Právě čtete

Na co myslí pediatr, než pošle děti si hrát

22134  
Sdílet: 

Na co myslí pediatr, než pošle děti si hrát

Hurá, léto! Čekají nás tábory, výlety, prázdniny u babičky i dlouhé teplé dny, kdy posíláme děti, ať si hrají venku. Čím víc je ale tohle období atraktivní, tím víc na děti číhá situací, na které je třeba dávat pozor a kterým je dobré předcházet.

6. 6. 2019 4 min. čtení Michala Knězková
Na co myslí pediatr, než pošle děti si hrát

A protože prevence je mnohem lepší než jakákoli první pomoc, popsala jsem pro vás pár situací, které jsou takovým králem strašáků mezi rodiči.

Na co myslet a kde na děti číhá riziko, kterému se dá předejít?

Sluneční záření aneb patří děti na sluníčko?

Téměř všude se dočteme, že děti na přímé sluníčko nepatří. Tohle tvrzení nemám ráda, protože jsem názoru opačného. Každý na sluníčko patří, a to včetně dětí. Díky slunci se v těle vytváří vitamín D, sluneční záření zvyšuje naši obranyschopnost a v neposlední řadě má velmi příznivý dopad na naši náladu.

Ovšem každé slunění má svá pravidla. Jediný čas, kdy se slunečnímu záření snažíme bez výjimky vyhnout, je doba mezi 11. a 15. hodinou. V dnešní době můžeme děti velice dobře chránit proti slunečnímu záření, takže na tohle nezapomínejme a chraňme pokožku dítěte vhodným opalovacím voděodolným krémem proti UVA i UVB záření. Nezapomínejme pak děti co 2 hodiny přemazávat. To, že je krém voděodolný, neznamená, že se nedá například setřít ručníkem. Stačí, že si dítě po vykoupání sedne na ručník nebo se do něj zabalí a míra ochrany, kterou opalovací krém dává, se snižuje.

Máte doma dítě, u kterého jste rádi, že jej namažete ráno a přes den není šance ho chytit? Pak využijte speciálního letního oblečení s vysokým ochranným faktorem. V neposlední řadě nezapomínejme chránit oči kvalitními slunečními brýlemi, hlavu vhodnou pokrývkou a nikdy nechoďte ven bez dostatku vhodných tekutin.

Nejlepší na pití je i pro děti voda


Pokud jsme v našich končinách a víme, že kohoutková voda je bezpečná, pijeme klidně tu. V zahraničí dávejme přednost vodě balené. Mimo vody jsou vhodné i čaje či 100% ovocné šťávy, které si rozředíte vodou. Dopřávejme si i zeleninu bohatou na tekutiny, jako jsou například vodní melouny. Určitě se vyhněte syceným limonádám, tekutinám obsahujícím kofein či, samozřejmě, alkohol.

Když na výletě čeká klíště

Pokud vyrážíte do přírody často, můžete zvážit různé druhy repelentů. Tady bych ale upozornila, že kůže je největším orgánem lidského těla a vše, co na ni namažu, to se dostává do tělíčka dítěte. Dejte proto přednost takovým repelentům, které se stříkají na oblečení. Na kůži volte raději ty přírodní či domácí. V neposlední řadě můžeme děti chránit proti klíšťové encefalitidě i očkováním, které je dostupné dětem od 1 roku věku života.

A co když už klíště na dítěti objevíme? Reakce by neměla být: „Achjo, to musíme po koupání vyndat.“ Lepší je odstranit klíště hned, jak si ho všimneme. Jen tak můžete maximálně snížit riziko, že dítě onemocní infekční nákazou přenášenou klíštětem.

Mami, kdy už nám postavíte tu trampolínu?

Vůbec nejhorší úrazy dětí vznikají na trampolíně. Nerada bych vás směřovala k tomu, že ji okamžitě udáte na prvním bazaru, ale jako lékařka a zároveň matka bych určitě apelovala na velkou ostražitost.

A to hlavně pokud máte doma dětí více nebo pořádáte oslavu narozenin a sejde se vám u trampolíny půlka školní třídy. Stačí, aby se dvě děti při skákání srazily, a vyražené zuby na sebe nenechají dlouho čekat. V naprosté většině jsou úrazy na trampolíně zlomeniny končetin.

Dodržujte pokyny výrobce a nepouštějte na trampolínu větší počet dětí současně. Statistika dětských úrazů není vůbec pěkná a úrazy jsou stále na prvním místě i v úmrtnosti dětí. A trampolína je bohužel místem, ze kterých se tato statistika plní.

Na týden u babičky

Letní prázdniny u babičky, na ty si pamatujeme nejspíš úplně všichni. Nač dát pozor a co na děti číhá na prázdninách u prarodičů? Doba, kdy měly naše maminky děti malé, už je dost dlouho pryč, a tak je dobré vytvořit bezpečné prostředí i u babiček a raději vše zkontrolovat.

Jednu věc bych při kontrole vypíchla: všichni víme, jak malé děti milují rabovat batůžky, kabelky a peněženky. Která z babiček má ale kabelku bezpečně vysoko na věšáku, kam na ni dítě nedosáhne? Často ji najdete spíš třeba na botníku, kde k ní má dítě naprosto volný přístup. Proč mi tahle situace vadí? Většina babiček už má totiž v kabelce léky. Zatímco jedna tabletka na bolest hlavy, hormonální antikoncepce nebo třeba antipyretikum ke srážení teploty, které by dítě nejspíš našlo v kabelce maminky, malému organismu v zásadě neublíží, babičky už mají léky úplně jiného kalibru.

V případě léků na tlak, cukr, cholesterol či srdce bohužel může i jen jedna tabletka dítěti způsobit fatální následky. Poučte proto, prosím, babičky, ať kabelky buď pověsí na věšák nebo léky po čas hlídání v kabelce nenosí.

Kdyby se cokoli stalo a dítě lék nebo jinou látku pozřelo, vždy volejte lékařskou linku toxikologického střediska, na které vám ochotně pomohou, poradí a poskytnou nezbytné informace, jak s dítětem dále nakládat.

Toxikologicko-informační středisko (+420 224 919 293) je lékařská služba, která je dostupná 24 hodin denně. Pro hovor s lékařem bude třeba rodné číslo dítěte. Dále potřebujete vědět váhu dítěte a co nejvíce okolností kolem události (co, kdy a kolik toho dítě snědlo).

Přeji vám, ať jsou prázdniny v pohodě a děti na ně mají jen samé krásné vzpomínky.

Autorka je lékařka a maminka dvou dcer. O obou svých rolích píše nejen na Tchibo Blogu, ale také svém webu mklife.cz.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články