Právě čtete

I na hořáku v přírodě si vaříme kvalitní jídla. Tohle jsou naše tipy!

15112  
Sdílet: 

I na hořáku v přírodě si vaříme kvalitní jídla. Tohle jsou naše tipy!

Opravdu se dá na hořáku u stanu, v karavanu nebo na malé plotýnce na chatě uvařit kvalitní jídlo? No jasně! A někdy to dokonce nedá ani o moc více práce, než vařit z kupovaných polotovarů.

20. 5. 2020 4 min. čtení Kitchen Story
I na hořáku v přírodě si vaříme kvalitní jídla. Tohle jsou naše tipy!

Vzpomeňte si. Kdy jste se naposledy balili před výletem někam do přírody? Vezmete si krosnu, na dno narovnáte menší stan, spacáknafukovací karimatku. K tomu přidáte to nejnutnější oblečení a malý ešus, který schovává plecháček, cestovní příbor a ostrý nůž. Do postranní kapsy vložíte láhev na pití, ať je hezky po ruce. A co teď? Nezapomněli jsme na něco? Ach, jídlo ‒co budeme jíst?

Jídlo pod stan nemusí být paštika

Určitě jste si stejně jako my všimli paradoxu, že právě tehdy, když vyrážíme do čisté přírody, bereme si s sebou typicky docela nezdravé jídlo. To jsou samé levné paštiky, šišky salámů, instantní polévky, spousta sušenek… a po výletě se člověk vrací s žaludkem na vodě a trvá mu i pár dní, než se z toho otřepe. Ono to tak ale být nemusí, když se nad plánováním jídla trošku zamyslíme. My jsme se naučili pamatovat na pár jednoduchých pravidel, díky kterým jíme najednou na výletech o poznání lépe.

5 kroků ke kvalitnímu jídlu i v přírodě

  1. Nakupujeme trvanlivé potraviny nebo alespoň ty, které snesou, když nejsou pár hodin v lednici.
  2. Nezapomínáme na vyváženou stravu. Každé jídlo by se mělo skládat z bílkovin, sacharidů a tuků, které nám dodávají energii. Pokud pokrm osvěžíte zeleninou, jedině dobře!
  3. Vybíráme pokrmy jednoduché na přípravu. Nechceme přece přijít o ten krásný západ slunce hodinami strávenými vařením. :-)
  4. Vaříme si alespoň jedno teplé jídlo denně. Není nic lepšího, než si zahřát žaludek něčím teplým po náročné túře.
  5. Minimální spotřeba nádobí ‒ideálně recepty „z jednoho hrnce“. V kempu totiž pravděpodobně na troubu, na papiňáky a kuchyňské roboty totiž nenarazíme.

Zmapujte si okolí


Když „kotvíme“ někde v přírodě, stejně je u nás v Česku většinou poblíž nějaká vesnička se samoobsluhou. Proto si někdy nevozíme vše z domova, ale průběžně dokupujeme čerstvé suroviny například i na výletech. Často narazíme i na nějaký místní obchůdek nebo farmu s výbornými masnými produkty, čerstvou zeleninou nebo mléčnými výrobky, které bychom jinak v batohu vézt nemohli.

Existují i různé stránky na internetu, které vám ve vybraném regionu doporučí, kde se pro dobroty zastavit. Nás baví Gastrostezka na Šumavě, která se z velké části dá projet i na kole.

Obstarat dřevo a uvařit

Sami často cestujeme v dodávce, kterou jsme si za velké pomoci svých přátel a rodiny přestavěli na obytnou. Od rána do večera jsme buď na cestách, nebo se touláme přírodou. Večer po západu slunce začneme připravovat podmínky k uvaření něčeho dobrého. Role máme rozdělené. Já přinesu dřevo z lesa, rozdělávám oheň a připravuju posezení u něj. Moje přítelkyně dá dohromady všechny potřebné suroviny a nakrájí, co je potřeba. Pak už vaříme spolu.

Do čeho zabalit svačinu?

Do čeho zabalit svačinu?

Nejen na cestách se hodí na balení svačiny voskované ubrousky. Vyrobte si je doma!

Přečíst článek

Vybavení, které se hodí mít

Co se týká výbavy na vaření, vždy se to samozřejmě odvíjí podle toho, co si člověk může zabalit, aby se mu to vešlo například do krosny. Pozitivní zprávou ale je, že si často vystačíte i s obyčejným ešusem, lžící a ostrým nožem. :-) Když je možnost, balíme si také malé prkénko a různé kuchyňské vychytávky, které po použití nezabírají tolik místa. Například znovu použitelné krabičky na jídlo ze silikonu, které se dají po vyprázdnění/spotřebování obsahu složit naplacato. Osvědčila se nám také „nafukovací“ termotaška, ale tu samozřejmě nebereme na túry.

Kromě vaření je důležité myslet i na mytí nádobí. Možná se vám bude hodit skládací kanystr na vodu nebo vak na použité nádobí, se kterým ho později pohodlně dopravíte na místo, kde nádobí budete moci umýt. Co se týká samotného umývání nádobí, do malé lahvičky si s sebou odléváme takové přípravky, které jsou nezávadné pro přírodu a můžeme je tak použít prakticky kdekoliv.

Bílé klobásky s bramborami a fazolemi v rajčatové omáčce

Poslední dobou jsou naším neoblíbenějším jídlem na cestách bílé klobásky s fazolemi a bramborami v rajčatové omáčce. Příprava je velice jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. V dodávce si s sebou vozíme kotlík, který se pomocí trojnožky ustaví přímo nad oheň ‒postačí vám ale i ešus.

Ingredience:

  • 300 g bílých klobásek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g konzervy bílých fazolí, scezených a propláchnutých
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 200 g slaniny
  • 250 ml vývaru nebo vody
  • malé brambory
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř
  • nasekaná petrželka k ozdobení

Postup:

  1. Na lžíci oleje osmahněte slaninu nakrájenou na kousky a bílé klobásky, dokud vše nechytne zlatavou barvu ‒barva, to je totiž chuť.
  2. Poté přidejte a osmahněte cibulku nakrájenou na plátky. Ve chvíli, kdy zesklovatí, přihoďte rozdrcené 2 stroužky česneku. Tady je potřeba opatrnosti a česnek nesmažit dlouho, jinak vám zhořkne.
  3. Vložte malé brambory ve slupce a zalijte vývarem nebo vodou.
  4. Vše nechte povařit tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Poté doplňte fazolemi a rajčaty, dochuťte solí a pepřem.
  5. Nezapomeňte neustále míchat, pokud máte kotlík přímo nad ohněm ‒jinak hrozí, že se vám vše rychle připálí.
  6. Jakmile vše krásně zhoustne, můžete kotlík sundat z ohně a zasypat nakrájenou čerstvou petrželkou.

Protože se na vaření nebo i k vypití před túrou hodí často vývar, děláme si na cestách hlavně zeleninový. Maso by cestu jen těžko vydrželo, ale zelenina je na tom v tomto ohledu o poznání lépe. I zeleninový vývar dodá jídlu silnější chuť, můžete ho jen tak nechat probublávat nad ohněm, když si ještě budete užívat pohodu u stanu, ale hlavně z něj můžete později připravit spoustu dalších jídel.

Mezi naše další oblíbence patří například různá rizota, zelenina pečená v popelu, luštěninové saláty (např. ze sterilované čočky), grilované sýry nebo třeba plněné tortily. Ty jsou na cesty opravdu vděčné, protože nezabírají moc místa, jsou trvanlivé, můžete do nich zabalit téměř cokoliv a ještě při jídle „ušetříte“ talíř. :-)

A náš tip na závěr? Nebrat vaření jen jako nutnost, ale pojmout ho jako součást programu a „kempovací zábavy“. Dobře se najíst, to je podle nás totiž nejlepší základ pro všechna správná dobrodružství.

Oblečte se do přírody

Oblečte se do přírody

Na Tchibo.cz najdete funkční výbavu

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články