Právě čtete

Hit našeho léta? Alkoholické nanuky! Tři recepty a návod, jak na ně

4089  
Sdílet: 

Hit našeho léta? Alkoholické nanuky! Tři recepty a návod, jak na ně

Plánujete víkendovou grilovačku nebo máte chuť na něco, co vás zchladí po horkém letním dnu? Jednoduché koktejly už asi máte v malíčku, proto pro vás dnes mám něco o kousek zajímavějšího. Mražené alkoholické nanuky.

15. 7. 2020 4 min. čtení Martina Ivanová
Hit našeho léta? Alkoholické nanuky! Tři recepty a návod, jak na ně

Od výroby domácí zmrzliny mě popravdě vždy trochu odrazovala její komplikovaná příprava a nikdy se mi nepovedlo docílit podobné textury jako ve zmrzlinářství. Mnohem blíž mám proto k sorbetům, na které nemusím mít žádný zmrzlinovač a dají se jednoduše připravit i doma. Podobně je to i s nanuky. Jsou jednoduché, rychlé, téměř bez námahy a jejich alko verze hravě nahradí jakýkoliv letní drink.

Pozor! Alkoholické nanuky jsou vhodné pouze pro starší 18 let.

Když na letní grilovačce nebo oslavě vytáhnu z mrazáku některé z těchto nanuků, vždycky sklidím od hostů spoustu pochval. Často je to pro ně totiž úplná novinka. Tento druh nanuků je také super třeba jako netradiční pohoštění na svatby.

Recepty jsem sestavila na šest nanuků

Při přípravě receptů, o které se s vámi dnes podělím, jsem použila formu na šest nanuků, všechny recepty jsou tak vypočítané na toto množství. Pokud máte doma jinou formu, přepočítejte si množství ingrediencí, nebo vyrobte směsi více a to, co vám zbyde, můžete klidně i vypít. :-)

Samotná příprava nanuků nezabere moc času, ale vždy samozřejmě musíte počítat s tím, že se musí zmrazit. Já je většinou nechám v mrazáku odležet asi 5‒6 hodin, ale čas mražení se odvíjí od velikosti formiček. Proto je nejspolehlivější nechat nanuky v mrazáku přes noc. Za tu dobu to stihnou všechny velikosti.

Olá Sangria

Sangria je pro Španěly něco jako pro nás pivo a žádný horký den se neobejde bez toho, aby připravili velký džbán tohoto letního nápoje. Červené víno, směs čerstvého ovoce a Cointreau jako tečka na závěr, která dodá hořkosladkou chuť. Když máme chuť na něco sladšího a méně alkoholického, Cointreau vynecháváme a namísto něj použijeme při přípravě více džusu.

Ingredience:

  • Kůra z 1 limetky
  • Šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50 ml vody
  • Kousky červeného melounu nebo 1 jablko
  • 220 ml červeného vína
  • 120 ml pomerančového džusu
  • 50 ml Cointreau
  • Další ovoce na zdobení

Postup:

  1. Kůru a šťávu z limetky, třtinový cukr a skořici vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vodu a nechte vychladnout.
  2. Nakrájejte meloun (nebo oloupané jablko) na menší kousky a rozmixujte. Pokud použijete jablko, přidejte do mixéru navíc 50 ml vody.
  3. K rozmixovanému ovoci přidejte vychladlou směs, dolijte červeným vínem, pomerančovým džusem a Cointreau. Ještě asi 30 vteřin mixujte.
  4. Do každé formičky vložte trochu nakrájeného ovoce (například kiwi, broskve, plátky citronu…) a vše zalijte sangrií. Poté nanuky nechte zmrazit.

Kousky ovoce krásně zdobí


Do nanuků často přidávám i celé kousky ovoce nebo celé bobulovité ovoce, jako jsou například borůvky. Pokud jde o větší plody, nakrájím je nejprve na menší kousky, tak jako u nanuků ze sangrie.

Aperol Spritz!

Kdo by neznal snad nejznámější ohnivý drink a poměr 3 : 2 : 1? Aperol Spritz je vyváženě hořký, sladký, citrusový a díky proseccu a perlivé vodě má i bublinky. I to je jeden z důvodů, proč je tak oblíbený. V tomto receptu vás možná překvapí přehozené poměry surovin ‒v nanucích bude nejdominantnější právě samotný Aperol, aby co nejvíce vynikla jeho pomerančová a jemně bylinková, svěží chuť.

Ingredience:

  • 220 ml Aperolu
  • 145 ml prosecca
  • 70 ml sody
  • 70 ml pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1/3 lžičky pomerančové kůry
  • 6 plátků pomeranče

Použijte neošetřené citrusy

Kůra z citrusů by vždy měla být v bio kvalitě, abyste si do nanuků zbytečně nepřidávali škodlivé látky, kterými ovoce bývá často ošetřené. Pokud nemám po ruce bio ovoce, používám předem nasušenou kůru, která se dá i koupit, nebo ovoce opravdu důkladně očistím.

Postup:

  1. Pokud máte čerstvé pomeranče, nejprve je odšťavněte.
  2. Ve vysoké nádobě smíchejte Aperol, prosecco, sodu, pomerančovou šťávu a kůru.
  3. Promíchejte a nechte pár minut odstát.
  4. Do každé formičky vložte plátek pomeranče (můžete z něj odříznout kůru) a zalijte ho připravenou směsí. Poté nechte nanuky zmrazit.

Čerstvé šťávy z ovoce, nebo džus?

Já si ovocné šťávy nejradši vyrábím doma, protože díky tomu v nich nejsou žádná umělá sladidla a navíc často využiji sezónní ovoce. Když se mi ale nechce odšťavňovat, vybírám v obchodě džusy s co nejčistším složením.

Malinový gin & tonic

Nejjednodušší letní drink, ideálně podávaný s plátkem okurky, který po dlouhém horkém dnu opravdu osvěží. Aby byly ale gin & tonic  nanuky barevnější a zajímavější, přidávám do nich maliny nebo jiné bobulovité ovoce. Jednak zmrzlině dodají zajímavou texturu a také přidají jemně sladko-kyselou chuť.

Ingrediendce:

  • 120 ml vody
  • Šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 40 ml ginu
  • 280 ml toniku
  • 160 g mražených malin (nebo jiného bobulovitého ovoce)

Postup:

  1. Vodu se šťávou z limetky a s cukrem zahřejte v malém kastrůlku a nechte bublat asi 2 minuty, aby se cukr úplně rozpustil.
  2. Směs nechte vychladnout a poté vmíchejte gin s tonikem.
  3. Mražené maliny dejte do uzavíratelného sáčku a pomocí válečku je rozdrťte. Můžete je ale také nechat vcelku nebo úplně rozmixovat tyčovým mixérem ‒záleží jen na vaší chuti.
  4. Do každé formičky dejte asi 1 lžíci malin a dolijte ginovou směsí. Poté zamrazte.

alkoholické nanuky

Jak nejrychleji dostat nanuk z formičky?


Ponořte celou formu na pár vteřin do teplé vody. Nanuk se díky tomu ze všech stran uvolní a půjde snadno vyndat. Až je půjdete servírovat hostům, můžete nanuky vyskládat na mísu plnou ledu. Vypadá to efektně a ještě se zpomalí proces tání. Mísu můžete také dozdobit pokrájeným čerstvým ovocem nebo jedlými květy a bylinkami.

Výbava na sladké tvoření

Výbava na sladké tvoření

Vše, co se vám může hodit nejen při přípravě nanuků, najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články