobami. Sterilizaci můžete provést i v troubě nebo pomocí alkoholu. Takový tuzemák navíc podpoří chuť zavařeniny.

Na čistotu dbejte i při samotné přípravě. Vařečku používejte jenom k míchání, nikdy ji neolizujte. Olíznuté nádobí totiž směruje zavařeninu k rychlé zkáze. Po dokončení zavařování vždy vařečku důkladně vyčistěte nebo si na další sezónu pořiďte novou. A určitě nezapomeňte na to, aby ovoce, které chcete zavařovat, bylo perfektní. Dejte si pozor na nahnilé části.

Sklenice před plněním nahřívám

Předtím než budete plnit sklenice, je dobré si je nahřát, aby teplota obsahu a sklenic nebyla tak rozdílná a nemohlo dojít k prasknutí.

Zavařit můžete téměř cokoli. U nás doma jsou nejoblíbenější třešně, višně, ale i hrušky nebo angrešt, mirabelky, jablka, švestky, ostružiny a borůvky. Kromě kompotů a klasických džemů připravuji pečený čaj, jablečné čatní, broskvový džem s vanilkou, opilé višně nebo třešňový sirup.

Recept na klasický domácí třešňový kompot

Aby mi zavařeniny všeho druhu co nejdéle vydržely, skladuji je ve tmě, suchu a při nižší teplotě.

Budete potřebovat:

  • 1 kg třešní
  • 1 l vody
  • 250–300 g cukru krupice

Postup:

  1. Třešně si odstopkujte, důkladně omyjte a nechte je chvíli odmočit ve studené vodě. Poté je sceďte a nechte je okapat.
  2. Pokud nemáte v kompotu rádi pecky, teď je čas třešně vypeckovat. Pak jimi plňte čisté sklenice asi 2 cm pod okraj.
  3. Připravte si nálev na kompot. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.jak připravit nálev na kompot
  4. Cukrový nálev nechte trochu vychladnout, pak jím zalijte třešně.
  5. Sklenice zavíčkujte a dejte sterilovat. Já mám v troubě funkci „ovocné kompoty“, takže dávám jen sklenice do trouby, která to za mě udělá sama. Můžete to udělat klasicky v hrnci s vodou, kde sterilujte na 85 stupňů 25 minut.
  6. Nakonec sklenice otočte víčkem dolů, vyskládejte je na utěrku a nechte takto stát do vychladnutí.

Recept na opilé višně

Z višní nemusíte připravovat jen kompot nebo džem. Určitě vyzkoušejte i opilé višně! Já jimi polévám vanilkovou zmrzlinu nebo je používám třeba do čokoládového dortu. Jsou ale vynikající i samotné.

Ingredience:

  • 1 kg vypeckovaných višní
  • ½ kg cukru
  • 200 ml Grand Marnier nebo tmavého rumu
  • několik kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Višně prosypte cukrem a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Druhý den višně s cukrem asi 15 minut provařte a znovu nechte do druhého dne odležet v lednici.
  3. Třetí den slijte šťávu a svařte ji zhruba na polovinu (trvá to asi půl hodiny), aby byla hustá.
  4. Višně vraťte do horké šťávy, přidejte Grand Marnier nebo rum, vanilkový extrakt a horké je plňte do sklenic. Zavíčkujte a na 5 minut otočte dnem vzhůru.

Držím palce, ať se vám kompoty krásně povedou a dělají tu nejlepší společnost u nedělních obědů!

Přečtěte si také: Nejjednodušší jahodový džem, který zvládne opravdu každý

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články