Právě čtete

Moje tipy na grilování v parku a recepty do papiloty, ve které dobroty pohodlně přenesete

1490  
Sdílet: 

Moje tipy na grilování v parku a recepty do papiloty, ve které dobroty pohodlně přenesete

Grilování je pro mě jeden z hlavních symbolů léta. Díky zahradě ho máme na dosah, ale dokud jsme bydleli v bytě, vyhledávali jsme veřejná grilovací stanoviště. Přečtěte si mé tipy na veřejné grilování i recepty do papiloty, kterou si pohodlně odnesete na gril kamkoliv.

1. 6. 2022 4 min. čtení Romana Böhmová
Moje tipy na grilování v parku a recepty do papiloty, ve které dobroty pohodlně přenesete

Kde grilovat, když ne na vlastní zahradě?

Ve větších městech stále častěji najdete veřejná grilovací místa, na která si můžete donést svůj přenosný gril nebo využít ohniště. Vyhledejte si na inetrnetu „mapa míst na grilování“ a najdete spoustu možností. Věřím, že i ve vašem okolí se nějaké vylouplo.

Většinou se můžete těšit na ohniště a piknikový stůl s lavicemi, já s sebou přesto většinou nosím i piknikovou deku. Někde dokonce doplňují dřevo, takže máte o starost míň! Vždycky ale doporučuji před plánováním grilování vše ověřit. Většina grilovišť má svůj „piknikový řád“ přímo na místě a v něm vlastní pravidla bezpečnosti a úklidu. Existují ale i místa, která jsou zpoplatněná. Třeba na pražském Výstavišti, kam chodíme rádi my, najdete tzv. grill pointy, které si pronajmete na určitou hodinu. K dispozici je veřejný elektrický gril, stůl s lavičkami a odpadkový koš. O grilování a pikniky je na jaře i v létě opravdu velký zájem, kterého si všimli i majitelé restaurací. Ti často nabízí hotové piknikové koše, které si u nich vyzvednete, a vyrazíte s nimi na určené místo vhodné na piknik.

Co balím na piknik na veřejném místě?

Na grilování a konzumaci jídla:

Pro naše pohodlí:

Dřevěné papiloty dodají kouřové aroma

Všimli jste si v Tchibo obchodě grilovacího papíru z bukového dřeva? Mně hned padl do oka a zajímalo mě, jak se v praxi používá a k čemu slouží.

Při pečení nebo grilování masa i příloh v papilotě se nejčastěji využívá pečicí papír nebo alobal. Perfektně se v nich propojí chutě a suroviny si zachovají šťavnatost! Alobal i pečicí papír jsou ale jednorázová řešení. Papíry z bukového dřeva pro mě představují příjemnou změnu mimo jiné právě proto, že jsou udržitelnější. Já je používám i několikrát dokola. Dalším benefitem je, že potraviny, které v nich připravujete, dostanou úžasnou lehce kouřovou vůni. Jídlo do papilot balím jednoduše doma v kuchyni a pak je v termotašce beru s sebou na grilování. Čistá práce!

Jednoduchý, a přesto perfektní losos v bukové papilotě

Připravila jsem pro vás rychlý tip na to, jak si rychle připravit na grilu lososa v dřevěném papíru. Nepotřebujete žádné složité suroviny, jen si nezapomeňte připravit právě grilovací papír z bukového dřeva.

Ingredience pro dvě osoby:

  • 2 filety lososa
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • citrón
  • čerstvé bylinky

Postup:

  1. Grilovací papír z bukového dřeva namočte na 20 minut do teplé vody.papír z bukového dřeva
  2. Filety lososa osušte papírovou utěrkou, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  3. Citrón důkladně omyjte a nakrájejte na půlkolečka.
  4. Na lososa poklaďte čerstvé bylinky a na ně plátky citrónu.
  5. Takto připravenou rybu zarolujte do grilovacího papíru, který svažte provázkem.losos grilovaný v papilotě
  6. Grilujte asi 10–15 minut – záleží na tom, jak hodně máte roztopený gril.

Sýrové brambory v papilotě

Brambory pečené v papilotě jsou skvělou přílohou nejen ke grilovanému masu. S tvarohovým dipem si je často dělám i jako hlavní chod. Když je beru na grilování a nechci se na místě zdržovat, upeču je v papilotě doma v troubě a takto zabalené je i přepravím na místo, kde je případně jen dopečeme.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 2 červené cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 100 g sýru gouda

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
  2. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Vše dejte na pečicí papír (pokud chcete péct v troubě) nebo do alobalu (pokud budete grilovat) a zakápněte olivovým olejem.
  3. Brambory osolte, opepřete, přidejte nakrájenou cibuli a nastrouhaný sýr.
  4. Brambory dobře zabalte – z papiloty nesmí nic vytékat.
  5. Pečte v troubě na 180 stupňů nebo na grilu. Délka pečení záleží na velikosti brambor. Asi po 30 minutách pečení brambory zkontrolujte, jestli jsou už hotové.

Jak zabalit jídlo do balíčku

Podle druhu pokrmu většinou zabalím suroviny jako do měšce nebo do „obálek“ a kapsiček, které vidíte na fotkách. Zásadní je vždy balíčky dobře uzavřít.

Rychlý řecký salát do krabičky

U nás se nikdy grilování neobejde bez zeleniny. Vždycky připravuji rychlý řecký salát a balím ho do krabičky, která dobře těsní.

Ingredience:

  • 200 g rajčat
  • 200 g červené papriky
  • 200 g okurky
  • ½ červené cibule
  • olivový olej
  • koření na řecký salát
  • sůl
  • sýr feta nebo balkánský sýr

Postup:

  1. Rajčata, papriky a okurky si nakrájejte a dejte do misky.
  2. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a přidejte k zelenině.
  3. Vše zakápněte olivovým olejem, okořeňte, zlehka osolte a promíchejte.
  4. Vše přendejte do nerezové krabičky. Sýr nakrájený na kostičky si dejte stranou (ideální je na to oddělovač v krabičce) a smíchejte se salátem až těsně před podáváním.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články